Voltijdse werkweek in 4 dagen: waarom?

Psychosociaal welzijn Leestijd 8 minuten

Vijfde/vijfde werken in vier langere dagen

Een gezond evenwicht tussen werk en privé. Meer tijd voor het gezin. Meer leven na de job. Meer tijd om te ontspannen, weer op krachten te komen en persoonlijke relaties te verbeteren. Er zijn veel redenen waarom de idee van vijf vijfde werken in vier langere werkdagen aantrekkelijk is. Laten we eerst even kijken waarom en voor wie dit een attractieve optie is. 

Happy employees having a meeting at a table

Blijvende impact van corona op de werkvloer

Corona heeft nogal wat veranderingen op de werkvloer teweeggebracht. Sommige daarvan blijven doorwerken, zoals telewerk bijvoorbeeld. In welke mate? Daar is niet één standaard antwoord op. 

De verschillen tussen sectoren, bedrijven en functies zijn groot. Tussen ‘uitgesloten’ (voor productiearbeid of zorg bijvoorbeeld) en ‘zeker te overwegen’ (voor bepaalde administratieve functies en/of freelance jobs) zitten veel mogelijkheden.

Ideaal als je hier zelf voor kunt kiezen als zelfstandige of werknemer. Inzetten op werkgeluk en aandacht voor persoonlijke wensen geeft de werkgever bovendien extra kansen om goede krachten aan te trekken én aan boord te houden. 

In diezelfde context werd ook de 4-daagse werkweek gelanceerd. Sinds 21 november 2022 kunnen de meeste werknemers een aanvraag indienen om fulltime te werken in 4 langere werkdagen. De federale overheid zet dit in als wapen tegen burn-out en voor werkbaar werk. Het moet ook meer mensen aanzetten om fulltime te werken. 

De veranderingen met toekomst zijn - niet toevallig - veranderingen met voordelen voor alle betrokken partijen. Win-win oplossingen, zoals dat heet. Maar hoe zit dat precies voor de 4-daagse werkweek? Wie wint er effectief bij?

Bekijk aandachtig de voor- en nadelen  vóór je een beslissing neemt, stelt expert Frank Vander Sijpe, Director HR Research bij Securex. Want dit is een verhaal met (voorlopig nog) veel onbekenden.

Waarom wil iemand liever 4 dagen langer werken?

Frank Vander Sijpe, Securex: “Vooral omwille van een extra vrije dag die je naar believen kunt besteden, natuurlijk, terwijl je toch fulltime aan de slag én betaald blijft. Dit kan aantrekkelijk zijn voor ouders. Een dag minder op het werk is een dag méér voor het gezin, de kinderen, zorgbehoevende familieleden, enz. Er hoeft dan minder externe hulp of opvang ingeschakeld te worden.Op de dagen dat  gescheiden ouders de zorg voor de kinderen hebben, zijn zij er helemaal voor hen en hoeven ze geen kinderopvang in te schakelen. Om maar iets te noemen.”

Een extra vrije dag schept ook ruimte voor sport, hobby’s, vrijwilligerswerk, … Iedereen vult dat zelf in. Dit kan de vorm van een verlengd weekend aannemen, maar ook door de week schept een extra vrije dag mogelijkheden.