De sectoren die naar cao nr. 19/9 verwijzen
Deze cao voorziet in een verplichte werkgeverstussenkomst in de woon-werkverplaatsing vanaf één kilometer. De werkgeverstussenkomst in de prijs van het vervoerbewijs wordt berekend op basis van de tabel uit cao nr. 19/9.
De prijsstijging van de NMBS heeft geen invloed op de werkgeverstussenkomst zoals voorzien in cao 19/9. De bedragen van cao 19/9 blijven dus ongewijzigd.
Voor sectoren waar de tussenkomst voor het woon-werkverkeer op deze cao is gebaseerd, verandert er dus niets op 1 februari 2024 (dit is bijvoorbeeld het geval in de volgende sectoren PC 100, 335, 339,…).
En de andere sectoren?
Andere sectoren baseren hun tussenkomst op de prijs van de treinkaart en verwijzen voor de tussenkomst van de werkgever in de vervoerskosten naar de NMBS – tarieven.
In die sectoren zal de verhoging van de prijs van de treinabonnementen dus wel een invloed hebben op de werkgeverstussenkomst zowel voor het openbaar vervoer als voor het privé vervoer (al naargelang het geval in de sector).
Dit is bijvoorbeeld het geval in het paritair comité nr. 200. Daar bepaalt de cao betreffende de vervoerkosten dat wat het treinvervoer betreft, de tussenkomst gelijk is aan 80% van de prijs van de treinkaart in 2de klasse en dit vanaf de eerste kilometer.
Opgelet: het loonplafond voor de tussenkomst in het privé-vervoer in PC 200 bedraagt 34.654 euro bruto per jaar sinds 01/01/20204. Dit wil zeggen dat werknemers die meer verdienen geen recht hebben op een tussenkomst voor woon-werkverplaatsingen met een privévoertuig.
Ook in de horecasector (PC nr. 302) baseert men zich op de NMBS-tarieven om het bedrag van de werkgeverstussenkomst voor de verplaatsingen met een privévoertuig te berekenen.
Welke bepalingen gelden voor mijn sector
De cao 19/9 van de Nationale Arbeidsraad is aanvullend, zij legt dus een na te leven minimumverplichting vast. De cao is van toepassing er niets werd beslist op sector- of ondernemingsvlak.
Het overgrote deel van de sectoren heeft echter cao’s gesloten die verdergaande verplichtingen voor de werkgevers vastleggen: hogere bedragen, tegemoetkoming voor het gebruik van een privévoertuig, fietsvergoeding, ...
Wil je weten welke bepalingen in jouw sector van toepassing zijn?
Neem dan een kijkje op Lex4You onder Paritaire comités > Selecteer jouw paritair comité > Vervoerskosten.
Wij herinneren er je ook aan dat ook tijdelijke werknemers recht hebben op een tussenkomst voor hun woon-werkverkeer (extra’s, gelegenheidswerknemers, flexi’s, dagcontracten...).
Nieuwigheden voor PC 201 vanaf 01/01/2024
Voor een afstand tot 10 kilometer (enkele afstand) moet je een tussenkomst betalen die 50% bedraagt van de prijs van de treinkaart in de 2e klasse voor eenzelfde afstand. En dit vanaf de eerste kilometer.
Denk eraan om het aantal kilometers door te geven voor al je medewerkers vanaf januari 2024. Werk je met Officient of Hraccent? Dan kan je dit zelf doen. In het andere geval geef je het aantal kilometers door aan je Securex Client Advisor. Je hoeft niet te beperken tot 10 kilometer, wij doen dat automatisch voor jou.
Wat doet Securex voor jou?
Wij passen automatisch de juiste tussenkomsten toe, voor zover wij alle nodige gegevens van jouw werknemers hebben (afstand woon-werk en vervoersmiddel).