Login
Service Contact Lex4You
Login

Doelgroepvermindering bij je eerste aanwerving

Lagere loonkosten voor je eerste medewerker

Wil je als ondernemer een eerste werknemer aanwerven, dan is het goed nieuws om te horen dat je een stevige korting krijgt op je RSZ-bijdragen. Dat gaat via de doelgroepvermindering voor eerste werknemer. Wat dat precies is en hoeveel korting je krijgt, lees je hier.

Krijg advies Test of je in aanmerking komt

Wat is een doelgroepvermindering voor een eerste aanwerving?

De doelgroepvermindering voor een eerste aanwerving is een federale maatregel waarbij je als nieuwe werkgever onbeperkt in de tijd een RSZ-korting krijgt tot € 3.100 voor je eerste werknemer.

Goed om te weten: er bestaan nog andere doelgroepverminderingen, bijvoorbeeld voor de tweede aanwerving of voor de aanwerving van jonge of oudere werknemers. Welke je precies kan toepassen, hangt af van het Gewest waarin je actief bent: Brussel, Vlaanderen of Wallonië.

Wie komt in aanmerking?

Om van de doelgroepvermindering voor de eerste aanwerving te genieten, mag je als werkgever vóór die indienstneming nog nooit onderworpen geweest zijn aan de sociale zekerheid of ten minste 4 opeenvolgende kwartalen voor het kwartaal van die indienstneming niemand tewerkgesteld hebben.

Enkele uitzonderingen op deze regel:

  • jongeren tot 31 december van het jaar dat zij 18 worden
  • leerlingen in het kader van het alternerend leren
  • dienstboden
  • gelegenheidsarbeiders in de land- en tuinbouwsector
  • werknemers die niet onder de socialezekerheidswet vallen zoals jobstudenten, IBO'ers, vrijwilligers, bepaalde stagiairs, ...
Tips Ontdek nog meer tips om je loonbeleid te optimaliseren.

Technische bedrijfseenheid (TBE)

Het is voor de overheid belangrijk om met zekerheid te weten wie een nieuwe werkgever is, stel dat het dienstverband toch niet helemaal duidelijk is. Om dat te bepalen, is het concept technische bedrijfseenheid (TBE) zeer belangrijk. 

Een TBE is een concept waarin meerdere juridische entiteiten worden samengevoegd voor sociale en economische doeleinden, zoals bijvoorbeeld het toepassen van doelgroepverminderingen bij eerste aanwervingen of sociale verkiezingen. Een TBE bestaat dus uit entiteiten met gemeenschappelijke personeelsbanden of vergelijkbare activiteiten. 

De “technische bedrijfseenheid” valt niet noodzakelijk samen met de juridische entiteit. Jouw onderneming vormt een technische bedrijfseenheid met één of meer anderen bedrijven als jullie op basis van sociale of economische criteria samen horen. Wanneer jouw bedrijf samenwerkt op basis van sociale of economische criteria met één of meerdere bedrijven, vormen jullie samen een technische bedrijfseenheid.

Er zijn 2 soorten TBE's: 

  • Simultaan (functioneren als één geheel, maar formeel gescheiden) 
  • En historisch (entiteiten die elkaar opvolgen of zijn afgesplitst, zonder huidig verband)

Wil je hierover graag meer weten, neem contact op met je Securex Sociaal Secretariaat of lees de uitleg op de website van de RSZ.

Hoeveel RSZ-korting krijg je?

Je krijgt voor je eerste werknemer een RSZ-korting tot maximaal € 3.100 per kwartaal. Vroeger was de korting onbeperkt, maar sinds de wetswijziging van 1 januari 2024 zijn alle verminderingen beperkt tot dit bedrag. Dat geldt ook voor de al lopende verminderingen.

De maatregel is wel onbeperkt in de tijd. Je hebt er met andere woorden altijd recht op als werkgever. 

Mocht je na een tijd meer mensen aanwerven, dan mag je kiezen voor welke werknemer je de korting gebruikt. Je kan per kwartaal kiezen waar de korting het meeste opbrengt voor jou. Belangrijk is wel dat je geen voordelen combineert en/of alle voorwaarden blijft respecteren, dus betrek hier zeker je sociaal secretariaat bij.

Doelgroepvermindering aanvragen

Wil je hier als werkgever gebruik van maken, is er eigenlijk niet echt een procedure voorzien. Als je aan de voorwaarden voldoet, kom je hiervoor automatisch in aanmerking als je de correcte verminderingscode op de driemaandelijkse aangifte (in blok 90109 van je DmfA-aangifte om precies te zijn) vermeldt. Geen schrik echter, dat is iets dat Securex als je Sociaal Secretariaat voor jou in orde brengt.

De structurele vermindering

Misschien heb je als werkgever naast de doelgroepvermindering ook recht op de structurele vermindering. Dat is een trimestriële vermindering van je patronale socialezekerheidsbijdragen en geldt voor alle werknemers in de private sector die volledig aan de sociale zekerheid onderworpen zijn.

Het bedrag van de vermindering hangt af van het kwartaalloon van de werknemer, van diens categorie en van de omvang van de geleverde prestaties. De grootte van het bedrag wordt aan de hand van rekenformules berekend.

Meer weten, bekijk het dossier over de structurele vermindering.

Als gevolg van enkele wetswijzigingen, evolueerde de structurele vermindering naar een steunmaatregel gericht op de (zeer) lage en middenlonen. Daarmee is de korting eigenlijk niet ‘structureel’ meer, omdat ze niet automatisch meer van toepassing is op alle werknemers.

Andere tussenkomsten

Er bestaan nog enkele tussenkomsten die helpen om je loonkosten draaglijker te maken:

Stel dat je werknemer in aanmerking komt voor meerdere doelgroepverminderingen en/of kortingen, moet je een keuze maken. De structurele vermindering mag je combineren met een doelgroepvermindering, maar je mag geen doelgroepverminderingen cumuleren. Krijg advies van je Sociaal Secretariaat zodat je zeker de voordeligste keuze maakt.

Doelgroepverminderingen op de juiste manier inzetten?

Ontdek gerelateerde artikels: