Voltijdse werkweek in 4 dagen: waarom niet?

Psychosociaal welzijn Leestijd 8 minuten

Bezwaren tegen een 4-daagse werkweek

De mogelijkheid tot een voltijdse 4-daagse werkweek bestaat, de interesse is groot. 
Maar in de praktijk loopt het niet zo’n vaart, want de meeste aanvragen bij werkgevers worden geweigerd, om diverse redenen. Gemiddeld 1 op 3 werknemers zou wel een 4-daagse werkweek willen, maar 7 op 10 van de aanvragen worden vooralsnog geweigerd, stelt Frank Vander Sijpe, Securex. Daar willen we meer over weten. 

Zeven aanvragen op 10 krijgen een weigering van de werkgever. Waarom is dat? 
Frank Vander Sijpe: “Professor Stijn Baert, arbeidsmarktdeskundige en econoom, doet hierrond veel onderzoek. Hij noemt dit een typisch voorbeeld van: Tussen droom en daad staan praktische bezwaren in de weg. En dat klopt. Een belangrijk bezwaar is dat de organisatie van het werk in het gedrang komt.

De planning wordt complexer. Zeker wanneer sommigen voor de voltijdse 4-daagse werkweek kiezen en anderen niet, in teams die (bijvoorbeeld) de permanentie moeten verzekeren. Of teams die instaan voor klantencontact en -service.

De extra vrije dag kan iedereen op een dag naar keuze nemen. Dat maakt de planning nog complexer. En wat als bedienden in het bedrijf hiervoor kunnen kiezen en arbeiders niet? Een lange werkdag afwezigheid door ziekte weegt ook zwaarder door. Enzovoort.”

Two colleagues have a post it meeting on glass wall

De flexibiliteit van de ene gaat dan ten koste van de andere. Dat betekent dus niét meer welzijn voor het team.

Frank Vander Sijpe, Securex. 

Zijn de voordelen voor wie 4 dagen werkt, er wél altijd?

Frank Vander Sijpe: “Ook op persoonlijk vlak is ‘meer welzijn’ door een kortere werkweek niet zomaar gegarandeerd. Los van het werkstatuut. Veel voordelen die dikwijls worden aangehaald, zijn eigenlijk nog niet bewezen. We hebben meer feiten en cijfers nodig. Wetenschappers zijn volop op zoek naar die data. 

De kans is groot dat fulltime werken in 4 dagen de werkdruk juist verhoogt. Is die extra vrije dag dan voldoende om dit te compenseren? Groeit het risico op burn-out niet? Hoe zit het met de productiviteit na meer dan 8 uur werken, de concentratie, de noodzakelijke aandacht voor veiligheid? Hoe aandachtig ben je nog als je na 9,5 uur werken weer naar huis rijdt? 

Veel vragen zijn voorlopig nog niet beantwoord. We kijken uit naar de antwoorden. 

Goed om te weten is dat UGent@work aan bedrijven die de 4-dagenweek hebben ingevoerd, een gratis onderzoek naar de effecten op welzijn, productiviteit, … aanbiedt.”

Fans zien alleen maar voordelen. Toch wachten we beter tot wetenschappelijke studies die voordelen onderbouwen - of niet.

Frank Vander Sijpe (Securex)