Hoe je als klein bedrijf groot kunt zijn in duurzame mobiliteit

Future proofing Leestijd 3 minuten

Duurzame mobiliteit – met vervoermiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu - raakt steeds verder ingeburgerd. Minder snel gaat dat bij doorgaans kleinere bedrijven die de voordelen – en de haalbaarheid – nog niet inzien. Een gemiste kans, want zowel jij als werkgever als je werknemers hebben er baat bij. En in de ‘war for talent’ kunnen ze de doorslag geven bij sollicitanten om bij jou te komen werken... Ontdek alle voordelen van alternatieve mobiliteit. 

Sportive man on a bike taking off his helmet

Fiscale voordelen

De verduurzaming (lees: vergroening) van de mobiliteit past binnen ambitieuze Europese doelstellingen waardoor overheden diverse fiscale voordelen uitdelen. Het is interessant hierop in te spelen om zo de mobiliteit binnen je bedrijf future proof te maken én te besparen. Mooi meegenomen voor een groeiend bedrijf. 

Om maar 1 voorbeeld te geven: de fiscaalvriendelijke bedrijfsfiets 

  • Belastingvrije kilometervergoeding
    De fietsvergoeding die je geeft aan je personeelsleden om hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets te doen, is voor jou fiscaal aftrekbaar en vrij van sociale bijdragen. 

    Je werknemer betaalt er ook geen belastingen op. Dat geldt voor een vergoeding tot € 0,25 per afgelegde km voor aanslagjaar 2023, inkomsten 2022. Voor aanslagjaar 2024 stijgt dit tot € 0,35.  

  • Belastingvrije forfaitaire vergoeding deelfietsenhuur
    Deze fietsvergoeding voor woon-werkverkeer of gemengd gebruik werk-privé is volledig aftrekbaar voor jou als werkgever. 

  • Belastingvrije accessoiresfietspompen, bellen, lichten, reflectoren, herstellingskits, fietstassen, helmen en fluohesjes, behalve fietskleding. 

  • Aftrek kosten aanschaf, onderhoud en herstelling van bedrijfsfietsen 

  • Aftrek kosten voor aanpassing lokalen voor douches, kleedkamers en fietsenstalling.

Daarnaast is er nog een waaier aan steunmaatregelen om de vergroening van de mobiliteit te stimuleren. De moeite waard om te verkennen. 

Je wordt een aantrekkelijke werkgever

Overschakelen naar alternatieve mobiliteitsopties zegt veel over jou als werkgever. 

  • Je bent begaan met je werknemers
    Uit de Welzijnspeiler van Securex komt duidelijk naar voor dat  kmo’s minder alternatieve vervoersmiddelen aanbieden dan werknemers willen Door ze wel aan te bieden, toon je dat je als werkgever oog (en oor) hebt voor wat zij waarderen. Daverhoogt hun betrokkenheid bij het bedrijf.  
  • Je denkt aan hun welzijn en gezondheid
    Alternatieve mobiliteit is beter voor de gezondheid en de fysieke conditie van je medewerkers. Fietsen naar het werk draagt zo bij tot een positieve werksfeer, meer sportiviteit onder de collega’s en minder ziekteverzuim. 
  • Je vindt en bindt het juiste talent
    Voor potentiële medewerkers is het alternatieve mobiliteitsaanbod een waardevolle arbeidsvoorwaarde, een reden om jou boven andere werkgevers te kiezen. Zeker naar de jongere generaties toe is het een wapen in de war for talent.

Je bedrijf krijgt extra uitstraling

Milieubewuste inspanningen dienen ook heel wat andere doelen, bijvoorbeeld om je profileren als duurzaam en maatschappelijk verantwoord bedrijf. Dat werkt positief naar klanten toe, naar leveranciers, huidige en toekomstige partners en zoals al gezegd, potentiële medewerkers. 

Last but not least toont het ook je positieve bijdrage aan de lokale gemeenschap. Minder verkeersdruk en schonere lucht appreciëren alle omwonenden ongetwijfeld. 

Ook voor een kmo loont het dus de moeite om de mogelijkheden van alternatieve vervoermiddelen serieus te bekijken. Niet in het minst omdat het voordelen oplevert voor alle betrokken partijen: jij als werkgever zelf, je werknemers en de samenleving. 

Is het wel een haalbare kaart voor een kleine kmoWel met een praktische gids vol nuttige tips en handige stappen. Stap één? Begin eenvoudig! 

Graag wat advies van ervaren experten ? Ontdek hier hoe Securex je kan helpen.