Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Land- en tuinbouw: steunmaatregelen voor gelegenheidsarbeid verlengd voor onbepaalde duur

De federale regering voorziet voor de land- en tuinbouwsector (PC 144 en PC 145) een verlenging van de steunmaatregelen vanaf 2024 en dit voor onbepaalde duur.

Voor de periode van 1 juli tot 31 december 2023 werden enkele maatregelen genomen voor de gelegenheidsarbeiders in de sector.

Lees meer: steunmaatregelen gelegenheidsarbeid in 2023

De regering heeft een akkoord bereikt om deze maatregelen vanaf 2024 te verlengen voor onbepaalde duur. We sommen de maatregelen nog eens voor je op. 

Voor de periode van 1 juli tot 31 december 2023 zijn deze maatregelen officieel.

De bevestiging van de verlenging vanaf 2024 is echter nog niet officieel - hier is het nog even wachten op de wetgever.

Verhoging minimumloon

Sinds 1 juli 2023 is het minimum uurloon van de gelegenheidsarbeiders verhoogd tot het minimum uurloon van de vaste werknemers. 

In de bloemisterijen (PC 145.010) en de boomkwekerijen (PC 145.030) gaat het om een trapsgewijze verhoging. De volgende verhoging gebeurt op 1 januari 2024. 

De actuele bedragen kan je terugvinden op Lex4You > Paritaire comités > Jouw PC > Het loon bepalen > Bedragen van de barema’s en/of het GMMI.

Aanpassing dagforfaits

Voor gelegenheidswerk gebeurt de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen op basis van dagforfaits.

Vanaf 1 juli 2023 bestaan de volgende dagforfaits:

  • De landbouw (inclusief melkveehouderij)
  • De tuinbouw (inclusief champignon- en witloofteelt voor de eerste 65 dagen)
  • De witloofteelt (volgende 35 dagen)
  • De fruitteelt
  • De bloementeelt

Een aantal van deze dagforfaits werden verlaagd, ter compensatie van bovenstaande loonsverhoging. 

De actuele bedragen kan je terugvinden op Lex4You > Paritaire comités > Jouw PC > Het loon bepalen > Bedragen van de forfaire daglonen. 

Verhoging aantal dagen gelegenheidsarbeid

Het maximumaantal dagen gelegenheidsarbeid wordt verhoogd tot:

  • 100 dagen in de tuinbouw (in plaats van 65 dagen)
  • 50 dagen in de landbouw (in plaats van 30 dagen)

Voor de melkveehouderij wordt een speciale regeling ingevoerd, namelijk 100 halve dagen in plaats van 50 hele dagen. Een halve dag is een periode van 4 uur tussen middernacht en 12u of tussen 12u en middernacht.

Bovenstaande geldt niet voor de uitzendkrachten. Het maximumaantal dagen blijft maximum 65 dagen seizoenarbeid in de tuinbouw en 30 dagen seizoenarbeid in de landbouw. De speciale regeling- voor de melkveehouderij geldt niet voor uitzendarbeid.

Fruitteelt, witloof- en champignonteelt

De specifieke regelingen die tot nu toe waren voorzien in de witloof-, champignon- en fruitteelt worden afgeschaft. Het ging om een specifieke verhoging van 35 extra dagen gelegenheidsarbeid per jaar.  

Deze sectoren volgen de algemene regeling (100 dagen) die voor onbepaalde duur opgenomen wordt in de RSZ-reglementering.

Voor de champignonteelt blijft wel de regel bestaan dat gelegenheidsarbeid moet plaatsvinden tijdens een periode van intense activiteit, beperkt tot 156 kalenderdagen per jaar per werkgever.

180-dagenregel blijft bestaan

De modaliteiten inzake de 180-dagenregel blijven ongewijzigd van toepassing.

Ter herinnering: de 180-dagenregel zegt dat iemand enkel als gelegenheidsarbeider aan de slag kan, voor zover hij of zij niet heeft gewerkt als vaste werknemer in dezelfde onderneming in de 180 dagen voorafgaand aan de tewerkstelling als gelegenheidswerknemer.

Lees meer: ‘Land- en tuinbouw: steunmaatregelen verlengd in 2022’

Tussenkomst Sociaal Fonds

Ter compensatie van de verhoging van het uurloon voor de gelegenheidsarbeiders, voorziet het Sociaal Fonds in een financiële tussenkomst voor de bloemisterijen en de boomkwekerijen.

Deze tussenkomst bedraagt:

  • De bloemisterijen (PC 145.010): 0,47 euro per uur, voor de periode van 1 juli 2023 tot en met 31 december 2024
  • De boomkwekerijen (PC 145.030): 0,95 euro per uur, voor de periode van 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2025

Op vraag van het Sociaal Fonds stuurt Securex hen een maandelijks rapport door, op basis waarvan jij de financiële tussenkomst zal ontvangen. 

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing

Om de verhoging van het minimumloon voor deze gelegenheidswerknemers te compenseren, voorziet de federale regering in een fiscale gunstmaatregel voor de fruitteelt (CP 145.050) en groenteteelt (CP 145.060). De maatregel bestaat uit een tijdelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Dit betekent dat je als werkgever een deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing niet hoeft door te storten aan de fiscus.

Dit deel dat niet aan de fiscus moet worden doorgestort, bedraagt 1,23 euro per uur, vermenigvuldigd met het totaal aantal uren gelegenheidswerk in de groente- of fruitteelt in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2023.

De vrijstelling zal van toepassing zijn op de bedrijfsvoorheffing die verschuldigd is voor de maand (of het kwartaal) waarin het loon voor de betrokken uren voor het eerst werd betaald of toegekend en waarvoor de aangifte in de bedrijfsvoorheffing is ingediend.

Bovendien geldt de vrijstelling voor elk uur waarvoor het normale loon verschuldigd is. Ze is dus ook van toepassing voor uren waarin geen arbeidsprestaties zijn verricht, maar waarvoor de werkgever het normale loon betaalt (betaalde feestdagen bijvoorbeeld).

De vrijstellingsgrondslag voor deze maatregel moet echter beperkt blijven tot de wettelijk verschuldigde bedrijfsvoorheffing. Er kan dus geen rekening worden gehouden met het eventueel vrijwillig ingehouden deel (ook wel fiscaal voluntariaat genoemd). 

Ten slotte moet deze vrijstelling worden toegepast vóór de algemene vrijstelling IPA-vermindering en de fiscale vrijstelling voor jonge werknemers, maar na de andere fiscale vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. 

Deze maatregel is permanent sinds 1 januari 2024.

Hoe Securex jou helpt

Heb je vragen over deze maatregelen? Aarzel dan niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via myHR@securex.be.

Bronnen