Wat is duurzame mobiliteit eigenlijk?
Duurzame mobiliteit is een overkoepelende term voor alle vervoersmiddelen die weinig tot geen vervuiling veroorzaken. Voor een onderneming houdt zo'n duurzaam mobiliteitsplan in dat ze milieuvriendelijke oplossingen voor het woon-werktraject aanbiedt.
De voordelen van een duurzaam mobiliteitsbeleid
- Goedkoper: je verlaagt je vervoerskosten, want ecologische vervoersmiddelen zijn vooral goedkoper.
- Ecologisch: je biedt je medewerkers verschillende milieuvriendelijke alternatieven die net zo praktisch zijn als een bedrijfswagen.
- Employer branding: je maakt je als werkgever populairder als je je medewerkers zelf laat kiezen welk vervoersmiddel ze gebruiken.
Het mobiliteitsbudget: flexibel en verantwoord
Het mobiliteitsbudget is een overheidsmaatregel die je medewerkers toelaat om hun recht op een bedrijfswagen in te ruilen voor een jaarlijks budget dat in hun loonpakket zit en dat ze vrij kunnen uitgeven aan het vervoersmiddel van hun keuze.
Loontrekkenden verdelen hun mobiliteitsbudget over drie manieren:
- Een milieuvriendelijke bedrijfswagen
- Duurzame vervoersmiddelen of bepaalde woonkosten
- Het resterende bedrag in de vorm van een premie
Jij bent als werkgever niet verplicht om een mobiliteitsbudget toe te kennen. En jouw medewerkers zijn niet verplicht om het te aanvaarden. Het is een persoonlijker, voordelig alternatief voor de traditionele vergoedingen.
Benieuwd hoe zo'n mobiliteitsbudget in elkaar zit en welke andere voordelen het oplevert? Lees dan meer op de pagina hieronder.
De bedrijfswagen: maak je vloot elektrisch
De bedrijfswagen blijft een gegeerde en slimme optie in een modern mobiliteitsplan. Als extralegaal voordeel heeft het veel troeven voor je medewerkers:
- Ze moeten geen eigen auto kopen omdat ze de bedrijfswagen mogen gebruiken in hun privéleven.
- Ze hebben geen gedoe met onderhoud, reparaties en verzekeringen.
- In het pakket zit vaak ook een tankkaart.
Maar de bedrijfswagen heeft ook voordelen voor de werkgever:
- Een bedrijfswagen is rendabeler dan een verhoging van het brutoloon.
- De kosten van elektrische wagens zijn 100% fiscaal aftrekbaar. En dat geldt voor een aankoop, voor leasing, renting en herladen.
- Ze bieden een grote flexibiliteit: jij kiest of je je vloot aankoopt of leaset. Je beslist ook welke voordelen erbij horen en kiest zelf een automodel dat bij je onderneming past.
Van plan om je personeel een bedrijfswagen te bieden?
De bedrijfsfiets: leasing of Cash For Bike
Met de fiets ben je de files te slim af. Dit vervoersmiddel wordt dan ook steeds vaker gebruikt voor het woon-werktraject. De elektrische versie is ideaal als je lange afstanden moet afleggen. Maar er zijn nog andere mooie redenen om een fiets aan te bieden als flexibel en duurzaam alternatief voor de auto:
- Een bedrijfsfiets is milieuvriendelijker.
- Een bedrijfsfiets is goedkoper voor de werkgever.
- De fysieke inspanning vermindert stress. Medewerkers voelen zich beter en zijn meer gemotiveerd.
- De werkgever kan de bedrijfsfiets kopen of huren, maar de bediende kan ook gebruikmaken van Cash For Bike.
Hoe neem je de fiets op in je duurzame mobiliteitsbeleid?
Jouw duurzaam mobiliteitsbeleid
Hoe voer je een duurzaam mobiliteitsbeleid in? Pak het strategisch en rendabel aan door een beroep te doen op experts want de Belgische wetgeving voor bedrijven is nu eenmaal complex.
Als je je mobiliteit toevertrouwt aan Securex, begeleiden we je zo:
- Analyse van de doelstellingen: we onderzoeken samen de uitdagingen die je wil aangaan en analyseren de reële noden van je onderneming, je plannen en het budget dat je in je vloot wil steken.
- Vragenlijst: wat vinden je medewerkers van een nieuw mobiliteitsvoorstel? Welke alternatieven vinden ze interessant?
- Advies: de twee eerste stappen leiden tot een nauwkeurig plan dat wij samen met jou uitpluizen en uitrollen. Wij ontfermen ons over alle formaliteiten.