Login
Service Contact Lex4You
Login

Belastingen en btw voor (startende) ondernemers

Je overzichtelijke gids

Welke belastingen betaal je als zaakvoerder? En hoe zit het precies met die btw en de bijbehorende administratieve verplichtingen? In dit overzicht ontdek je al het nodige voor een foutloos btw- en belastingparcours als (startende) ondernemer.

Stel jouw vraag Download je persoonlijke checklist

Btw: aangifte, regelingen & vrijstellingen

De btw of belasting over de toegevoegde waarde is een bijkomende verbruiksbelasting op de verkoop van goederen en diensten. Als zelfstandige krijg je vaak met btw te maken. 

  • Als beginnende btw-plichtige ondernemer vraag je eerst je btw-nummer aan.  
  • Daarna reken je de btw aan op je facturen en stort je het bedrag door aan de overheid. Je krijgt dus geld binnen van je klanten dat je niet mag houden. Hoeveel btw je rekent, hangt af van de btw-regeling waaronder je valt. 
  • Op producten of diensten die je voor je eigen zaak aanschaft, hoef je dan weer geen btw te betalen. Dat is de zogeheten btw-aftrek
  • Je btw regel je via een periodieke btw-aangifte
  • Tot slot kan je onder een bepaalde jaaromzet ook een btw-vrijstelling aanvragen. Bekijk zeker grondig of zo’n vrijstelling bij je past. Elk bedrijf heeft namelijk andere noden.

Belastingen voor zelfstandigen

Als zelfstandige betaal je naast btw ook belastingen op je omzet en inkomsten, en soms zelfs bijkomende lokale belastingen. Dat soort aanvullende belastingen betaal je als particulier ook, maar de regels veranderen mogelijk als je zelfstandig bent

  • Elke zelfstandige betaalt personenbelastingen en gemeentebelastingen. 
  • Vennootschappen betalen ook vennootschapsbelastingen.

Aftrekbare beroepskosten & investeringen

Om je belastingen te optimaliseren, hou je het best ook rekening met aftrekbare beroepskosten. Kosten die je maakt voor je bedrijf, trek je namelijk af van je jaarlijkse omzet. Op het bedrag dat overblijft, betaal je belastingen. Logischerwijs geldt dat hoe meer beroepskosten je aftrekt, hoe minder belastingen je betaalt

Hou rekening met het verschil tussen beroepskosten en investeringen. We spreken over investeringen bij bedrijfsmiddelen die je meerdere jaren gebruikt, in de praktijk vaak een duurdere aankoop. 

Investeringen afschrijven doe je over verschillende jaren, waarbij je elk jaar een stuk van je belastingen terugtrekt tot je investering volledig afgeschreven is. 

Belasting op voordeel alle aard 

Zakelijke aankopen die je ook privé gebruikt, tellen als voordeel van alle aard en is een vorm van beroepsinkomen. Daarom betaal je er ook belastingen op via je personenbelastingen en geef je je VAA aan via dezelfde aangifte. 

Die belastingen berekent de overheid op basis van de aard van je VAA. Enkele VAA’s krijgen een forfaitaire inschatting: 

  • Bij een bedrijfswagen hangt het bedrag samen de milieuvriendelijkheid en prijs van het voertuig. 
  • Internet krijgt een forfaitaire schatting van € 60 per jaar. 
  • Een computer krijgt een forfaitaire schatting van € 180 per jaar. 

Voor andere voordelen alle aard bestaan er geen forfaitaire inschattingen. Dan bekijk je het best samen met je boekhouder welke inschatting realistisch is. 

Start sterk met belastingen die bij je passen

Wij helpen jou het antwoord vinden op al jouw startersvragen