Wat wijzigt er?
Sinds kort wordt de ontvangstdatum van een aangetekende zending gedefinieerd in de Codex Welzijn op het werk.
Sinds 20 juni 2024 wordt een aangetekende zending geacht ontvangen te zijn op de derde werkdag na de verzending ervan. De ontvanger kan wel nog bewijzen dat de werkelijke ontvangst van de zending op een ander moment plaatsvond.
Voor deze definitie worden zon- en feestdagen niet als werkdagen beschouwd. Zaterdagen worden wel als werkdagen beschouwd.
Wat is het belang van deze beslissing voor de procedure van de definitieve ongeschiktheid?
In de Codex Welzijn op het werk wordt regelmatig verwezen naar de ontvangstdatum van een aangetekende zending. Tot voor kort werd echter nergens aangegeven wanneer die aangetekende zending geacht werd ontvangen te zijn. Deze nieuwe definitie brengt meer rechtszekerheid voor jou als werkgever.
Omdat die definitie ontbrak, ontstonden er immers al wel eens discussies. Het meest bekende voorbeeld is de beroepstermijn voor de werknemer in de procedure voor de vaststelling van de definitieve ongeschiktheid voor het overeengekomen werk. Die vaststelling is van belang om de arbeidsovereenkomst te beëindigen omwille van medische overmacht.
In de Codex wordt aangegeven dat de werknemer 21 kalenderdagen de tijd heeft om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de arbeidsarts. Het gaat dan om de beslissing om de werknemer als definitief ongeschikt te beschouwen voor het overeengekomen werk. Die beroepstermijn vangt aan op de dag na de ontvangst van de vaststelling van de definitieve ongeschiktheid.
Zonder duidelijke definitie over wanneer die vaststelling als ontvangen werd beschouwd, bestond er hierover onduidelijkheid. Want wat als je werknemer die aangetekende zending niet ging ophalen? Startte de beroepstermijn dan niet? Aan die onduidelijkheid komt nu een einde.
Een voorbeeld brengt meer duidelijkheid
De arbeidsarts van de externe dienst verstuurt op maandag 22 juli 2024 een aangetekende zending aan je werknemer om diens definitieve ongeschiktheid mee te delen. Dan wordt de zending geacht ontvangen te zijn op donderdag 25 juli 2024. Maar je werknemer kan wel nog een latere ontvangstdatum bewijzen.
Stel bijvoorbeeld dat je werknemer op dinsdag 23 juli niet thuis is om de aangetekende zending te ontvangen. Dan kan die aangetekende zending nog vijftien dagen opgehaald worden in het postkantoor of een postpunt. Als je werknemer de aangetekende zending pas op maandag 29 juli 2024 zal ophalen, begint de beroepstermijn pas dan te lopen.
Toch heeft deze wijziging in de Codex een belangrijk voordeel. Als je werknemer de zending helemaal niet ophaalt, wordt die zending teruggestuurd naar de arbeidsarts. Je werknemer zal dan ook geen andere ontvangstdatum kunnen bewijzen.
Dat betekent in ons voorbeeld dat de beroepstermijn op vrijdag 26 juli 2024, de dag na de ontvangst van de zending, aanvangt. Je kan vanaf nu dus altijd een startdatum voor die beroepsprocedure bepalen.
Onze tip
Om zeker te zijn dat je de arbeidsovereenkomst niet te vroeg beëindigt omwille van medische overmacht raden we aan om de beroepstermijn 15 dagen na de verzending van de aangetekende brief te laten aanvangen. Dat is de tijd die je werknemer heeft om een aangetekende zending af te halen. Zo ben je zeker dat je de overeenkomst niet te vroeg beëindigt.
Wat doet Securex voor jou?
Heb je vragen over de procedure rond de beëindiging van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht? Dan kan je Securex Legal Advisor je verder helpen via myHR@securex.be.
Bron
- Artikel I.1-6 van de Codex Welzijn op het Werk