Ontslag & beëindiging
Lees meer over de verschillende manieren waarop de arbeidsovereenkomst een einde kan nemen, over de beëindiging van specifieke arbeidsovereenkomsten en over de verschillende opzeggingstermijnen.
Beëindiging door de werkgever
Overweegt u uw werknemer te ontslaan? Welke opzegtermijn of vergoeding moet u naleven? Raadpleeg onze checklist om fouten te voorkomen. Opgelet! Meer informatie over de beëindiging van specifieke overeenkomsten vindt u onder een volgende rubriek.
Motivering van het ontslag
Werknemers hebben het recht om te weten waarom ze ontslagen zijn. Lees hier meer over jouw verplichting om het ontslag te motiveren en over de te volgen procedure. Verder geven we ook enkele praktijkvoorbeelden. Tot slot zijn werknemers ook beschermd tegen een kennelijk onredelijk ontslag.
Outplacement
Dankzij de verschillende outplacementstelsels worden bepaalde ontslagen werknemers begeleid om sneller een nieuwe job te vinden. Er bestaat ook een bijzonder outplacementstelsel voor de werknemers waarvan de overeenkomst wegens een situatie van medische overmacht ingeroepen door de werkgever werd beëindigd.
Bescherming tegen ontslag en tegen een nadelige behandeling
Het sociaal recht voorziet in enkele bijzondere ontslagbeschermingen voor bepaalde werknemers. Als werkgever kan u deze werknemers dus niet ontslaan via de gewone ontslagregels. Bovendien worden bepaalde werknemers beschermd tegen een nadelige behandeling. Ontdek hier de bestaande beschermingen en vermijd onaangename verrassingen.
Ontslag om dringende reden
Elke partij kan de overeenkomst zonder opzeg of vergoeding beëindigen om een dringende reden. Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige tekortkoming die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt.
Beëindiging door de werknemer
Werd de overeenkomst van uw werknemer gesloten vóór of na 1 januari 2014? De regels voor de opzegtermijn verschillen. Ontdek het hier.
Beëindiging van specifieke overeenkomsten
Hoe wordt een overeenkomst voor een bepaalde tijd beëindigd? En een studentenovereenkomst, of een overeenkomst voor uitzendarbeid? U leest het allemaal hier.
Beëindiging in gemeenschappelijk akkoord
Werkgever en werknemer kunnen altijd in gemeenschappelijk akkoord beslissen de arbeidsovereenkomst tussen hen te beëindigen. Bij deze wijze van beëindiging geven beide partijen aan dat ze een einde willen maken aan de overeenkomst, wat niet zo is bij een eenzijdige beëindiging van de overeenkomst. Wat zijn de voorwaarden? Wat zijn de gevolgen?
Herstructurering, collectief ontslag en sluiting of overgang van de onderneming
Is uw onderneming in herstructurering? Overweegt u collectief ontslag? Of uw onderneming moet sluiten. Ontdek de regels die bij elk van deze situaties van toepassing zijn.
Overmacht
De arbeidsovereenkomst kan wegens overmacht worden beëindigd, met name in geval van medische overmacht. Waarop moet u letten?
Gerechtelijke ontbinding
Wanneer een van de partijen haar contractuele verplichtingen niet nakomt, kan de andere partij de rechter vragen de overeenkomst te ontbinden. Het is dus mogelijk de arbeidsovereenkomst te beëindigen door gerechtelijke ontbinding. Ontdek aan welke voorwaarden moet worden voldaan en wat zijn de gevolgen van gerechtelijke ontbinding.
Overlijden
Het verlies van een werknemer is een moeilijke gebeurtenis. Beëindigt het de arbeidsovereenkomst? Ontdek het hier.
Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen)
Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) is een bijzondere regeling die sommige oudere werknemers, in geval van ontslag, het voordeel biedt om, bovenop de werkloosheidsuitkering, een bedrijfstoeslag te genieten ten laste van hun ex-werkgever, een sociaal fonds of een bestaanszekerheidsfonds. Er zijn inhoudelijke, formele, leeftijds- en loopbaan voorwaarden.
Verjaring in het kader van de arbeidsrelatie
Wanneer een geschil ontstaat, is het belangrijk de verjaringstermijn te kennen. Hoe wordt deze termijn berekend? Wat zijn de belangrijkste verjaringstermijnen in het arbeidsrecht?