Login
Service Contact Lex4You
Login

Bedrijfsfiets voor werkgevers: fietslease, fietsvergoeding & meer

Alles over fietsen en mobiliteit voor jouw bedrijf en werknemers

Bedrijfswagens leasen werkgevers vaak, maar wist je dat werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Werkgevers bieden steeds vaker naast het bestaande verloningspakket ook bedrijfsfietsen aan. Ook werknemers zijn vragende partij. Zo vermijden ze file, bewegen ze meer en verplaatsen ze zich duurzamer. Hier ontdek je alle mogelijkheden.

Krijg gratis advies

Waarom kiezen voor een fietslease?

Jouw voordelen

  • Meer tevreden en gezonde werknemers die minder afwezig zijn
  • Budgetneutrale oplossing in vergelijking met een bedrijfswagen
  • Fiscaal voordelig

Voordelen voor je werknemers

  • Minder stress, want minder files
  • Extra keuzevrijheid op vlak van mobiliteit
  • Meer beweging
  • Ecologisch

Werknemers een bedrijfsfiets geven

Op de een of andere manier zullen we ons allemaal duurzamer moeten verplaatsen. Het grote voordeel is dat er met de stijgende vraag, ook steeds meer mogelijkheden zijn. De bedrijfsfiets zit helemaal in de lift en is ook op vlak van fiscaliteit een heel toekomstbestendige optie.

Minder auto’s betekent minder files, minder stress en een gezondere wereld. En wie kan daar tegen zijn?

Kom meer te weten komen over de beschikbare opties op vlak van mobiliteit.

Download jouw gratis e-book


Hoe begin je met een bedrijfsfiets?

Als werkgever heb je twee opties om werknemers een fiets aan te bieden:

  • Een bedrijfsaankoop van fietsen en de medewerkers hiervan gebruik laten maken
  • kiezen voor fietsleasing, eventueel als onderdeel van een vorm van flexibele verloning

Aankopen van bedrijfsfietsen

Bij een bedrijfsaankoop is het bedrijf de eigenaar en worden de fietsen over een periode van minimaal drie jaar afgeschreven. De aankoop kan je 100% fiscaal aftrekken in de vennootschapsbelasting.

De grootste drempel is vaak dat je bedrijf over voldoende liquide middelen moet beschikken om zo’n aankoop te doen. Afhankelijk van welk type fietsen en het aantal dat je wenst aan te kopen, kan de som stevig oplopen.

Het is ook mogelijk om medewerkers de fietsen te laten gebruiken  op voorwaarde dat de fiets effectief voor woon-werkverkeer gebruikt wordt. Maar je mag de fiets niet zomaar aan werknemers geven, dan ontstaat een voordeel van alle aard met de daarbij horende belastingen. 

Bedrijfsfiets als lease

Ondertussen maakten al meer dan 50.000 Belgische werknemers gebruik van een leasefiets om hun woon-werkverplaatsing te doen, maar hoe werkt zo’n lease precies?

  • De werknemer huurt bij fietsleasing een fiets via zijn werkgever op lange termijn (meestal met optie tot overname)
  • Net zoals bij een auto, is een fietsleasing meestal een all-in-formule: je werknemer maakt ook gebruik van extra services zoals pechverhelping, verzekering, een onderhoudsbudget en eventueel ook accessoires zoals een helm
  • Gedurende de looptijd van de lease (meestal 3 jaar) betaalt de werknemer op maandelijkse basis een bijdrage
  • Na afloop kan je werknemer de fiets overnemen aan een vooraf bepaalde restwaarde die minimaal 16% van de aankoopsom moet bedragen

Fietslease vrijgesteld van voordeel van alle aard (VAA)

Gebruikt jouw werknemer een leasefiets of een aangekochte bedrijfsfiets voor het woon-werkverkeer, dan wordt daarvoor geen extra bedrag als voordeel van alle aard verrekend - de werknemer betaalt dus minder belastingen. Daardoor heeft de bedrijfsfiets een groot voordeel ten opzichte van de bedrijfswagen die nu én in de toekomst steeds zwaarder belast wordt.

Fietslease als onderdeel van het loonpakket

Het is mogelijk om de fietslease in te passen in het loonpakket van jouw werknemers. Concreet betekent dat de leasekost rechtstreeks wordt verrekend met het brutoloon van de gebruiker van de lease (jouw werknemer).

De fietsleasing is budgetneutraal voor de werkgever dankzij de fiscaal voordelige brutoloonruil. Meer nog, gerelateerde kosten om het gebruik van de fiets aan te moedigen, zoals het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes, de fietsvergoeding en dergelijke, zijn in beide gevallen 100% fiscaal aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.

Met een gemiddeld bedrag tussen 30 en 50 euro per maand, inclusief onderhoudscontract en meer, is het ook voor de werknemer heel voordelig.


Voorbeeld - een fietslease als deel van het loon:

A. Bediende (getrouwd zonder kinderen) met een maandloon van 3.500 euro brutoB. Zelfde persoon, maar met een verlaagd maandloon van 3.414,97 euro en een (elektrische) bedrijfsfiets t.w.v. 3.600 euro

Euro (per maand)
Euro (per maand)
Brutoloon3.500Brutoloon3.414,97
Bijdrage RSZ-457,45Bijdrage RSZ-446,34
Beslastbaar bedrag3.042,55Beslastbaar bedrag2.968,63
Bedrijfsvoorheffing-718,40Bedrijfsvoorheffing-682,80
Bijzondere bijdrage-33,01Bijzondere bijdrage-32,07
Netto2.291,14Netto2.253,76

 Het verschil tussen scenario A en B bedraagt 37,38 euro per maand:

  • In ruil krijgt de werknemer tegen het einde van het driejarige leasecontract een fiets ter waarde van 3.600 euro
  • En een handig onderhoudscontract gedurende de looptijd

Als je werknemers de fiets zelf moeten aankopen met hun nettoloon, is dat sowieso een pak duurder.



Combineer fietslease met een fietsvergoeding

Het is trouwens perfect mogelijk om een fietslease te combineren met een fietsvergoeding, uiteraard enkel als je werknemers met de fiets naar het werk komen. Omdat het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding 0,35 euro bedraagt per effectief gereden kilometer, kunnen jouw werknemers de beperkte leasekost eigenlijk gemakkelijk zelf terugverdienen.

Opgelet: Om misbruiken te voorkomen, zal de fietsvergoeding in de toekomst wel enkel nog maar vrijgesteld zijn voor zij die in hun belastingaangifte kiezen voor de forfaitaire aftrek van hun beroepskosten. Verder zal ook een jaarlijks plafond worden ingevoerd van 2.500 euro (geïndexeerd bedrag voor inkomstenjaar 2024). 

Met andere woorden, een fietslease is heel erg interessant.

Fiets financieren met een loonruil

Als werkgever is het mogelijk om je medewerkers een (elektrische) fiets aan te bieden in ruil voor een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie, al dan niet in het kader van een cafetariaplan.

Er zijn wel een paar voorwaarden: het baremaloon moet gerespecteerd blijven en het is ook niet in elke sector of bij ieder bedrijf mogelijk.

Wens je meer informatie over een loonruil of het invoeren van een bedrijfsfiets? Onze experten kijken wat mogelijk is en zoeken samen met jou de juiste oplossing.

Contacteer ons


Fietsvergoeding berekenen: hoe zit dat alweer?

De fietsvergoeding is een vergoeding voor werknemers die met de fiets naar het werk komen en wordt berekend op basis van het aantal gereden kilometers. De vergoeding is tot 0,35 euro vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en belastingen.

Op basis daarvan is de fietsvergoeding op jaarbasis gemakkelijk te berekenen. Je houdt rekening met:

  • Aantal kilometer van en naar het werk per dag
  • Aantal dagen dat jouw werknemer de fiets naar het werk neemt
  • De vastgelegde fietsvergoeding

Voorbeeld - Als je werknemer bijvoorbeeld 10 km van het werk woont, 200 dagen per jaar met de fiets naar het werk komt en je de fietsvergoeding legt op het maximum van 0,35 euro, dan:

20km/dag (heen en terug) X 0,35 euro/km X 200 dagen/jaar = 1.400 euro/jaar

Nog een paar extra vragen:

Is het verplicht om aan fietsende werknemers een fietsvergoeding te betalen?

Werknemers die met de fiets naar het werk komen, kunnen rekenen op een verplichte fietsvergoeding van 0,35 euro per kilometer. 

Bestaat er in jouw paritair comité of onderneming al een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) die voorziet in een fietsvergoeding? Dan blijft deze bestaande CAO fietsvergoeding (op sector- of ondernemingsvlak) van toepassing zelfs bij een lager bedrag.

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Het maximale vrijgestelde bedrag ligt nu op € 0,35. 

Bedrijfsfietsen zijn een interessante schakel in je mobiliteitsbeleid. Zet jouw werknemers aan het fietsen!

Dit zou je ook kunnen interesseren