Stress op het werk verminderen: zo doe je dat

Psychosociaal welzijn Leestijd 8 minuten

Hoe je best omgaat met werkstress bij werknemers én jezelf 

Werkstress verminderen? Dat is sneller gezegd dan gedaan. Je mag dan al signalen in die richting op tijd zien, maar wat kan je er precies mee - of aan  - doen? Een vraag die in de meeste kmo’s wel eens klinkt. En dikwijls onbeantwoord blijft. Toch is die vraag belangrijk genoeg wanneer je wilt streven naar een betere bedrijfscultuur, meer welzijn en werkgeluk, en natuurlijk ook: naar betere prestaties. 

Met Fit for Change van Securex ben je als ondernemer altijd klaar voor verandering. We bieden concrete oplossingen aan voor de uitdagingen waar je bedrijf vandaag tegenaan loopt. Oplossingen via getuigenissen vanuit de praktijk van Vlaanderen kmo-land. Zuivelproducente Heidi Jans geeft hier advies.

men meditating at the ocean with his arms spread and eyes closed

Anti-stress lessen

Stress kan je tegengaan door je medewerkers tevreden te houden. 

Hoe je dat doet? Simpel, zegt Heidi: door ze in de eerste plaats als mens te benaderen. “Wij organiseren geen formele evaluatiegesprekken, laat staan dat we onze medewerkers scores geven. We werken met een permanente evaluatie die in beide richtingen werkt. Collega’s hebben mijn gsm-nummer en mogen me altijd appen. Ik besef dat dat niet ideaal is, maar het zorgt voor een vriendschappelijke sfeer waarin je een extra inspanning kan vragen.”

Daarnaast helpt een duidelijk doel om mensen gemotiveerd te houden. Wanneer ze weten waarom ze iets moeten doen, en ze het bestaansrecht van een onderneming snappen, zijn medewerkers sneller geneigd de schwung erin te houden.

“Het is niet altijd eenvoudig om onze operatoren te motiveren”, zegt Heidi. “Soms interesseert de inhoud van de job hen niet. Maar wanneer ik ze uitleg dat ze mee verantwoordelijk zijn voor de voedselveiligheid, begrijpen ze dat wat ze doen wel degelijk van belang is.”

Hebben ondernemers dan geen stress?

Niet alleen voor werknemers kan het soms te veel worden. Ook bedrijfsleiders, zelfstandigen en freelancers vallen wel eens ten prooi aan psychosociale risico’s op het werk. 

“Je merkt dat vooral wanneer je niet functioneert zoals normaal”, zegt psycholoog Elke Van Hoof, die gespecialiseerd is in burn-out en in haar praktijk bedrijfsleiders ondersteunt. “Je kan niet meer elke dag knallen. Eén dag per week slaag je er nog in je werk goed te doen, maar de rest van de week niet meer. Dat is een signaal dat je serieus moet nemen.” 

Voor werknemers is het duidelijk wat hen dan te doen staat: even niet meer werken. Maar kmo-leiders en zelfstandigen hebben die mogelijkheid niet. “Zij werken keihard en vaak op het scherp van de snee”, weet Elke. “Een bedrijf moet blijven draaien. Bovendien bestaat er zoiets als een ondernemersmentaliteit. Wie een bedrijf heeft, gooit niet snel de handdoek in de ring. Een vervangingsinkomen is al helemaal geen mogelijkheid: je krijgt pas een uitkering wanneer je je activiteiten volledig stopzet.”

Hoe kan een ondernemer of zelfstandige deconnecteren? Door zich terug te plooien op de essentie, zegt Elke. “Stel jezelf de vraag waarin je goed bent en waarmee je het gemakkelijkste geld verdient. Concentreer je daarop en durf te knippen in andere activiteiten. Dat geeft energie en kan dienen als een hefboom naar betere tijden."

Maak ook gebruik van je netwerk. Het gevoel dat je ergens bij hoort, kan een vorm van steun betekenen en zo je stress op het werk verminderen.”