Op deze pagina vind je een antwoord op de volgende vragen:
- Wat doet een junior accountant precies?
- Wat verdien je als beginnend accountant in een kantoor?
- In welke bedrijven kun je aan de slag als accountant?
- Hoe vind je als afgestudeerde accountant de werkgever die bij je past?
Wat doet een junior accountant?
Als Junior Accountant in een boekhoudkantoor ondersteun je in de meeste gevallen een senior dossierbeheerder en voer je om te beginnen vooral operationele taken uit. Denk aan het inboeken van aan- en verkoopfacturen, bankuittreksels inboeken en kassaverrichtingen doen.
De invulling van je rol als startende accountant hangt uiteraard af van het bedrijf waar je terechtkomt. Toch zijn er een aantal taken die als zopas erkend accountingspecialist ongetwijfeld op jouw bureau belanden:
- Als junior accountant begin je meestal in een ondersteunende rol voor een meer ervaren dossierbeheerder
- Daarbij hoort een deel uitvoerend werk - net zoals tijdens je eerdere stage
- Door de band genomen mag je ook rekenen op de afhandeling van enkele eenvoudige dossiers, om te beginnen onder begeleiding van een senior accountant
De ervaring die je opdoet tijdens je stage en ITAA-erkenningsprocedure, is de perfecte opstap naar een eerste baan. Je zo snel mogelijk zelfstandig inzetten op uitdagende dossiers is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je werkgever. Dus wees gerust, je krijgt zeker de nodige ondersteuning en opleiding om snel door te groeien naar een rol met nog meer verantwoordelijkheid. Je bent al een specialist, neem nu even de tijd om ervaring op te doen.
Het loon van een beginnend accountant
Onderzoek van Jobat wijst uit dat je als pas erkend accountant in een startersfunctie bij een accountantskantoor mag rekenen op een bruto maandsalaris van zo’n 2.200 tot 2.500 euro. Elk bedrijf is uiteraard anders.
Bij sommige organisaties krijg je een aantal extralegale voordelen bovenop je brutoloon, bijvoorbeeld:
- Maaltijdcheques
- Een netto-onkostenvergoeding
- Een laptop en/of gsm van het werk
- Bijkomende groeps- en hospitalisatieverzekering
- Een tussenkomt in mobiliteit, denk aan een bedrijfsfiets of -wagen
Andere werkgevers onderscheiden zich dan weer door een flexibel thuiswerkbeleid of door een reputatie waar je later veel aan hebt. En vergeet niet dat je loonpakket niet het volledige plaatje toont. Wat met bijvoorbeeld vakantiedagen, de werksfeer op kantoor en opleidings- en doorgroeimogelijkheden?
Stuk voor stuk elementen die je het best overweegt bij je beslissing over je eerste baan.
Waar kun je aan de slag als accountant?
Je kan altijd voor eigen rekening te beginnen. Maar misschien doe liever eerst wat ervaring op bij een bestaand bedrijf. Je leert dan werken in een team, van ervaren collega’s en proeft van het leven als accountant.
De inhoud van je werk en je verdere carrièrepad hangen voornamelijk af van het soort kantoor waar je aan de slag wilt gaan:
- Neem je een job aan in een kleiner kantoor? Dan zul je waarschijnlijk al gauw volledige dossiers beheren en opvolgen, met veel rechtstreeks en gevarieerd klantencontact. Zo kan je je snel veelzijdig ontwikkelen.
- Ga je liever voor specialisatie in een deelgebied van de accountingwereld? Dan solliciteer je best voor een groter bedrijf waarin je toelegt op een specifieke sector of onderdeel van accountancy.
Waarop letten bij je keuze voor een werkgever?
De geknipte werkgever voor een afgestudeerd accountant hangt af van heel verschillende factoren:
- Zo is een werkomgeving die je stimuleert om bij te leren - bijvoorbeeld door extra opleidingen of interne leermomenten - cruciaal om je verder te doen groeien als specialist
- Onderzoek ook zeker de reputatie van mogelijke werkgevers. Ken je misschien al iemand die bij het bedrijf aan de slag is? Of ga eens kijken naar reviews op Glassdoor. Wat is de sfeer bij het bedrijf en hoe behandelen ze hun huidige medewerkers?
- Vergeet ook de toekomstgerichtheid van het bedrijf in kwestie niet. Kantoren die inzetten op digitalisering en een slimme manier van werken bieden je als werknemer meer kansen om je volledig toe te leggen op het leveren van meerwaarde en jezelf verder bij te scholen