Login
Service Contact Lex4You
Login

Wettelijke verplichtingen voor elke website

Deze informatie moet zeker op je website staan

Onze samenleving kan niet meer zonder het internet en dat geldt zeker voor zelfstandige ondernemers. Wil je je zichtbaarheid vergroten en nieuwe klanten aantrekken, dan heb je een website nodig. Volgens de wet moet die site wettelijke vermeldingen bevatten. Onze Securex-experts leggen alles duidelijk uit.

Krijg advies

De voordelen van correct geformuleerde wettelijke vermeldingen

  • Volgens de wet ben je in ordre en je kan volledig wettelijk handelen
  • De handelsrelatie die je aangaat met je klanten is duidelijker
  • Je bent vlot herkenbaar, zelfs op sociale media

Wettelijke verplichtingen: webshop of klassieke website? 

Als je een website hebt, dan vraagt de wet om een aantal belangrijke en officiële gegevens te vermelden, zoals het adres of het btw-nummer van je bedrijf.  

Verkoop je producten of diensten via een webshop? In dat geval legt de wet strengere eisen op. Waarom? Om een zo duidelijk en vlot mogelijke communicatie aan te gaan met je klanten en zo teleurstellingen te vermijden. Je moet dus duidelijk de betalings- en leveringsvoorwaarden toelichten, maar ook het herroepingsrecht van je klant. Vergeet ook niet: 

  1. De belangrijkste kenmerken van de producten die je verkoopt: omvang of afmetingen, materiaal, gewicht of staat van het product 

  1. De prijs van de producten: je moet aangeven hoeveel elk product zal kosten, inclusief btw. Zo komt je klant niet voor onaangename verrassingen te staan 

Waar moeten de wettelijke verplichtingen staan op je website?

Je moet op je website duidelijk verwijzen naar de wettelijke vermeldingen en dat kan op verschillende plaatsen: 

  • Op je contactpagina zodat je klanten precies weten met wie ze contact opnemen 
  • In de footer van je website zodat ze zichtbaar zijn op elke pagina die de klanten bezoeken 
  • Vergeet ze ook niet te vermelden in je e-mails 
Contacteer ons

Meer weten over de wettelijke vermeldingen voor je webshop?

Wettelijke verplichtingen voor je website

Als je je website vooral gebruikt om je beroepsactiviteit online te promoten, moet je ook bepaalde informatie vermelden. Dit noemen we wettelijke vermeldingenDit is de volledige lijst (merk op dat die ook geldt voor webshops): 

  1. De naam en de firmanaam van je bedrijf  

  1. Het postadres 

  1. De contactgegevens 

  1. Het ondernemingsnummer 

  1. Het btw-nummer 

De naam en de firmanaam van je bedrijf

Heb je een bedrijf, dan moet je de rechtsvorm ervan vermelden (nv, bv, ...). Oefen je een activiteit uit als natuurlijk persoon, dan moet ook je eigen naam op je website staan. 

Het postadres

Dit is het adres van de maatschappelijke zetel van je bedrijf of van je eigen woning als je je activiteit uitoefent als natuurlijk persoon. Is je bedrijf ergens anders gedomicilieerd dan op de maatschappelijke zetel, dan moet je ook dat adres vermelden. 

De contactgegevens 

Daarmee bedoelen we het e-mailadres en het telefoonnummer waar je klanten je kunnen bereiken. Maak je je e-mailadres liever niet bekend? Dan kun je in plaats daarvan een contactformulier gebruiken. Dat is volledig wettelijk, op voorwaarde dat je op een duidelijke en vlotte manier communiceert met je klanten. 

Het ondernemingsnummer

Dit zijn de tien cijfers die je bij je inschrijving als zelfstandige hebt gekregen van de Kruispuntbank van Ondernemingen. 

Het btw-nummer 

Als je belastingplichtig bent, dan moet je je ondernemingsnummer activeren bij een btw-loket. Je btw-nummer is dus je ondernemingsnummer voorafgegaan door ‘BTW BE’. 

Algemene voorwaarden voor je website 

We raden je aan om ook je algemene verkoopvoorwaarden op te nemen op je website. Zo vermijd je misverstanden met je klanten over de betalings- en leveringsvoorwaarden, maar ook over de aansprakelijkheid bij vertraging of verlies. 

Je website moet ook voldoen aan verplichtingen op het vlak van vertrouwelijkheid: 

  • Gebruik je cookies, met name via Google Analytics of Facebook Pixel? Dan moet je een cookiebanner toevoegen aan je website om je klant hiervan op de hoogte te brengen en toestemming vragen om zijn IP-adres te verwerken 
  • Als je werkt met een contactformulier, dan moet je een vertrouwelijkheidsbeleid toevoegen waarin je beschrijft welke persoonsgegevens van de klant je zult verwerken, hoe en in welke mate, conform de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van de Europese Unie 
Krijg meteen advies

Laat je liever door een expert algemene voorwaarden opstellen? 

Wettelijke verplichtingen als je een gereglementeerd beroep hebt 

Bepaalde beroepen zijn officieel gereglementeerd. Dit betekent dat de toegang tot deze beroepen beperkt is. Je moet dus aan bepaalde vereisten voldoen om juridisch in orde te zijn: 

  • Heb je voor je handelsactiviteit een vergunning nodig, dan moet je de naam van de betrokken toezichthoudende autoriteit vermelden. Als vastgoedmakelaar, moet je bijvoorbeeld op je website verplicht verwijzen naar het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars
  • Heb je een diploma of bekwaamheidsattest moeten halen om je beroep te kunnen uitoefenen (dan denken we bijvoorbeeld aan een advocaat of vastgoedmakelaar)? Dan moet je: 
      • Vermelden bij welke beroepsorganisatie of -vereniging je bedrijf aangesloten is 
      • Je beroepstitel opgeven en in welk land van de Europese Economische Ruimte (EER) die werd afgeleverd 
      • Verwijzen naar de regels van je beroep 
  • Als je bedrijf een Gedragscode heeft onderschreven die specifiek is voor jouw sector, voeg dan een link toe waar je bezoekers deze code kunnen raadplegen 

Is je beroep gereglementeerd? Vertrouw op experts voor advies op maat.

Wettelijke verplichtingen voor sociale media 

Als je actief bent op sociale media, dan moet je ook daar je officiële informatie bekendmaken om jezelf te identificeren. Facebookpagina’s en ook Instagram accounts worden immers steeds vaker geconfronteerd met handelsconflicten vanwege identiteitsdiefstal of identiteitsfraude. 

Heb je een facebookpagina aangemaakt voor je bedrijf? Vermeld in de rubriek ‘Over’ de naam en het adres van je bedrijf en alle andere noodzakelijke informatie afhankelijk van de activiteit die je uitoefent. Facebook heeft zelfs een onderdeel ‘Wettelijke vermeldingen’ ingevoegd zodat je wettelijk helemaal in orde bent! 

Meer weten over de wettelijke vermeldingen voor sociale media?

Hulp nodig met de wettelijke verplichtingen van je website?