Login
Service Contact Lex4You
Login

Een verloningspakket voor je eerste werknemer

Trek talent aan met het juiste loonpakket

Hoe ziet een realistisch en duurzaam loonpakket voor je eerste werknemer eruit? Bij elke aanwerving is een competitief en betaalbaar loonpakket cruciaal. Ontdek hoe je een aantrekkelijk loon aanbiedt, inclusief extralegale voordelen, zodat je de juiste kandidaten aantrekt en je bedrijf onderscheidt van de concurrentie. 

Krijg advies

Competitief loon ontwerpen 

Personeel aanwerven, is net zoals alles onderhevig aan de werking van vraag en aanbod. Zo zal het profiel dat je zoekt voor een deel bepalen of je eenvoudig kandidaten vindt. Sommige rollen zijn nu eenmaal zeer gegeerd. Om meer kans op succes te hebben, bied je liefst een competitief loon aan. Als eerste stap reken je best uit welk loon jij kan betalen

Staar je echter niet blind op dat loon, want er zijn gelukkig meer redenen waarom werknemers voor jou kiezen. Weet ook dat je naast het brutoloon nog heel wat opties hebt, zoals de fiscale voordelen van alternatieve verloning, om een aantrekkelijk salarispakket aan te bieden. 

Tip: probeer te achterhalen bij gelijkaardige bedrijven hoe hun verloning eruit ziet, of vraag je Securex Sociaal Secretariaat naar benchmarks. 

Voorbeeld van een loonpakket

Hoeveel je je werknemer betaalt, hangt heel sterk af van de sector waarin je actief bent. Een studie* in 2023 becijferde dat een starter in België gemiddeld een loon van 2.612 euro bruto per maand krijgt. 

Dus een loonpakket is bijvoorbeeld: 

* Jobat - Salariskompas 

Alternatieve opties

Met alternatieve verloning bereik je 2 doelen:

  • Je verlaagt het fiscale deel van je loonkosten en houdt alles zo betaalbaar
  • Je creëert beter gemotiveerde werknemers omdat ze aan het eind van de rit meer overhouden

De gekendste vorm van alternatieve verloning zijn de extralegale voordelen, zoals een laptop, gsm, maaltijdcheques, groepsverzekering, onkostenvergoeding en bedrijfswagen. Deze onderscheiden vaak de ene werkgever van de andere en beïnvloeden daardoor sterk de jobkeuze.

Daarnaast bestaan er andere vormen van alternatieve verloning, zoals het cafetariaplan, warrants en bonussen.

Wanneer je met een cafetariaplan werkt, bepalen je werknemers zelf welke voordelen ze willen uit een door jou samengesteld aanbod.

Alternatieve verloning, van A tot Z

Krijg inzicht in de vormen alternatieve verloning en ontdek wat bij je past.

Andere voordelen

Niet enkel je bruto- en nettoloon zijn cruciaal in je loonpakket, ook andere voordelen geven de doorslag. Glijdende werkuren en telewerk zijn tegenwoordig voor veel kandidaten onmisbaar.

Bovendien spaar je met slim georganiseerd telewerk geld uit, omdat je kleinere werkruimtes en minder materiaal moet voorzien. Ook als werkgever win je er dus bij.

Er bestaan ook minder gekende vormen van beloning die misschien wel bij je bedrijfscultuur passen. Onbeperkt verlof, een groter opleidingsbudget, de 4-daagse werkweek ... Hoewel niet elk bedrijf dergelijke voordelen biedt, weet je het best van hun bestaan af.

Leg tot slot alles correct vast in een arbeidsovereenkomst in overleg met je Sociaal Secretariaat. Ze helpen je gekende en nieuwe elementen in je loonpakket perfect te navigeren zodat je altijd de juiste samenstelling kiest.

Plannen voor de lange termijn 

Als je een sterk loonpakket wil samenstellen, hou je het best ook rekening met de lange termijn. Je wil namelijk ruimte laten voor groei.

Als je nu een bijzonder sterk loonpakket aanbiedt, maar je laat geen realistische ruimte over om de komende jaren opslag te geven, krijgt je medewerker het gevoel dat er geen groei is. 

Gebruik de onderstaande tabel om rekening te houden met de belangrijkste toekomstgerichte vragen.

Wat is realistisch voor je bedrijf?
  • Kader je loonkosten binnen je financiële mogelijkheden en groeiplannen.
  • Start met een goede berekening.
Kan ik laag beginnen en na verloop van tijd opslaan?
  • Ja, je kan aan een lager loon beginnen en na verloop van tijd opslaan. 
  • Maar maak je aanbod competitief om het juiste talent aan te trekken en te behouden.
Op welke termijn bekijk ik bonussen en opslag?
  • Het is zinvol om loonsverhoging jaarlijks te bespreken. Zo vermijd je voor een stuk dat dit een heikel onderwerp is doorheen het jaar. 
  • Overweeg een jaarlijkse evaluatie als basis voor bonussen en/of loonsverhogingen.
Kan ik later het loon verlagen of is dat een no-go?
  • Een loonsverlaging kan, maar niet zomaar. Je hebt hiervoor een expliciet akkoord van je werknemer nodig. Probeer dit wel te vermijden. Loonsverlaging is nooit een aangename situatie.
  • Een eenzijdige loonsverlaging is een vorm van contractbreuk, je verbreekt de arbeidsovereenkomst, en leidt in de praktijk tot impliciet ontslag. Dat doe je dus beter niet.
  • Je begint beter aan een iets lager loon dat je na afzienbare tijd verhoogt, dan dat je te veel aanbiedt en moet verlagen.
Wat als mijn werknemer ziek is?
  • Bij een zieke werknemer betaal je tijdens de eerste 30 dagen van arbeidsongeschiktheid een gewaarborgd loon.
  • Heb je vervanging nodig, dan betaal je die apart. Tip: een verzuimverzekering helpt om deze kosten op te vangen.

Tips voor loononderhandelingen

Zowel bij je eerste aanwerving als tijdens reguliere loononderhandelingen is het belangrijk om je voor te bereiden. Je moet niet enkel matchen op vlak van bedrijfscultuur en taakinvulling, ook je loonsverwachtingen moeten bij elkaar aansluiten.

Met deze tips start je je eerste onderhandelingen goed en weet je zeker dat je ook latere gesprekken succesvol afrondt.

  • Onderscheid je van andere bedrijven met onvergelijkbare troeven
  • Extralegale voordelen
  • Flexibiliteit op vlak van werkuren en telewerken
  • Groei- en ontwikkelingsmogelijkheden
  • Een waardevolle missie of visie, bijvoorbeeld rond duurzaamheid, is cruciaal om je nieuwe medewerker een hoger gevoel van zingeving te bieden.  
  • Benut belastingvrijstellingen en andere fiscale voordelen
    Probeer wat weg te blijven van brutoverhogingen, maar kijk ook naar voordelen die je meer op je medewerker kan afstemmen: 
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Salarisbonus
  • Hospitalisatie- of groepsverzekering

Wat kan en mag, hangt wel af van sector tot sector.

  • Onderzoek wat realistisch is voor je bedrijf. Ken de financiële grenzen van je bedrijf, en de praktische grenzen van je dagelijkse werking en bedrijfscultuur. Hoeveel loonsverhoging is comfortabel? Welke praktische beperkingen heeft je huidige werkwijze? Om geen onrealistische verwachtingen en valse hoop te scheppen, moet je goed op de hoogte zijn voor je begint te onderhandelen.

Met andere woorden, bereken de voor- en nadelen van verschillende scenario’s. Krijg zicht op de totale kosten, bijvoorbeeld door je Securex Sociaal Secretariaat te betrekken, om een aantrekkelijk en concurrentieel voorstel aan te bieden.

Krijg advies op maat om je eerste aanwerving een succes te maken

Maak een vliegende start