Verlonen
Het abc van de verloning: hoeveel loon moet u uw werknemer betalen en volgens welke modaliteiten? Welke lasten wegen op het loon? En bovenal, hoe kunt u slim verlonen? Leer meer over alternatieve vormen van verloning en loonverwerking.
Algemene regels rond verlonen
Welk loon moet u uw werknemers toekennen, en volgens welke modaliteiten? Welke inhoudingen mag u uitvoeren op het loon? Hoe evolueren de lonen? U vindt de antwoorden op deze vragen hier.
Fiscale loonlasten: de bedrijfsvoorheffing
Als echt voorschot op de eindbelasting speelt de bedrijfsvoorheffing een centrale rol in de loonfiscaliteit. We nemen de regels door die van toepassing zijn voor de bedrijfsvoorheffing zowel voor werknemers als voor bedrijfsleiders, en focussen ook op de verplichtingen van de personen die deze voorheffing moeten inhouden en doorstorten aan de Schatkist.
Sociale loonlasten: de RSZ-bijdragen
Er moeten socialezekerheidsbijdragen worden betaald aan de RSZ. Hoeveel bedragen de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid? Welke persoonlijke bijdragen betaalt de werknemer op zijn loon? Zijn er RSZ-verminderingen mogelijk? Volg onze gids.
Burgerlijke staat en personen ten laste
Wanneer het gezin van een belastingplichtige bestaat uit gezinsleden of andere personen die als fiscaal ten laste kunnen worden beschouwd, levert dit een aanzienlijk belastingvoordeel op in de vorm van een toeslag op de belastingvrije som. Het is dus van essentieel belang te bepalen wie kan worden beschouwd als zijnde fiscaal ten laste.
Voordelen van alle aard
In uw zoektocht om werknemers alternatief te verlonen, mag u zeker de voordelen van alle aard niet vergeten. Deze voordelen bestaan in alle vormen en maten (van smartphones tot bedrijfswagens) en genieten vaak van een gunstige sociale of fiscale behandeling.
Vakantiegeld
Uw werknemer heeft recht op een bepaald aantal wettelijke vakantiedagen, maar ook op vakantiegeld. In deze artikelen leest u alles over het enkel en dubbel vakantiegeld en het vertrekvakantiegeld voor bedienden.
Eindejaarspremie
Niet alle werknemers hebben recht op een eindejaarspremie. Wat met uw werknemers? Hebben ze recht op een premie op het einde van het jaar?
Voordelig verlonen
Verlonen houdt veel meer in dan een maandloon betalen. Er bestaan tal van alternatieve verloningsvormen. De meeste daarvan zijn sociaal en fiscaal voordelig. Volg de gids en doe uw portemonnee een plezier!
Aanvullend pensioen voor werknemers
Het wettelijke pensioen is onvoldoende om gepensioneerden de levensstandaard te geven die ze tijdens hun beroepsleven hadden. Daarom wordt sterk aanbevolen dat ze deze eerste pensioenpijler aanvullen. Werknemers kunnen dit individueel doen (derde pensioenpijler), maar dit aanvullend pensioen kan ook worden opgebouwd in het kader van hun arbeidsovereenkomst (tweede pensioenpijler). Hier vindt u de informatie die voor u van belang is als werkgever.
Loonkosten verminderen
Verminder de sociale en fiscale druk op de lonen van uw personeel. Er zijn twee belangrijke manieren om dit te doen: fiscale steunmaatregelen en sociale steunmaatregelen. Lees meer over deze maatregelen onder het thema "Loonbeleid optimaliseren".
Terugbetaling van vervoerskosten
Het traject tussen de woonplaats en de werkplaats wordt beschouwd als een privéverplaatsing bij de werknemer. De kosten van het woon-werkverkeer zijn dus in principe voor zijn rekening. Verschillende wettelijke en sectorale bepalingen verplichten de werkgever echter om een tegemoetkoming te betalen in deze kosten. Hier bekijken we de sociale en fiscale aspecten van deze vergoedingen bij de werknemer, de werkgever en de zelfstandige bedrijfsleider.
Bedrijfswagen
Bedrijfswagens blijven een belangrijke alternatieve verloningsvorm. Hoe worden bedrijfswagens op sociaal en fiscaal vlak behandeld en met welke arbeidsrechtelijke aspecten moet u rekening houden?
Mobiliteitsbudget
Met het mobiliteitsbudget kan worden gekozen voor groenere alternatieven voor de ‘klassieke’ bedrijfswagen. Wat zijn de 3 pijlers van dat budget? Hoe worden ze sociaal en fiscaal behandeld? Hoe voert u een mobiliteitsbudget in binnen uw onderneming?
Geschenken en cheques
Onder bepaalde voorwaarden zijn geschenken en cheques - waarvan er in België veel zijn - vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Kom meer te weten over deze verschillende manieren om uw werknemer op een voordelige manier te verlonen.
Kosten eigen aan de werkgever
Bedragen die een terugbetaling vormen van eigen kosten van de werkgever zijn geen loon. Die terugbetaling moet echter voldoen aan bepaalde voorwaarden en overeenstemmen met werkelijk gemaakte kosten. Dit zijn de te volgen regels.
Fiscale ruling
Het systeem van voorafgaande beslissingen, ook bekend als ruling, biedt u de mogelijkheid een verrichting die u overweegt ter goedkeuring voor te leggen aan de dienst voorafgaande beslissingen. Maar hoe werkt dit systeem in de praktijk?
Telewerkvergoedingen
Telewerken neemt vandaag een belangrijke plaats in binnen onze bedrijven. Hoe werden de regels over telewerkvergoedingen aan deze nieuwe realiteit aangepast? Welke vergoedingen mag u aan uw werknemers terugbetalen?