Administratie
Voortaan hoef je het jaarverslag van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW) niet meer te verzenden naar de Regionale Directie voor Toezicht op het Welzijn op het Werk, maar het opstellen van het jaarverslag blijft verplicht.
Het jaarverslag? Wat is het?
Het is een verslag over de werking en de activiteiten van je Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk tijdens het voorafgaande jaar. Bewaar het dus in je bedrijf en houd het ter beschikking van de inspectie.
Concreet? Het jaarverslag brengt alle gegevens over de veiligheid en gezondheid van de werknemers van je onderneming van het afgelopen jaar samen, zoals statistische gegevens over arbeidsongevallen, ondernomen acties, structuur van de preventie en bescherming in het bedrijf... Je dient in dit verslag ook een overzicht van alle activiteiten op te nemen die de Externe Dienst van Securex voor je heeft uitgevoerd.
Waar vind je het overzicht van de activiteiten uitgevoerd door je Externe dienst?
Deze gegevens hebben wij voor je klaargezet via onze applicatie 'Mijn Documenten'.
- Surf naar mydoc.securex.eu
- Meld je aan met je gebruikersnaam en paswoord (Opgelet, jouw paswoord is hoofdlettergevoelig)
- Je activiteitenverslag is beschikbaar op de homepagina, ofwel via de zoekfunctie > Activiteitenverslag
Je kan "Mijn Documenten" ook bereiken via Health & Safety Online: je tool voor de planning van de medische onderzoeken, het beheer van uw personeelsbestand en de opvolging van uw budget.
Surf naar het portaal www.mysecurex.eu. Je kan de details van de facturen raadplegen via het tabblad Mijn Documenten.
Nee, dat volstaat op zich niet.
Als werkgever ben je immers verplicht het welzijn binnen je bedrijf te bevorderen. Dit houdt in dat je de risico's inventariseert en beoordeelt, preventieve maatregelen neemt en je werknemers opleidt/informeert.
Concreet moet je je preventiebeleid vastleggen in 2 officiële documenten:
- het Globaal Preventieplan
- het Jaaractieplan
Je moet ook een interne preventieadviseur benoemen die je interne dienst voor preventie en bescherming op het werk vertegenwoordigt.
Bovendien moet je, als je meer dan 50 werknemers in dienst hebt, ten minste één interne preventieadviseur aanstellen. Een Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPPW) is eveneens verplicht vanaf 50 werknemers.
Dit komt ten minste eenmaal per maand bijeen om maatregelen te nemen ter verbetering van het welzijn van de werknemers. Het comité waakt ook over de uitvoering van deze maatregelen.