Zou u van uw hobby uw beroep willen maken?
Enkele van de meest succesvolle ondernemersverhalen zijn gestart als hobby. Een hobby die in bijberoep beoefend werd en uitgroeide tot een volwaardig hoofdberoep.
Maar u twijfelt. Hebt u wel genoeg kennis over ondernemen? Gaat het niet meer kosten dan het zal opbrengen? Hebt u wel tijd voor al de administratie die er bij komt kijken?
Is zelfstandige zijn wel iets voor u?
Zelfvertrouwen, gedrevenheid, zin voor initiatief, doorzettingsvermogen; het zijn slechts enkele eigenschappen die een goede ondernemer kenmerken. Als u zich hier in herkent, dan kan ondernemen iets voor u zijn. Bovendien is ondernemerschap niet exclusief voor hooggeschoolden. Met de juiste instelling kan u ver geraken.
In deze blog vindt u nog enkele andere belangrijke eigenschappen.
Het hebben van vast werk neemt een groot deel van de druk weg. Alles wat u kan bijverdienen is mooi meegenomen maar u bent niet afhankelijk van uw zelfstandige activiteit. Dat geeft u de ruimte om te experimenteren en te groeien.
Is het sop de kolen waard?
Zelfstandige zijn kost geld. Voor iemand in bijberoep kan de kost echter beperkt blijven.
Bij de opstart van een zelfstandige activiteit betaalt u éénmalig een kost van 158,10 euro (in 2017). Voor de activatie van uw ondernemingsnummer en BTW nummer. Bij de oprichting van een vennootschap gaan hier nog een aantal andere formaliteiten en kosten aan vooraf. Voor een bijberoep wordt echter zelden gekozen voor een vennootschap.
De grootste kosten zijn meestal de sociale bijdragen en de belastingen. Deze hangen af van uw inkomen. Simpel gesteld: hoe meer u verdient hoe meer u zal afstaan. Dit kan samen tot meer dan de helft van uw netto beroepsinkomen als zelfstandige zijn. Verdient u minder dan 1471,01 euro per jaar (in 2017) dan betaalt u helemaal geen sociale bijdrage.
Andere kosten hebben betrekking op het beroep zelf. U kan niet in een tuin werken zonder gereedschap en een naaimachine is onmisbaar voor wie zelf kledij maakt. De kans is groot dat u veel van dit materiaal al heeft als u daarvoor reeds als hobbyist aan de slag was.
Het materiaal dat u nog aankoopt nadat u een ondernemingsnummer heeft, kan als kost worden afgetrokken.
Een andere belangrijke kost is uw boekhouder. Deze investering verdient u wel snel terug. De boekhouder zorgt ervoor dat alle aangiftes correct verlopen. Zo voorkomt u boetes en extra kosten. Bovendien helpt hij of zij u door het fiscale doolhof waardoor u heel wat kosten bespaart.
Zoals eerder vermeld kan een boekhouder een aantal belangrijke taken van u overnemen. Zo verliest u minder tijd aan papierwerk en kan u zich volop focussen op wat u graag doet.
En wat met de risico’s!
Wat uw klanten betalen is niet wat u er uiteindelijk aan overhoudt. Belastingen en de definitieve sociale bijdrage worden pas achteraf berekend.
Om deze reden is het belangrijk uw inkomen goed in de gaten te houden en tijdig geld opzij te zetten of extra sociale bijdrage te betalen. Als u dit doet voorkomt u onaangename verassingen en een opeenstapeling van schulden. Een boekhouder kan u hier in bij staan.
Verder houdt u er ook best rekening mee dat het statuut van bijberoep enkel van toepassing is op mensen die reeds minstens halftijds in loondienst werken. Indien u uw job zou verliezen dan zal u dus als zelfstandige in hoofdberoep beschouwd worden wat gevolgen heeft voor de sociale bijdrage. Wie via een uitzendkantoor werkt, houdt best het aantal gewerkte uren in de gaten. U moet elk kwartaal aan een halftijdse tewerkstelling komen om in bijberoep te blijven.
Geen paniek, als u plots slechts aan minder dan 50% meer werkt of helemaal geen werk meer hebt, zult u alles snel kunnen stopzetten. Ook al zou dit best wel jammer zijn, dus is het best u hierop voor te bereiden, nietwaar?