Bij medewerkers
Autonome motivatie ontstaat vooral door persoonlijke erkenning, een goede werksfeer en fijne collega’s. Ook het gevoel dat je bijleert, uitdagingen aangaat en interessante taken vervult, versterkt die autonome motivatie.Als werkgever houd je dat best goed in het oog.
Zo geraken werknemers ook gemotiveerd voor taken die ze niet zo graag doen, maar wel zinvol vinden. Dat staat lijnrecht tegenover tot de term ‘intrinsieke motivatie’, die enkel verwijst naar wat iemand graag doet.
Streef naar een motiverende werkcultuur in het bedrijf, een positieve en ondersteunende werkomgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en gehoord voelen. Daarin past ook een open communicatiestijl waarbij medewerkers zich vrij voelen om vragen te stellen en problemen te bespreken, onder elkaar en met leidinggevenden.
Als zelfstandige
Als zelfstandige helpt het om jezelf uitdagende en ambitieuze, maar haalbare doelen te stellen. Dan blijf je gemotiveerd en gepassioneerd.
Maak je doelen specifiek, meetbaar en tijdsgebonden zodat je je eigen voortgang goed kunt opvolgen. Niet om het jaar, maar continu. Ook voor jou is een positieve, inspirerende werkomgeving aangewezen. En ook daar word je met oefening steeds beter in.
Bekijk de klassieke evaluatiemethodes dus met een kritische bril. Plan verschillende soorten evaluaties in en gebruik die momenten ook zoals ze bedoeld zijn.
Stimuleer daarbij de autonome motivatie, of je nu werkgever bent voor anderen of alleen jezelf werk geeft. Van zodra je hele organisatie die autonome motivatie effectief ondersteunt, behoren jaarlijkse evaluatiegesprekken tot het verleden en ben je klaar om groei en ontwikkeling alle kansen te geven.