Hoe vergroot je je welzijn op het werk als zelfstandige?

Motivatie Psychosociaal welzijn Leestijd 2 minuten

Tips om je beter in je zelfstandig vel te voelen

Ben je je eigen werkgever? Dan sta je zelf in voor je professioneel welzijn. Veel zelfstandigen hebben de neiging zich volledig in de uitdaging te gooien en iets minder stil te staan bij vragen rond hun eigen welzijn. Hoe het anders en beter kan dat lees je hier.
 

Over het onderzoek 

Net als werknemers van kleine bedrijven voelen zelfstandigen zich doorgaans beter in hun professioneel vel dan werknemers van grote bedrijven. Ze voelen zich fysiek en mentaal veilig in hun rol, staan achter wat ze doen en doen hun job graag. Ze weten bovendien goed in welke mate ze de verwachtingen van anderen invullen. 

Dat blijkt tenminste uit de tevredenheidsscores van de Welzijnspeiler, het jaarlijkse onderzoek van Securex naar het welzijn van de werkende en zelfstandige Belg. 

Inzetten op meer professioneel welzijn is altijd positief. Zeker als er maar één speler is die daar direct belang bij heeft: me, myself and I. Bekijk het ook op de lange termijn en met een duurzame bril. De volgende drie tips geven je een duwtje in de rug. 

Tip 1: Bewaak je eigen veiligheid, fysiek en mentaal

Een bedrijf uit de grond stampen in een achterkamertje klinkt misschien stoer, maar je verhuist best zo snel mogelijk naar een betere werkomgeving. Een werkomgeving die voldoet aan de nodige veiligheids- en gezondheidsnormen, zodat je je fysiek én mentaal veilig voelt tijdens het werk. 

  • Je gaat voor de lange termijn, beschouw het dus als een lange reis. Neem regelmatig pauzes, strek je benen, schep een luchtje, rust en ontspan voldoende, eet gezond. Het helpt allemaal om burn-out en andere (mentale) gezondheidsproblemen te voorkomen. 
  • Sluit voor je werkplek de juiste verzekeringen af om jezelf te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden. Dat stelt je niet alleen financieel veilig, je krijgt broodnodige gemoedsrust.

Tip 2: Doe werk dat je écht graag doet

Je werk graag doen klinkt misschien als een open deur intrappen, maar als zelfstandige heb je de kans om werk te doen waar je écht een passie voor hebt. Grijp die kans dan ook. 

  • Het kan wat tijd kosten om jouw passie te vinden, maar dat loont de moeite. Want werk dat niet echt bij je past kan leiden tot ontevredenheid en stress. Denk dus na over waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Laat je activiteiten daarop aansluiten. 
  • Zorg bovendien voor voldoende afwisseling. Zelfs als je doet wat je graag doet, kan eentonigheid toch leiden tot verveling en ontevredenheid. Probeer daarom verschillende taken op te nemen om je werk interessant te houden. Veel succesvolle ondernemers zijn ooit gestart als duizendpoot.

Tip 3: Gun jezelf een passende compensatie

Als zelfstandige heb je soms de neiging om zoveel mogelijk tijd, energie én middelen in je bedrijf te stoppen. Vergeet jezelf niet

Beloon jezelf voldoende voor het werk dat je doet op een manier die voor jou betekenisvol is. 

Maak een realistische inschatting van wat je werk waard is en bepaal daar een passende vergoeding voor. Wie anders dan jijzelf kan dat doen? 

Conclusie?

Ondernemen is als een lange reis. Stel je daar dus ook op in. Zorg voor je eigen veiligheid, waak erover dat je het écht graag doet (en verander als dit niet meer zo is) en gun jezelf de juiste beloning voor al je inspanningen. Dan ben je vertrokken voor duurzaam succes en… echt welzijn in je werk. 

Nog meer concrete tips voor meer welzijn in/op je werk vind je in een tweede welzijnsblog voor zelfstandigen.