Duurzame mobiliteit: 4 concrete tips voor kmo’s

Future proofing Leestijd 2 minuten

Minder, gezonder, collectiever en minder vervuilend onderweg zijn: daar gaat het om bij duurzame mobiliteit. Steeds meer werkgevers spelen daarop in, want zo profileer je je als eigentijds, innovatief en een aantrekkelijke werkgever, met nog heel wat andere voordelen. Maar het kan nog meer en beter, vinden ze volgens de Welzijnspeiler van Securex. En hoe je dat als kmo vlot aanpakt, ontdek je hier. 

Man on the bus with his laptop

Tip 1: Begin klein

Lijkt alternatieve mobiliteit jou – eerlijk gezegd – te hoog gegrepen voor je kmo? Denk dan opnieuw. Klein beginnen is de beste weg naar duurzaam succes. Begin bijvoorbeeld met één eenvoudige optie. Dat kan carpooling zijn, fietsen naar het werk promoten, of iets anders dat geen grote ingreep vraagt. Evalueer vervolgens elke stap en stuur bij indien nodig.

Tip 2: Praat erover

Betrek je werknemers actief bij de opstart van een alternatief mobiliteitsbeleid en creëer zo een draagvlak. Zo vergroot je de kans dat ze veranderingen aanvaarden, omarmen én helpen te ontwikkelen. 

In een klein team kan dat via informele gesprekken en met eenvoudige initiatieven zoals een ideeënbox. Hun bijdragen leggen een waardevolle basis voor je volledige mobiliteitsbeleid. 

Kijk zelf ook breed genoeg naar realistische mogelijkheden en zie bijvoorbeeld trein + fiets niet over het hoofd. Leasefietsen – elektrische en andere – zitten trouwens enorm in de lift. 


Tip 3: Belicht de win-win

Wees transparant over beide kanten van de win-win als je fietsleasing invoert, bijvoorbeeld.  Jazeker, een leasefiets is volledig fiscaal aftrekbaar voor jou als werkgever, maar ook je werknemer geniet fiscaal voordeel, want die is vrijgesteld van VVA (Voordeel van Alle Aard). 

En aan het einde van de leaseperiode kan die de fiets voordelig overnemen. Bij regelmatige woon-werkverplaatsingen kan je ook een (belastingvrije) fietsvergoeding voorzien.  

Tip 4: Bekijk het flexibel

De huidige generaties op de werkvloer springen bewuster om met de balans werk-privé. Daarom stellen zij flexibiliteit extra op prijs. Soms moeten ze noodgedwongen toch voor de auto kiezen door overvolle spitstreinen, als ze hun kinderen naar school moeten brengen, … Verken de mogelijkheid van meer flexibele werktijden. Bevorderlijk voor welzijn op het werk, maar het geeft ook duurzame mobiliteit een extra duwtje in de rug. En dat is in ieders belang. 

Inzetten op duurzame mobiliteit is haalbaar voor kmo’s. Soms zelfs makkelijker  dan in grote organisaties door de kortere communicatielijnen. Start klein, betrek je werknemers bij de opstart én de verdere ontwikkeling, communiceer duidelijk over alle aspecten en speel waar mogelijk in op een groeiende vraag naar flexibiliteit. 

Graag wat hulp van ervaren experten? 

Krijg advies op maat van de experts van Securex.