Login
Service Contact Lex4You
Login

Focus op de bedrijfswagen

Aftrekbaarheid, kosten en fiscaliteit in België

De bedrijfswagen verleidt zowel werkgevers als bedienden. Maar er zijn zoveel alternatieven … Hoe weet je of deze oplossing in het loonpakket past? En zo ja, welk type van wagen kies je dan om je team blij te houden en tegelijk je kosten te drukken? Ontdek de voor- en nadelen van een bedrijfswagen, maar ook praktische tips om de beste oplossing voor jouw onderneming te kiezen.  

Stel ons al je vragen Bereken je mobiliteitsscore
mobility - productpage

Voordelen van een bedrijfswagen

De bedrijfswagen van morgen wordt steeds milieuvriendelijker. Vloten worden elektrisch, want de elektrische wagen is de meest voordelige keuze voor jou, je medewerkers én de planeet. 

Voor de werkgever

  • Optimalisatie van je loonkosten: de bedrijfswagen is fiscaal voordeliger dan een loonsverhoging. De aankoop- en leasingkosten, maar ook de onderhoudskosten en de verzekering, zijn gedeeltelijk aftrekbaar. 
  • Minder belastingen: je onderneming geniet van fiscale kortingen op milieuvriendelijke wagens, wat je globale fiscale last verlaagt. 

Voor de werknemer

  • Meer koopkracht: je medewerkers moeten niet zelf een auto kopen. Ze krijgen een tankkaart of laadpas en moeten zich ook geen zorgen maken over onderhoudskosten. 
  • Meer comfort: de wagen vergemakkelijkt het woon-werktraject en levert een grote tijdswinst op. Ze mogen de auto bovendien ook in hun privéleven gebruiken, op voorwaarde dat ze een voordeel van alle aard (VAA) betalen. Ontdek hier hoe je dat berekent

Een bedrijfswagen leasen of kopen?

Kopen betekent dat je vanaf dag één eigenaar bent van de wagen. Dit is de ideale optie als je op lange termijn wil investeren. Een zakelijke leasing biedt je een zekere financiële flexibiliteit. Laten we beide opties eens onder de fiscale loep houden. 

Een bedrijfswagen kopen

  • De auto is opgenomen in je balans en je schrijft de aankoopprijs af over meerdere jaren 
  • Als je de wagen wil verkopen, gaat de opbrengst van de verkoop direct naar jou. 
  • Je onderneming moet genoeg liquide middelen hebben om het hele bedrag meteen te betalen of moet genoeg reserves hebben om een lening te kunnen aangaan bij de bank. 
  • Als je een lening aangaat, kan je de intresten volledig aftrekken

Een bedrijfswagen leasen

Heb je onvoldoende budget om een bedrijfswagen te kopen? Dan is leasing of renting misschien een oplossing. Met die huuroptie behoud je financiële ademruimte voor andere investeringen. De leasingmaatschappij betaalt de administratieve procedures, de verzekering en zelfs het onderhoud van de wagen. Je onderneming krijgt op haar beurt het gebruiksrecht op de wagen, in ruil voor een maandelijks bedrag dat wordt betaald voor de duur die in het contract staat. 

Nuttig weetje over leasing:

  • De leasingmaatschappij blijft de wettelijke eigenaar van de wagen. 
  • De leasingmaatschappij ontfermt zich over de administratieve rompslomp en de verzekering. Ze biedt doorgaans ook de mogelijkheid tot renting, wat het onderhoud en pechverhelping omvat. Dat bespaart je veel kopzorgen. 
  • Na afloop van het contract betaal je meer dan de nieuwwaarde van de wagen. 
  • Je kan ook bedrijfsfietsen leasen

Wil je bedrijfswagens opnemen in je loonbeleid? Vraag ons gratis en vrijblijvend advies. 

We staan klaar voor jou

Cash for Car: de meest flexibele optie

Je wil je medewerkers wel een bedrijfswagen aanbieden maar ze komen niet in aanmerking of je budget laat dit niet toe? 

Als werkgever kan je ze voorstellen om een deel van hun brutoloon af te staan in ruil voor een bedrijfswagen. 

Daar staan wel verschillende voorwaarden tegenover: 

  • Je moet de salarisschaal voor jouw sector respecteren. 
  • Je moet de totale eigendomskost van de bedrijfswagen afhouden van het totale jaarloon, met inbegrip van de werkgeversbijdragen. 

Je medewerkers moeten in alle vrijheid kunnen beslissen of ze voor de bedrijfswagen of het hogere loon gaan.  


Krijg deskundig advies

Bedrijfswagen als voordeel van alle aard (VAA)

Omdat een bedrijfswagen ook voor privédoeleinden mag worden gebruikt, wordt daarmee rekening gehouden in de bezoldiging, als voordeel van alle aard (VAA). Op het VAA wordt bedrijfsvoorheffing betaald. De waarde ervan wordt berekend volgens verschillende parameters: de cataloguswaarde, de degressiviteit op basis van de leeftijd van de wagen, en de CO2-uitstoot. Ontdek hier de rekenformule

Het VAA van een elektrische wagen is – omdat het wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot – doorgaans lager dan dat van een wagen met een verbrandingsmotor, ondanks een soms hogere cataloguswaarde. En dat is voordelig voor iedereen

Elektrische wagen: de slimste oplossing

Met overheidsinitiatieven die gericht zijn op ecologie, zoals het mobiliteitsbudget, raden we je aan om zo snel mogelijk te investeren in een elektrisch wagenpark:

  • Fiscaal voordelig: voor elektrische wagen geldt de hoogste belastingaftrek, gevolgd door voertuigen die weinig CO2 uitstoten.
  • Besparingen op lange termijn: over een periode van vijf jaar kan een elektrische wagen goedkoper blijken, ondanks de hogere initiële aankoopprijs.

Tankkaart of laadpas 

Als je samen met de bedrijfswagen ook een tankkaart, laadpas of laadpaal aanbiedt, dan ontstaat geen bijkomend voordeel van alle aard. De kaarten zitten dan vervat in de kosten van de bedrijfswagen. Je kan die kaarten ook aanbieden zonder bedrijfswagen. De administratie wordt dan wel complexer, omdat je een onderscheid moet maken tussen beroepsverplaatsingen, het woon-werkverkeer en privéverplaatsingen van de medewerker. 

Dat komt omdat de belastingen en de sociale bijdragen heel anders worden berekend: 

  • De professionele verplaatsingen van de medewerker zijn vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en RSZ. 
  • Op het woon-werkverkeer wordt bedrijfsvoorheffing ingehouden, maar het is wel vrijgesteld van RSZ. Voor privéverplaatsingen moet je beide betalen. 

Vragen over de boekhouding? De experts van Securex beantwoorden ze graag

Kort samengevat

We raden je aan om te kiezen voor een oplossing op maat. Een pasklare oplossing is er niet. De huidige trend in dit domein is een vergroening van bedrijfswagens, zeker met de nieuwe richtlijnen rond het mobiliteitsbudget voor Belgische ondernemingen.  

Maar vergis je niet: niet al je medewerkers willen een stuk van hun loon inruilen voor een bedrijfswagen. Blijf luisteren naar hun noden en jouw mogelijkheden.  

Ontdek de verschillende mogelijkheden om de mobiliteit van je onderneming te verbeteren in ons complete dossier

Jouw ideale mobiliteitsplan

Welk mobiliteitstype past het best bij jouw onderneming en medewerkers? Test je mobiliteitsscore in onze simulator en ontdek het snel. Je krijgt daarna een oplossing op maat om je mobiliteitsbeleid te versterken.   

mobility-productpage
Bedrijfswagen of loon voor jouw werknemers?