Hersteltijd
Hoe kan je de ‘veerkracht’ van jezelf en je werknemers beschermen en bevorderen? Dit vraagt geen ingewikkelde ingrepen, volgens psychologe Elke Van Hoof. Focus op de nodige hersteltijd. Eenvoudig maar belangrijk: 30 minuten matige beweging per dag helpt. Dit kan ook door overdag telefoontjes al wandelend te doen of laat ’s avonds de hond uit te laten. (Wie laat wie nu uit?) Slaap goed, want hoe beter je slaapt, hoe groter je veerkracht. Neem nu en dan de tijd om even helemaal iets anders te doen of aan andere dingen te denken. En specifiek voor werkgevers: ga regelmatig afstemmen met andere mensen, werkgevers of niet. Inspireer collega’s door de visie en de missie van het bedrijf te herhalen én laat je zelf inspireren door hun feedback. Zo blijft je verhaal groeien.”
Welzijnsbeleid
Welzijn en geluk op het werk is een marathon, geen sprint. Het is ook meer dan een reeks losse initiatieven zoals elke week een mand vers fruit of yogalessen, zegt welzijnsconsultant Ann De Bisschop, die met de boeken Aftellen naar maandag en Wellbeing is winst een moderne en praktische visie uitwerkte op hoe je mensen gelukkig kan maken op het werk. Haar focus ligt op een welzijnsbeleid.
“Welzijn is een beleid dat steunt op 7 pijlers en dat pas geloofwaardig is als iedereen erin meegaat, ook het management. Het gebeurt nog al te vaak dat een bedrijfsleider wel zegt dat welzijn belangrijk is, maar ondertussen vergaderingen organiseert om 6 uur ’s avonds of e-mails in het weekend stuurt.”
Welzijnsconsultant Ann: “Investeer in je welzijnsbeleid!”
Een goed welzijnsbeleid hoeft niet duur te zijn. Enkele simpele ingrepen volstaan al.
“Het belangrijkste zijn een nieuwe aanpak en nieuwe afspraken”, zegt welzijnsconsultant Ann De Bisschop.
“Zet in op connectie, vraag aan je medewerkers hoe het écht met ze gaat. Het klinkt misschien onnozel, maar pols om de twee maanden naar een geluksscore op het werk. Vraag wat je mensen energie kost en wat ze energie geeft. Werk met het start-stop-continue-principe: waarmee moeten we beginnen, wat moeten we niet meer doen en waar zijn jullie tevreden over en kunnen we behouden?”
Zet in op connectie. Vraag aan je medewerkers hoe het écht met ze gaat.
Ann De Bisschop
Nog een laatste advies?
Betrokkenheid is belangrijk, vindt Ann De Bisschop. “Respecteer als leidinggevende de pauzes en neem zelf pauze tussen je mensen. Organiseer elke week minstens één ‘doorwerkdag’ en plan geen ochtendvergaderingen. Goed voor jou, goed voor je mensen.”