Verplichtingen als werkgever
Hier ontdekt u alles over uw verplichtingen als werkgever. Mag uw werknemer op zondag werken? Wat moet er in uw arbeidsreglement staan? Kan uw werknemer meer dan 40 uur per week werken? Ontdek hier het antwoord op deze vragen.
Arbeidsreglement
Als werkgever moet u over een arbeidsreglement beschikken. Daarin legt u onder meer de arbeidsduur en andere belangrijke afspraken in uw bedrijf vast. Wat u moet vermelden in het arbeidsreglement, ontdekt u hier.
Sociale en fiscale documenten
Als werkgever moet u een hele reeks van sociale en fiscale regels rond “tewerkstelling” naleven. Via de verplichte opmaak van sociale en fiscale documenten (bv. individuele rekening, fiscale fiches,…) wil de overheid de naleving van deze regels door u waarborgen.
Dimona-aangifte
De DIMONA (Déclaration Immédiate – Onmiddellijke Aangifte) of onmiddellijke aangifte van tewerkstelling is een verplichting waarbij de werkgever de begin- en einddatum van de arbeidsrelatie aan de RSZ dient mee te delen.
Limosa-aangifte
Bij detachering van werknemers naar België, moet de werkgever in bepaalde gevallen een Limosa-aangifte doen. Hier vindt u meer informatie over die aangifte.
Voorspelbare, zekere en flexibele arbeidsvoorwaarden
Om een beter evenwicht te garanderen tussen het privé- en het beroepsleven hebben de sociale partners het recht voor de werknemers ingevoerd om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden aan te vragen. Werknemers beschikken nu ook over een recht om een meer flexibele arbeidsregeling aan te vragen voor zorgmotieven.
GDPR en privacy
De privacy van uw werknemers en de bescherming van hun persoonsgegevens moet een van uw prioriteiten zijn. De Europese Unie heeft dit beslist en is niet mals voor wie de bepalingen van de AVG overtreedt. Hier vindt u de concrete informatie die u als werkgever in specifieke situaties nodig hebt.
Recht op deconnectie
In principe hebben alle werknemers het recht om hun inbox, Skype, Teams, Slack, smartphone, enz. te negeren en niet verbonden te zijn buiten hun werktijd. Sommige ondernemingen zijn ertoe gehouden de concrete modaliteiten van dit recht op deconnectie van hun personeel vast te leggen.
Werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers
Voor uw oudere werknemers moet u een werkgelegenheidsplan opstellen. Welke info moet u in dit plan opnemen? Moet u een specifieke procedure volgen? En wat is de rol van het CPBW daarbij?
Verplichting om jongeren van minder dan 26 jaar aan te werven
De startbaanovereenkomst (SBO) heeft als doel de tewerkstellingsgraad bij de jongeren te bevorderen door bepaalde werkgevers te verplichten jongeren van minder dan 26 jaar aan te werven. We bespreken hier welke stappen de werkgever moet ondernemen om in orde te zijn met deze startbaanverplichting.
Aandachtspunten voor de werknemer
Wanneer is uw werknemer (financieel) aansprakelijk voor zijn of haar fouten? Kunt u tuchtsancties opleggen? En kunt u zomaar gepensioneerde werknemers aanwerven? De antwoorden op die vragen leest u hier.
Inhoudingsplicht en hoofdelijke aansprakelijkheid
Soms bent u hoofdelijk aansprakelijk voor fiscale of sociale schulden van uw (onder)aannemers. Vermijd onaangename verrassingen en ga hier na wanneer u een risico loopt.
Verplichtingen in bepaalde sectoren
In sommige sectoren moet u de aanwezigheid van uw werknemers op de werf registreren. Of moet u een aangifte van werken doen. Wat dat inhoudt en wanneer u dat moet dan, hebben wij hier voor u op een rijtje gezet.