Waarom worden sommige land- en tuinbouwers forfaitair belast?
Land- en tuinbouwers moeten, net als andere zelfstandigen, hun inkomsten aangeven op basis van een “bewijskrachtige boekhouding”. Dit is een boekhouding die voldoet aan bepaalde eisen van de belastingwetgeving, zodat de belastbare inkomsten nauwkeurig kunnen worden bepaald. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende bewijsstukken kunnen worden voorgelegd, de geboekte cijfers met de werkelijkheid overeenstemmen enz…
Omdat je als land- of tuinbouwer meestal niet over zo’n boekhouding beschikt, kan je onder bepaalde voorwaarden belast worden op basis van vaste forfaits. Deze forfaits zijn een soort gemiddelde dat op een gediversifieerde wijze per streek en/of per sector of per teeltwijze wordt vastgelegd. De belastingadministratie en de beroepsfederaties onderhandelen deze forfaits en sluiten hier jaarlijks akkoorden over.
Enkele voorbeelden: voor inkomstenjaar 2024 zijn er verschillende akkoorden voor enerzijds de kleinfruittelers van Leuven – Hageland en anderzijds de kleinfruittelers van Limburg. Verder zijn er ook specifieke akkoorden met forfaitaire grondslagen voor de groentetelers uit de Brusselse omgeving, de aspergetelers, enz…
Wie komt in aanmerking voor een forfaitaire taxatie?
Op het vlak van het paritair comité
De regeling over de forfaitaire belasting is enkel van toepassing voor de land- en tuinbouwers waarvoor er een akkoord werd gesloten. Dit zijn de paritaire comité’s 144, 145.01, 145.03, 145.05, 145.06 en 145.07
Andere voorwaarden
Bovendien kan je als land- en tuinbouwer enkel genieten van een forfaitaire regeling als je:
- aan de personenbelasting of de belasting voor niet-inwoners natuurlijke personen onderworpen bent
- niet over een bewijskrachtige boekhouding beschikt
Uiteraard moet er ook steeds een akkoord bestaan tussen de fiscus en de beroepsfederaties.
Impact voor de lonen van seizoenarbeiders
Wanneer je als land- of tuinbouwer forfaitair belast wordt en seizoenarbeiders tewerkstelt, dan is er ook een bijzondere regeling van toepassing voor de seizoenslonen van jouw werknemers.
Voor deze lonen moet je namelijk geen bedrijfsvoorheffing op maandbasis inhouden zoals dat normaal wel het geval is. Er zijn ook afwijkende regels van toepassing voor de doorstorting van deze bedrijfsvoorheffing (zie onderstaand).
Je seizoenarbeiders moeten bovendien hun seizoenslonen ook niet zelf aangeven in hun belastingaangifte.
De formaliteiten voor jou als werkgever
Als forfaitair belaste werkgever moet je wel deze 3 belangrijke stappen ondernemen:
- De seizoenslonen van 2024 en de bedrijfsvoorheffing hierop aangeven via een fiche 274.3 AUT
- De bedrijfsvoorheffing die verschuldigd is op deze seizoenslonen doorstorten aan de fiscus vóór 15 januari 2025. Het percentage vind je terug in het akkoord dat van toepassing is voor jouw activiteit en/ of regio
- De fiscale fiche 281.10 opstellen met vermelding van het totaalbedrag van de seizoenslonen van 2024 en de reeds betaalde bedrijfsvoorheffing. Belangrijk: gebruik niet de namen van jouw werknemers, maar de term "globaal verantwoorde seizoenslonen"
Wat doet Securex voor jou?
Securex als sociaal secretariaat ondersteunt deze formaliteiten niet. Voor hulp kun je het best contact opnemen met je boekhouder of accountant.
Wat laat je ons best weten?
Wanneer je als land- of tuinbouwer met seizoenarbeiders forfaitair belast wordt, laat je ons dat best weten via myHR@securex.be.
In dat geval zal Securex tijdens het jaar geen bedrijfsvoorheffing inhouden op de lonen van jouw seizoenarbeiders. Zoals eerder vermeld, moet je dan zelf nog enkele formaliteiten regelen. Neem hiervoor contact op met je boekhouder voor verdere ondersteuning.
Bron
- De verschillende forfaitaire regelingen en akkoorden kan je terugvinden op FISCONETplus