Tip 1: meer telewerk = minder verbruik
Met telewerken bespaar je dubbel. Je medewerkers moeten vooreerst geen kosten maken om zich van en naar het werk te verplaatsen. Een lagere bezetting op de werkvloer kan er bovendien voor zorgen dat de verwarming, de airco, de verlichting en andere toestellen minder energie vreten.
De extra kosten die jouw telewerkende medewerkers maken voor o.a. verwarming en elektriciteit kan je compenseren met een kantoorvergoeding. Dat is een forfaitaire vergoeding van maximaal 142,95 euro per maand (vanaf 1 september 2022) waarop geen RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn.
Raadpleeg de onkostentabel RSZ-forfaits
Eerder verschenen: 'Telewerkvergoeding stijgt tot 142,95 euro vanaf 1 september'
Tip 2: elimineer sluimerverbruik
Computers, kopieermachines, beeldschermen, … Samen zorgen ze voor heel wat sluimerverbruik wanneer ze onnodig dag en nacht ingeschakeld blijven.
Sensibiliseer je medewerks om 's avonds de computer volledig af te sluiten, zowel op het werk als thuis. Maak ook slim gebruik van stekkerdozen met een schakelaar of met een timer. En wist je dat er stand-by-killers bestaan die energieslurpende toestellen automatisch van het stroomnet loskoppelen wanneer ze enkele minuten inactief zijn?
Tip 3: laat de bedrijfswagen wat vaker staan
Hebben jouw werknemers een bedrijfswagen? Dan kan je hen aanmoedigen om tijdens de werkuren wat meer de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Zo bespaar je op diesel en benzine voor deze werkverplaatsingen.
Je kunt je werknemers ook sensibiliseren om ecologischer te rijden: 110 km/u rijden op de snelweg in plaats van 120 km/u, een constante snelheid aanhouden in plaats van voortdurend te remmen en op te trekken, op tijd een versnelling hoger schakelen, nutteloze lading vermijden, enzovoort.
Volgens recent onderzoek van het Europees milieuagentschap (EAA) kan het verlagen van de maximumsnelheid van 120 naar 110 kilometer per uur al een aanzienlijk verschil maken: 12 procent minder diesel en 18 procent minder benzine.
Tip 4: doof overbodige lichten, ook overdag
In heel wat ondernemingen blijven de lichten onnodig dag en nacht schijnen. Verlichting die niet absoluut noodzakelijk is, schakel je best uit. De zuinigste lampen zijn immers diegene die niet branden.
Dat geldt ook overdag. Stel de gewoonte in vraag om overdag lichten aan te steken, want vaak kan je voldoende profiteren van het daglicht.
Tip 5: zet de verwarming een graad lager
Toegegeven, op het moment dat we dit schrijven flirt België met een hittegolf. Toch tref je best nu al voorbereidingen voor de koudere herfst- en wintermaanden, zoals bijvoorbeeld de thermostaat een graadje lager programmeren.
Je kan ook een actie op touw zetten en je werknemers aanmoedigen om een dikke trui en een warme sjaal te dragen. Waarom geen kleine attentie voorzien voor iedereen die met een originele muts of trui naar het werk komt?
Tip 6: maak gebruik van subsidies
Overweeg je te investeren in energiebesparende ingrepen? Kijk dan zeker na of je in aanmerking komt voor een regionale of federale subsidie. Ook gemeenten en provincies voorzien in bepaalde gevallen een tussenkomst.
Bekijk de subsidies op de site van de Vlaamse overheid
Bonustip: een loonbonus als motivatie
Met een loonbonus kan je je werknemers op een voordelige manier belonen voor het halen van een collectieve doelstelling. Dat doel kan bijvoorbeeld "10% minder papier en elektriciteit verbruiken" zijn, door minder brieven te versturen, minder af te drukken, de verwarming een graadje lager te zetten, lichten te doven, …
Lees alles over het thema 'Loonbonus (cao nr. 90bis)
Heb je interesse om een loonbonus in te voeren, of om een energiebesparende doelstelling op te nemen in jouw loonbonus? Laat het ons weten via consultinglegal@securex.be en wij helpen je graag verder!
Bronnen