Geluk op het werk: beter continue feedback dan één functioneringsgesprek

Psychosociaal welzijn Leestijd 8 minuten

Hoe persoonlijk gesprekken soms beter werken

Wil je inzetten op meer welzijn en werkgeluk? Dan is het niet alleen belangrijk om te weten waarvan je vertrekt, maar ook welk effect je inspanningen hebben. Hoe valt dat te monitoren? Welzijnsconsultant Ann De Bisschop volgt en begeleidt heel wat van die trajecten. En zij getuigt: nu en dan een goed gesprek over hoe het gaat, werkt beter (veel beter) dan om het jaar zo’n klassiek functioneringsgesprek. Zij legt uit hoe dat precies zit. 

Mirakeloplossingen bestaan niet, ook niet in personeelsbeleid. Maar kleine veranderingen kunnen helpen om uit een impasse te geraken en continu voor te bouwen aan meer geluk op het werk, vertelt welzijnsconsultant Anne De Bisschop.  

Steek als bedrijfsleider minder tijd in operationele zaken en werk aan het contact met je medewerkers. Vraag hoe het écht met ze gaat, in plaats van snel te polsen of alles oké is wanneer je elkaar in de gang tegenkomt. Ga zitten en luister. Bij kmo’s zal dat gemakkelijker gaan dan in familiebedrijven, maar toch: delegeer desnoods, zodat er tijd vrijkomt om met je mensen te praten. De moeite waard.” 

Feedback? Feed forward!

Houd alsjeblieft op met die functioneringsgesprekken, lacht Ann. “Oh my god, hét jaarlijkse gesprek! Die tijd is volledig voorbij. Focus ook niet altijd op het verleden! Organiseer in plaats van een feedback- ook een feed forward-moment: zeg wat je van je medewerkers verwacht, stel doelen. Veel bedrijven werken met een systeem van continue feedback, dat past in het loslaten van controle.” Leiderschap is tenslotte gebaseerd op vertrouwen, stelt Ann. “Werknemers controleren is echt niet meer van deze tijd.”

CEO Vincent: “Een persoonlijke gesprek, om de 5 à 6 weken.” 

Nadat een workshop Welzijn zijn ogen opende rond het stressniveau, besloot Vincent Meerschaert, general manager van Traject, het roer om te gooien. Samen met externe experten maakte hij werk van een bedrijfscultuur waarin welzijn en persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers centraal staat. 

We hebben geleerd ieders verantwoordelijkheden te verduidelijken en af te bakenen. Onze managers zijn meer dan de helft van hun tijd bezig met hun mensen. Het klassieke functioneringsgesprek hadden we eerder al ingeruild voor feedbackmomenten, die houden we nu frequenter. Om de 5, 6 weken zijn er persoonlijke gesprekken die bij voorkeur al wandelend gebeuren.

De nieuwe aanpak vertaalt zich in gelukkigere medewerkers en een meer ontspannen werkcultuur. “Onze mensgerichte aanpak is ook een sterke troef bij het aantrekken van nieuwe medewerkers. We rekruteren vaak binnen ons netwerk: via-via horen mensen dat het bij ons leuk werken is en vragen ze een kennismakingsgesprek. Tijdens die gesprekken verduidelijken we dat het bij ons effectief fijn is om te werken, maar dat het ook geen Club Med is. We zien onszelf als sympathieke professionals: experten in ons vakgebied, maar ook toffe mensen om mee samen te werken.”

Conclusie? 

Bekijk ook in jouw bedrijf de mogelijkheden om af te stappen van de klassieke evaluatie- en functioneringsgesprekken, en ga voor een écht motiverend personeelsbeleid!