Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

4 tips om de winstgevendheid van je onderneming op te krikken

De loonnorm van nul procent voor 2023-2024 moet er voor zorgen dat Belgische bedrijven hun concurrentiekracht tegenover onze buurlanden niet zien dalen. Hoe verzoen je dat met het boosten van de motivatie en inzetbaarheid van jouw werknemers? En wat als er extra moet gewerkt worden om de vele orders bij te kunnen houden? Hier zijn onze vier tips.

16 augustus 2023

Je kan een betere koopkrachtpremie toekennen dan je sector voorziet

De verschillende sectoren sluiten momenteel cao’s af over het toekennen van een koopkrachtpremie. In de cao van jouw sector lees je of je als werkgever verplicht bent om een koopkrachtpremie toe te kennen, en zo ja, voor welk bedrag en volgens welke modaliteiten.

Lees meer: ‘Is er al een akkoord in jouw sector voor 2023-2024?’

Voorziet jouw sector geen koopkrachtpremie of slechts een beperkt bedrag? Dan mag je beslissen om meer toe te kennen dan jouw sector voorziet. Je kan dat doen via een ondernemings-cao of een individuele overeenkomst, waarin je voordeligere bedragen en toekenningsvoorwaarden kan opnemen. Je moet er enkel op letten dat de koopkrachtpremie het maximumbedrag van 750 euro niet overschrijdt. Als je een voordeligere koopkrachtpremie invoert via een ondernemings-cao, dan moet je daarin ook verantwoorden dat je onderneming goede resultaten behaalde tijdens de crisis.

Lees meer: ‘Je kan een betere koopkrachtpremie dan jouw sector toekennen’

Onze tip

Met een voordeligere koopkrachtpremie kan je jouw werknemers belonen en de kost van hun winkelkar wat minder zwaar maken. Zo verhoog je de motivatie, wat dan weer goed is voor de inzet en de omzet. Bovendien is de koopkrachtpremie volledig fiscaal aftrekbaar.

Lees meer: ‘De koopkrachtpremie is er’

Je kan alternatief verlonen

Sommige alternatieve verloningen – zoals de winstpremie, de loonbonus en de innovatiepremie –  vallen buiten de loonnorm. Je kan ze dus toekennen zonder dat ze meegeteld worden bij het berekenen van de stijging van de loonkost.

Op die manier kan je het loonpakket van je werknemers boosten, wat kan helpen om hun welbevinden en de productiviteit te stimuleren.

Lees meer: ‘De loonnorm en alternatieve verloningen’

Je kan voordelige overuren inzetten om aan de vraag te voldoen

Het orderboekje loopt vol, deadlines moeten gehaald worden… Soms zijn overuren noodzakelijk om aan de vraag te voldoen en je klanten tevreden te houden. Weet dat je dan beroep kunt doen op twee voordelige stelsels van overuren om de productie te verhogen: de relance-overuren en de fiscaal voordelige overuren. Hoeveel overuren dit zijn, welke het voordeligst zijn en hoe je ze invoert, dat kom je te weten in onze afzonderlijke actua.

Lees meer: ‘Relance- of fiscaal voordelige overuren: welke zijn het voordeligst?’

Je kan opleidingen aanbieden als motor voor je competitiviteit

Je werknemers opleiden is een van de beste investeringen die je kunt doen voor de toekomst van je onderneming. De wereld verandert immers in een razend tempo. Nieuwe technologieën volgen elkaar steeds sneller op en nieuwe markten worden steeds beter bereikbaar. Met een ploeg goed opgeleide werknemers ben je niet alleen klaar voor de uitdagingen morgen, maar kan je zelfs een voorsprong nemen op jouw concurrenten.

Ook onze regering deelt dit inzicht. Daarom werd er via de arbeidsdeal van eind 2022 een individueel opleidingsrecht ingevoerd voor bijna alle werkgevers.

Lees meer: ‘Een individueel opleidingsrecht voor bijna alle werknemers’

Hoe Securex jou helpt

Wil je aan de slag met deze tips? Jouw Securex Legal Advisor staat klaar met meer uitleg en praktisch advies. Stuur je vraag naar myHR@securex.be en we helpen je graag verder.

Bovendien hebben wij ook heel wat modeldocumenten ter beschikking, zodat jij snel en eenvoudig aan de slag kan.