Voor werknemers:
Voorzie voldoende focustijd - minstens één vergaderingvrije dag per week - zodat je aandachtig kan doorwerken aan opdrachten.
Schenk voldoende aandacht aan ontspanning en maak van die ‘speeltijd’ connectiemomenten met anderen.
Rust op tijd, eet gezond en beweeg regelmatig. Ook tijdens de werkdag. Voorzie gezonde snacks, doe telefoontjes al wandelend, ook wandelmeetings zijn mogelijk.
Voor bedrijfsleiders:
Benadruk de menselijke kant bij medewerkers door bijvoorbeeld permanente evaluatie in beide richtingen te organiseren. Beperk dat zeker niet tot één à twee evaluatie- en functioneringsgesprekken per jaar!
Maak het doel van je bedrijf en het werk van je medewerkers expliciet om ze te motiveren. Wie weet waarvoor het allemaal ‘dient’, zal met meer plezier meetrekken aan de kar.
Deconnecteer nu en dan. Doe even iets heel anders, of ga naar buiten, bij anderen. Laat je inspireren door de feedback van anderen.
Gebruik je netwerk om steun te vinden en zo je motivatie terug te vinden.
Blijf positief en kijk met vertrouwen naar de toekomst. Alles komt goed.
Werk met prioriteitenlijstjes en leer minder belangrijke zaken los te laten. 7 op 10 is ook goed, dat is onderscheiding!
Experte Sylvie Bracqué: “Vermijd stress, houd je brein gezond.”
Stress op het werk is niet abnormaal. “Het maakt een stof aan in je lichaam die je een boost geeft, waardoor je meer aankan”, zegt human resources-coach Sylvie Bracqué. “Het is pas wanneer je te weinig recupereert en te lang stress ervaart, dat stress chronisch wordt en een negatief effect heeft op je welzijn.
Je lichaam geeft dan signalen: je bent sneller moe, je hebt hoofd- en spanningspijn, je slaapt minder goed. Dat kan zich uiten in een verandering van gedrag, zoals stemmingswisselingen of concentratieproblemen.”
Stress verschilt van persoon tot persoon
Wanneer dreigt een medewerker vast te lopen? “Elk lichaam is anders. Bovendien zijn mensen geneigd te blijven doorwerken wanneer het misloopt - of ze negeren dat er iets aan de hand is. Als ze dan uiteindelijk de moed vinden om aan de bel te trekken, is het vaak te laat. Daarom is het een goed idee mensen sterker te maken en hen te informeren over wat je kan doen om hun draagkracht. Ze verstoren het welzijn van individuele werknemers en kunnen wegen op het groepsgevoel. Redenen genoeg om die problemen zoveel mogelijk te voorkomen."