Login
Service & contact Lex4You
Login

Bedrijfsfiets voor werkgevers: fietslease, fietsvergoeding & meer

Alles over fietsen en mobiliteit voor uw bedrijf en werknemers

Bedrijfswagens leasen werkgevers vaak, maar wist u dat werknemers ook een bedrijfsfiets kunnen leasen? Werkgevers bieden steeds vaker naast het bestaande verloningspakket ook bedrijfsfietsen aan. Ook werknemers zijn vragende partij. Zo vermijden ze file, bewegen ze meer en verplaatsen ze zich duurzamer. Hier ontdekt u alle mogelijkheden.

Krijg gratis advies

Waarom kiezen voor een fietslease?

Uw voordelen

 • Meer tevreden werknemers
 • Budgetneutrale oplossing
 • Vlotte administratie

Voordelen voor uw werknemers

 • Minder stress, want minder files
 • Extra keuzevrijheid op vlak van mobiliteit
 • Meer beweging
 • Ecologisch

Werknemers een bedrijfsfiets geven

Op de een of andere manier zullen we ons allemaal duurzamer moeten verplaatsen. Het grote voordeel is dat er met de stijgende vraag, ook steeds meer mogelijkheden zijn. De bedrijfsfiets zit helemaal in de lift en is ook op vlak van fiscaliteit een heel toekomstbestendige optie.

Minder auto’s betekent minder files, minder stress en een gezondere wereld. En wie kan daar tegen zijn?

Kom meer te weten komen over de beschikbare opties op vlak van mobiliteit.

Download uw gratis e-book

Hoe begint u met een bedrijfsfiets?

Als werkgever heeft u twee opties om werknemers een fiets aan te bieden:

 • een bedrijfsaankoop van fietsen en de medewerkers hiervan gebruik laten maken
 • kiezen voor fietsleasing, eventueel als onderdeel van een vorm van flexibele verloning

Aankopen van bedrijfsfietsen

Bij een bedrijfsaankoop is het bedrijf de eigenaar en worden de fietsen over een periode van minimaal drie jaar afgeschreven. De aankoop kan u 100% aftrekken.

De grootste drempel is vaak dat uw bedrijf over voldoende liquide middelen moet beschikken om zo’n aankoop te doen. Afhankelijk van welk type fietsen en het aantal dat u wenst aan te kopen, kan de som stevig oplopen.

Het is ook mogelijk om medewerkers de fietsen te laten gebruiken, maar u mag de fietsen niet zomaar aan werknemers geven - wat bij fietslease wel tot de opties behoort - omdat de overheid dat dan ziet als verdoken loon.

Bedrijfsfiets als lease

Ondertussen maakten in 2020 al meer dan 50.000 Belgische werknemers gebruik van een leasefiets om hun woon-werkverplaatsing te doen, maar hoe werkt zo’n lease precies?

 • In tegenstelling tot de aankoop, huurt de werknemer bij fietsleasing een fiets via zijn werkgever op lange termijn (meestal met optie tot overname)
 • Net zoals bij een auto, is een fietsleasing meestal een all-in-formule: uw werknemer maakt ook gebruik van extra services zoals pechverhelping, verzekering, een onderhoudsbudget en eventueel ook accessoires zoals een helm
 • Gedurende de looptijd van de lease (meestal 3 jaar) betaalt de werknemer op maandelijkse basis een bijdrage
 • Na afloop kan uw werknemer de fiets overnemen aan een restwaarde die minimaal 16% van de aankoopsom moet bedragen

Fietslease vrijgesteld van voordeel van alle aard (VAA)

Gebruikt uw werknemer een leasefiets voor het woon-werkverkeer, dan wordt daarvoor geen extra bedrag als voordeel van alle aard verrekend - hij of zij betaalt dus minder belastingen. Daardoor heeft de bedrijfsfiets een groot voordeel ten opzichte van de bedrijfswagen die nu én in de toekomst steeds zwaarder belast wordt.

Fietslease als onderdeel van het loonpakket

Het is mogelijk om de fietslease in te passen in het loonpakket van uw werknemers. Concreet betekent dat de leasekost rechtstreeks wordt verrekend met het brutoloon van de gebruiker van de lease (uw werknemer).

De fietsleasing is budgetneutraal voor de werkgever dankzij de fiscaal voordelige brutoloonruil. Meer nog, gerelateerde kosten om het gebruik van de fiets aan te moedigen, zoals het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes, de fietsvergoeding en dergelijke, zijn in beide gevallen 100% fiscaal aftrekbaar.

Met een gemiddeld bedrag tussen 30 en 50 euro per maand, inclusief onderhoudscontract en meer, is het ook voor de werknemer heel voordelig.


Voorbeeld - een fietslease als deel van het loon:

A. Bediende (getrouwd zonder kinderen) met een maandloon van 3500 euro brutoB. Zelfde persoon, maar met een verlaagd maandloon van 3414,97 euro en een (elektrische) bedrijfsfiets t.w.v. 3600 euro

Euro (per maand)
Euro (per maand)
Brutoloon3500Brutoloon3414,97
Bijdrage RSZ-457,45Bijdrage RSZ-446,34
Beslastbaar bedrag3042,55Beslastbaar bedrag2968,63
Bedrijfsvoorheffing-820,06Bedrijfsvoorheffing-783,95
Bijzondere bijdrage-33,01Bijzondere bijdrage-32,07
Netto2189,48Netto2152,61

 Het verschil tussen scenario A en B bedraagt 36,87 euro per maand:

 • In ruil krijgt de werknemer tegen het einde van het driejarige leasecontract een fiets ter waarde van 3600 euro
 • En een handig onderhoudscontract gedurende de looptijd

Als uw werknemers de fiets zelf moeten aankopen met hun nettoloon, is dat sowieso een pak duurder.


Combineer fietslease met een fietsvergoeding

Het is trouwens perfect mogelijk om een fietslease te combineren met een fietsvergoeding, uiteraard enkel als uw werknemers met de fiets naar het werk komen. Omdat het maximaal vrijgestelde bedrag voor een fietsvergoeding 0,24 euro is per gereden kilometer, kunnen uw werknemers de beperkte leasekost eigenlijk gemakkelijk zelf terugverdienen.

Met andere woorden, een fietslease is heel erg interessant.

Fiets financieren met een loonruil

Als werkgever is het mogelijk om uw medewerkers een (elektrische) fiets aan te bieden in ruil voor een deel van het brutoloon of de eindejaarspremie, al dan niet in het kader van een cafetariaplan.

Er zijn wel een paar voorwaarden: het baremaloon moet gerespecteerd blijven en het is ook niet in elke sector of bij ieder bedrijf mogelijk.

Wenst u meer informatie over een loonruil of het invoeren van een bedrijfsfiets? Onze experten kijken wat mogelijk is en zoeken samen met u de juiste oplossing.

Contacteer ons

Fietsvergoeding berekenen: hoe zit dat alweer?

De fietsvergoeding is een vergoeding voor werknemers die met de fiets naar het werk komen en wordt berekend op basis van het aantal gereden kilometers. De vergoeding is tot 0,24 euro vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen.

Als werkgever bepaalt u zelf hoe hoog de fietsvergoeding ligt. Op basis daarvan is de fietsvergoeding op jaarbasis gemakkelijk te berekenen. U houdt rekening met:

 • Aantal kilometer van en naar het werk per dag
 • Aantal dagen dat uw werknemer de fiets naar het werk neemt
 • De vastgelegde fietsvergoeding

Voorbeeld - Als uw werknemer bijvoorbeeld 10km van het werk woont, 200 dagen per jaar met de fiets naar het werk komt en u de fietsvergoeding legt op het maximum van 0,24 euro, dan:

20km/dag (heen en terug) X 0,24 euro/km X 200 dagen/jaar = 960 euro/jaar

Nog een paar extra vragen:

Is het verplicht om aan fietsende werknemers een fietsvergoeding te betalen?

Er bestaat geen algemene verplichting om een fietsvergoeding te betalen, al kan het zijn dat dat in uw sector via een cao werd vastgelegd.

Het is echter altijd mogelijk om de fietsvergoeding vrijwillig toe te kennen door hierover op ondernemingsvlak een overeenkomst te sluiten.

Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

Het maximale vrijgestelde bedrag ligt nu op €0,24. Maar het is aan de werkgever om te kiezen of het maximale bedrag gevolgd wordt of niet. U mag het bedrag voor uw onderneming lager (of hoger) leggen.

Waarom een fietsvergoeding betalen?

De fietsvergoeding is een fiscaal interessante en administratief eenvoudige manier om voor uw werknemers iets extra te doen. Binnen uw bedrijf toont u zo dat u inzit met de gezondheid van uw personeel en dat u ook om het milieu geeft.

Bedrijfsfietsen zijn een interessante schakel in uw mobiliteitsbeleid. Zet uw werknemers aan het fietsen!

Contacteer ons
Dit zou u ook kunnen interesseren