Hoe verhoog je als kmo het welzijn en werkgeluk?

Psychosociaal welzijn Leestijd 8 minuten

Kleine ondernemingen en familiebedrijven moeten van alle markten thuis zijn. Behalve een succesvolle zaak uitbouwen, moet je als bedrijfsleider ook zorgen voor het welzijn en het geluk van medewerkers. Maar hoe begin je daaraan als je geen personeelsafdeling of hr-manager hebt

Goed nieuws: met Fit for Change van Securex ben je als ondernemer altijd klaar voor verandering. Want we bieden concrete oplossingen voor de uitdagingen waar je bedrijf vandaag tegenaan loopt.    

General manager Vincent Meerschaert (Traject) getuigt uit eigen ervaring. 
 

Meten: hoe zit het met geluk op het werk?

Zorgen voor meer welzijn op het werk bij je medewerkers, bij jezelf als ondernemer: dat begint allemaal bij een helder beeld van hoe het eigenlijk zit. Daar eens extra aandachtig naar kijken kan onverwachte vaststellingen opleveren. Zoals bij deze bedrijfsleider van een beweeglijk bureau in Gent! 

General manager Vincent: “Die hoge stress kwam als een verrassing”

Enkele jaren geleden ontdekte Vincent Meerschaert onverwacht dat sommige medewerkers met te veel stress kampten. 

Tijdens een workshop rond welzijn kwam aan het licht dat het stressniveau in ons bedrijf hoog lag. Dat kwam niet alleen door het werk, maar ook door onze afterwork-activiteiten die we organiseerden, vrijblijvend én met de beste bedoelingen. Sommigen voelden zich verplicht om aanwezig te zijn, terwijl ze na het werk liever naar huis gingen. Zonder dat we het wisten, zorgden we zelf voor extra druk.

Vincent is general manager bij Traject, een bureau uit Gent dat bedrijven en organisaties adviseert over duurzame mobiliteit. Het werktempo is hoog, erkent hij. “Onze mensen werken hard om klanten tevreden te stellen. Wij zijn een jong bedrijf met een 40-tal medewerkers van wie nogal wat starters, allemaal gemotiveerd en graag betrokken bij veel projecten. We hebben meestal meer moeite om het vuur te temperen dan om het aan te wakkeren. Maar het inzicht rond het stressniveau deed ons wel nadenken. En ingrijpen.” 

De stress in ons bedrijf lag hoog, ook door onze afterwork-activiteiten.

Vincent Meerschaert

Je werk graag doen is belangrijk, maar als daar ook nog eens veel uitjes met collega’s bijkomen, kan de druk wel eens te hoog worden. “De workshop Welzijn maakte dat duidelijk”, zegt Vincent. “Plots werd ik me ervan bewust dat ook enthousiaste mensen in de problemen kunnen komen. Maar ik zag niet onmiddellijk hoe we dat moesten aanpakken.”

Herkenbaar, knikt psychologe Elke Van Hoof, die in haar praktijk regelmatig ontredderde bedrijfsleiders en ondernemers over de vloer krijgt die toegeven dat ze de signalen van hun werknemers niet opmerkten. “Eigenlijk gaat het vooral een verandering in het gedrag. Wanneer een werknemer vroeger lunchte met de collega’s maar daar plots geen tijd meer voor heeft, of wanneer iemand die gemakkelijk oplossingen bedacht, ineens moeite heeft met planning, dan moet je ingrijpen.”

Conclusie?

Om het welzijn en het geluk op het werk te verhogen is het belangrijk om de signalen vanuit je werknemers goed op te merken en waar mogelijk, daar ook iets aan te doen. Een workshop Welzijn bijvoorbeeld kan onverwachte inzichten opleveren die - mits goed aangepakt - een verschil maken in motivatie, betrokkenheid en welzijn op het werk. 

Luister je trouwens als ondernemer ook voldoende naar de signalen die je eigen lichaam en geest geven over het werk? …