Login
Service Contact Lex4You
Login

Focus op mentaal welzijn als zelfstandige

Als zelfstandige zet je je met hart en ziel in voor je zaak. Maar hoe zit het met je mentale gezondheid? Cijfers van het RIZIV wijzen uit dat 37,8% van de volwassenen te maken heeft met te hoge werkstress, en dat er sinds 2016 een toename van 38,7% is in het aantal zelfstandigen dat afwezig is vanwege psychische klachten. Hoog tijd om het tij te keren. Reken hiervoor op Securex. Met gerichte info en met een nieuwe dienstverlening focussen we ons op jouw mentale gezondheid. Zodat jij weer sterker in je schoenen staat. 

Well-being

Waarom de nieuwe dienstverlening ‘Mentaal welzijn’?

Work hard. Play hard. Voor veel zelfstandigen is dat het credo. Herkenbaar? De kans is groot dat je ook de keerzijde van de medaille kent. Slapeloosheid, stress, vermoeidheid … Volgens het RIZIV nam tussen 2016 en 2021 het aantal depressies van langer dan een jaar bij zelfstandigen met 67 procent toe. Het aantal burn-outs steeg met 47 procent. Cijfers om bij stil te staan. Cijfers die blijven stijgen, want de impact van de COVID-pandemie is nog steeds voelbaar. Idem voor de energiecrisis, de uitzonderlijk hoge inflatie en de recente oorlogen. Daarom maakt minister van Zelfstandigen David Clarinval structurele middelen vrij voor het mentale welzijn van zelfstandigen. Sinds 2024 zijn alle sociale verzekeringsfondsen voor zelfstandigen verplicht om de nodige informatie en doorverwijzing te verstrekken. Dit om het mentale welzijn van de zelfstandigen bij het uitoefenen van hun beroepsactiviteit te bevorderen.  

We hebben de neiging om de invloed van werk op de mentale gezondheid van zelfstandigen te onderschatten. Zelfstandigen, vaak hun eigen baas, hebben het soms moeilijk om de tekenen van een burn-out of overbelasting te zien, en dit fenomeen is verergerd door de opeenvolgende crisissen. Het is belangrijk om een echt structureel beleid te voeren voor hun mentale welzijn”, aldus minister Clarinval.

Recht op mentaal welzijn

Als zelfstandige moet je zelf het hoofd boven water houden. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Als sociaal verzekeringsfonds ondersteunen we je bij de verschillende stappen als zelfstandige waaronder de opvolging van je sociale rechten. Denk maar aan de uitkering rouwverlof, mantelzorg, pensioen enzovoort. Sinds  2024 hoort hier ook het luikje mentale gezondheid onder. Op deze pagina bundelen we de belangrijkste informatie over dit topic en verwijzen we je door naar externe instanties indien nodig. Het doel? Dat je sneller signalen van mentale uitputting ontdekt en tijdig aan de alarmbel trekt. Een opfrissing nodig van je rechten als zelfstandige? 

Download de geüpdatet fiche

Zo bewaak je je mentale gezondheid

Als zelfstandige vergeet je soms voor jezelf te zorgen. De grens tussen werk en privé is dan ook flinterdun. En dus ga je maar door. Ondertussen stapelt de stress zich op. Met als gevolg: slapeloze nachten, lichamelijke klachten tot zelfs een burn-out of depressie. Laat het zo ver niet komen. In onderstaande blogs vind je tips om alarmsignalen te herkennen en om op tijd in te grijpen. Van leren loslaten, beter tijdsmanagement tot meer bewegen. 

9 tips voor een optimale mentale veerkracht

Als zelfstandige sta je er vaak alleen voor. Steken twijfels de kop op en voel je de stress toenemen? Praat er dan over met iemand. Of zeg eens ‘neen’. Deze en andere praktische tips ontdek je in deze blog.  

Ontdek de 9 tips

Depressie of burn-out? Trek op tijd aan de alarmbel

Burn-out en depressie hebben gelijkaardige symptomen, maar toch zijn het twee verschillende aandoeningen die elk een andere aanpak vergen. Sowieso is tijdig hulp vragen de boodschap. In deze blog ontdek je de alarmsignalen van een depressie en een burn-out.

Ontdek het verschil

Vitaal aan de slag als zelfstandige

Hoe ga jij om met gezondheid tijdens je werkdag? Goed om hier eens bij stil te staan en je huidige situatie in kaart te brengen. In deze blog geven we tips over hoe je een kader creëert om op een vitale manier aan de slag gaan. 

Naar een gezondere werksituatie


Download onze infobrochure

Als zelfstandige krijg je ongetwijfeld te maken met stress. Maar wat is dat juist en wanneer vormt stress een risico? In deze gids reiken we je de belangrijkste inzichten aan en geven we tips om negatieve stress te voorkomen. 

Download de gids: Weg van burn-out en stress

Securex begeleidt je bij elke stap

Elke stap die je neemt als ondernemer roept nieuwe vragen en twijfels op. Dat hoort erbij. Tegelijk kan je hierdoor het gevoel krijgen de bomen niet meer door het bos te zien. 

Belangrijke sleutelmomenten:

  • Bij de opstart van je zaak. Of wanneer je overstapt van zelfstandige in bij- naar hoofdberoep, of van eenmanszaak naar vennootschap
  • Wanneer je personeel in dienst neemt en plots een team moet leiden
  • Wanneer je je zaak uitbreidt
  • Wanneer je in een crisis belandt
  • Wanneer je je onderneming moet stopzetten

Ook je privésituatie heeft een invloed op je mentale welzijn. Denk maar aan een scheiding, een geboorte of een sterfgeval. Allemaal zaken die je uit balans kunnen brengen. Blijf niet bij de pakken zitten en zoek hulp

Eerste stap? Heb je nog vragen? Onze gezondheidsmedewerkers geven je gratis advies. Jouw voordeel? Onze Securex experts kennen de wereld van zelfstandigen als hun broekzak. Daarnaast zijn ze opgeleid om je de eerste hulp bij mentale problemen te bieden. Eventueel verwijzen ze je door naar een externe professional.

Contacteer ons voor een online afspraak met een gezondheidsmedewerker

Tweede stap? Nood aan extra hulp?  Contacteer ons voor ons netwerk van deskundigen waar je terecht kan met praktische vragen. Ook voor begeleiding bij mentale moeilijkheden ben je bij hen aan het juiste adres. Dat kan een financiële of een loopbaancoach zijn, maar even goed een ziekenfonds, hulpgroep of therapeut ... Elke vraag is immers anders. 

Consulteer hier het overzicht van professionele hulpverlener

Alles kan beter

Gevonden wat je zocht? Of vind je dat er belangrijke informatie ontbreekt? Laat het ons weten. Alleen zo kunnen we deze website verbeteren en anderen nog grondiger helpen.

Ontdek gerelateerde artikels