Je zaak oprichten via het online ondernemingsloket
Bij het oprichten van een zaak doorloop je een aantal stappen:
- Start je met een eenmanszaak (natuurlijke persoon) of met een vennootschap (rechtspersoon)?
- Beschik je al over een professionele bankrekening?
- In welke domeinen (NACEBEL-codes) ga je actief zijn?
- Ben je btw-plichtig en heb je een btw-nummer nodig?
- Zijn er vergunningen die je nodig hebt, denk bijvoorbeeld aan een aanvraag voor ambulante handel?
Tip: Wil je graag een duidelijk stappenplan om je opstart goed voor te bereiden? Vul de vragenlijst in en krijg je gepersonaliseerde checklist. Dan weet je helemaal wat je nodig hebt.
Eenmanszaak of vennootschap kiezen?
In het kort: een eenmanszaak is snel opgericht. Dus erg geschikt voor ondernemers die snel willen starten en niet teveel papierwerk willen.
Omdat er minder papierwerk is, is het ook goedkoper. Je spaart bijvoorbeeld notariskosten uit. Daartegenover staat wel dat je bij een eenmanszaak volledig aansprakelijk bent, want je bent letterlijk jouw zaak.
Een vennootschap oprichten is moeilijker en kost meer, maar heeft het voordeel dat je zakelijk vermogen gescheiden is van je privévermogen. Ook is het bij een hogere omzet interessanter, omdat je gemakkelijker aan fiscale optimalisatie doet.
NACEBEL-codes: in welke domeinen ben je actief?
NACE is een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen: een code komt overeen met een specifieke klasse van commerciële of niet-commerciële activiteiten. NACE is de Europese lijst, maar elk land mag de lijst uitdiepen met extra codes, zolang de basislijst onveranderd blijft. Daarom wordt er in België meestal gesproken over NACEBEL-codes.
De RSZ, de btw-administratie en de ondernemingsloketten gebruiken die om bedrijven in te delen in sectoren.
Hier vind je de volledige officiële NACEBEL-lijst met toelichtingen.
Tip: Voeg meteen alle mogelijke relevante NACEBEL-codes toe aan je KBO-inschrijving. Het is goedkoper om een extra code op te nemen bij de oprichting en deze niet nodig te hebben, dan achteraf een code toe te voegen of actief te zijn in een niet-aangegeven domein. Zorg er natuurlijk wel voor dat je enkel codes toevoegt die relevant zijn.
Btw-plicht en btw-nummer
In de meeste gevallen kan je er als ondernemer vanuit gaan dat je btw-plichtig bent en dat je meteen best ook je btw-nummer laat activeren.
Sommige ondernemingen hebben echter recht op een vrijstelling, bijvoorbeeld op basis van hun beperkte jaaromzet of de sector waarin ze actief zijn.