Barema’s en statuten
Het salaris dat je als nieuwe werkgever betaalt, hangt af van een aantal factoren, waaronder het profiel van de werknemer en de sector waarin je actief bent:
- Bepaal het basissalaris: onderzoek sectorspecifieke barema’s (paritair comité) en het wettelijke minimumloon.
- Maak een onderscheid tussen bruto- en nettoloon: welke voordelen en bonussen wil je geven om het loonpakket aantrekkelijk en fiscaal voordelig te maken?
- Kies een aanwervingsstatuut: naast de “klassieke” werknemers- en arbeidersstatuten bestaan er nog andere interessante statuten. Misschien kies je liever voor een flexi-jobber, IBO-er of jobstudent.
Alles over barema’s, wettelijke normen en statuten.
Ook belangrijk: je bedrijf heeft een extra paar handen nodig, maar misschien twijfel je aan je werkgeverscapaciteiten? Dat is normaal, maar gelukkig kan je daar aan werken. Bekijk alle opleidingen om een goede manager te worden.
Loonkosten bij je eerste werknemer
Tijd om loonkosten van een eerste werknemer in detail te bekijken: welke looncomponenten bestaan er allemaal, wat staat er op het eerste loonbriefje en hoe stel je een competitief loonpakket samen. Als je dat uitrekent, heb je alle informatie om aan de hand van je business plan uit te rekenen of het voor jou haalbaar is.
- Wat is het verschil tussen bruto- en nettloon?
- Welke extralegale voordelen kan je toekennen als werkgever?
- Hoe verwerk je eventuele kosten voor apparatuur, software of andere benodigdheden?
Lees alles over loonkosten berekenen bij een eerste aanwerving.
Sociale zekerheid
Wanneer je iemand in dienst neemt, moet je dat ook aan de overheid laten weten. Alle werkgevers en werknemers dragen bij aan de sociale zekerheid, wat de basis is voor pensioenen, gezinsbijslag en meer. Wanneer je dat voor de eerste keer doet, lijkt het misschien complex, met nieuwe termen zoals Dimona of een Dimona-aangifte.
Dimona staat voor “Déclaration Immédiate / Onmiddellijke Aangifte” . Het verwijst naar het elektronische systeem waarmee je als werkgever aanwervingen en uitdiensttredingen meedeelt aan de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid).
Ga verder naar de 5 stappen voor een waterdichte RSZ-regeling. Als Sociaal Secretariaat helpt Securex je hier graag bij.
Doelgroepvermindering eerste werknemer
Een eerste werknemer is een serieuze stap vooruit voor je bedrijf. Dat vindt de overheid ook. Want hoe meer bedrijven mensen in dienst nemen, hoe beter de Belgische economie het doet. Daarom krijg je een belangrijk voordeel: de doelgroepvermindering.
De doelgroepvermindering is een korting die je krijgt op je RSZ-bijdrage. Meer nog, je moet voor die eerste werknemer levenslang geen patronale basisbijdrage (zie loonkosten bij je eerste werknemer) betalen. Zo bespaar je 25% op je maandelijkse werkgeverskosten. Ook voor volgende aanwervingen geniet je nog van extra kortingen.
Lees meer over de doelgroepvermindering bij je eerste werknemer.
Bijkomende kosten
Dankzij deze gids krijg je inzicht in barema's, de verschillende onderdelen van een loonbriefje en hoe het zit met sociale zekerheid. Zo ben je goed op de hoogte van alle kosten die personeel met zich meebrengt. Houd er echter rekening mee dat er ook enkele structurele kosten zijn die je moet meenemen in je berekening. Als werkgever ben je verplicht om:
- Een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. En er bestaan nog andere verzekeringen die heel nuttig zijn voor werkgevers.
- De gezondheid, veiligheid en welzijn van je werknemers te verzekeren. Dat betekent dat van zodra je minstens één werknemer in dienst hebt, je verplicht bent om je aan te sluiten bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW).
Verder denk je ook best aan:
- Mogelijke kosten verbonden aan de rekrutering van je werknemer
- Een bijdrage om juridische documenten zoals een arbeidscontract te laten opmaken en/of nakijken
- De opleiding van nieuwe werknemers
Tot slot, vergeet je exit-scenario niet. Misschien valt er plots veel werk weg of blijkt de match tussen jou en je aanwerving minder goed dan gedacht. Dat is spijtig, maar het gebeurt en dan ben je beter voorbereid.