Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

PC 302: alles wat je moet weten over werkkledij

Als werkgever van het PC 302 moet je je een aantal belangrijke vragen stellen over de werkkledij van je werknemers om er zeker van te zijn dat je de regelgeving naleeft en hun veiligheid en comfort garandeert. Daarom hebben we de vragen die ons het vaakst worden gesteld gebundeld. We geven je duidelijke, beknopte antwoorden.

Is werkkledij verplicht in de horecasector? 

Ja, als de werknemer zich vuil kan maken tijdens het werk. Je bent verplicht om die kledij ter beschikking te stellen en te onderhouden. Concreet heeft zaal- of keukenpersoneel en schoonmaak en -onderhoudspersoneel recht op werkkledij om te voorkomen dat ze zich vuil maken. 

Meer weten: 'Horecasector: nieuwe regels rond werkkledij vanaf 1 september 2024'

Kan je een werkoutfit opleggen in de horecasector? 

Ja, als werkgever heb je het recht om te bepalen wat je werknemers moeten dragen in de zaal, in de keuken, enz. Zelfs voor functies waarbij er geen risico is dat werknemers zich vuil maken, kan je een uniform opleggen. 

Al deze regels moeten worden vastgelegd in het arbeidsreglement. Securex heeft een model opgesteld dat je kunt aanpassen aan jouw behoeften. Vraag ernaar bij je Securex Legal Advisor. 

Ben jij verantwoordelijk voor de aankoop van de werkoutfits? 

Je bent verantwoordelijk voor de aankoop van uniformen of werkkledij. Als je die niet levert, moet je aan je werknemers een bedrag van 2,08 euro per effectieve werkdag betalen voor de aankoop van deze uniformen of werkkledij. 

Dit bedrag kan worden gecumuleerd met de 2,08 euro waarin de sector voorziet als je de werkoutfits niet onderhoudt. 

Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de werkoutfits?  

Je moet de uniformen of werkkledij onderhouden. Als je dit niet doet, moet je aan je werknemers een bedrag van 2,08 euro per effectieve werkdag betalen voor de reiniging van deze uniformen of werkkledij. 

Dit bedrag kan worden gecumuleerd met de 2,08 euro waarin de sector voorziet als je de werkoutfits niet levert. 

Situatie 

Vergoeding 

De werknemer koopt en onderhoudt zijn eigen werkkledij of uniform 

2,08 euro per dag voor aankoop  

+ 2,08 euro per dag voor onderhoud  

= 4,16 euro per dag 

De werkgever levert, maar de werknemer onderhoudt de werkkledij of het uniform 

2,08 euro per dag voor onderhoud 

 

De werknemer draagt eigen kleding, maar de werkgever onderhoudt deze 

2,08 euro per dag voor aankoop 

De werkgever levert en onderhoudt de werkkledij of het uniform 

De werkgever voldoet aan al zijn verplichtingen, er is geen vergoeding verschuldigd 

Wat is het verschil tussen een uniform en werkkledij? 

Het verschil tussen uniformen en werkkledij ligt vooral in het gebruik en de reglementering: 

  1. Werkkledij: 

  • Gebruik: bedoeld om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt door de aard van zijn activiteiten. Bijvoorbeeld een overall, een schort, of een pak bestaande uit een broek en een jas. 

  • Reglementering: de werkgever stelt de werkkledij gratis ter beschikking en zorgt ervoor dat deze wordt onderhouden. 

  1. Uniform: 

  • Gebruik: gedragen volgens het specifieke gebruik van een beroep.  

  • Reglementering: als het uniform ook bedoeld is om te vermijden dat de werknemer zich vuil maakt, kan het als werkkledij worden beschouwd. Uniformen zijn echter niet altijd bedoeld om te beschermen tegen vuil, maar eerder om het uiterlijk van werknemers te standaardiseren (bijvoorbeeld voor administratief personeel). In PC 302 moet de werkgever ook instaan voor het ter beschikking stellen en het onderhouden van het uniform. 

Samengevat is werkkledij vooral functioneel en bedoeld om te beschermen tegen vuil, terwijl uniformen vaak gekoppeld zijn aan specifieke functies en een gestandaardiseerd uiterlijk. 

Kan je de werkoutfit die je oplegt gedeeltelijk leveren/onderhouden? 

Je moet de volledige werkoutfit voor je werknemers leveren/onderhouden. Dit betekent dat je niet slechts een deel van de werkoutfit kunt leveren/onderhouden. 

Je kunt bijvoorbeeld niet alleen het hemd leveren zonder de broek, of alleen de vest wassen en niet de rest. De werkgever moet de volledige werkoutfit leveren/onderhouden. 

Als je enkel het bovenstuk en niet het onderstuk ter beschikking stelt, voldoe je niet aan je verplichtingen als werkgever. Er is altijd een risico dat de werknemer zijn broek vuil maakt en dus ben je een kledijvergoeding verschuldigd, ook al lever en/of onderhoud je het bovenstuk. 

Wat wel kan is dat je de volledige outfit levert, maar niet onderhoudt, of omgekeerd. Zie hierboven “Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de werkoutfits?”. 

Is het mogelijk om een wasmachine ter beschikking te stellen van de werknemers zodat ze hun werkoutfit kunnen onderhouden? 

Je kunt een wasmachine en wasproducten ter beschikking stellen van de werknemers zodat ze hun uniform of werkkledij kunnen onderhouden. Het is echter belangrijk dat deze taak wordt uitgevoerd tijdens de werkuren die zijn vastgelegd in het arbeidsreglement.  

Op die manier kunnen je werknemers geen aanspraak maken op een kledijvergoeding voor het onderhoud van hun werkoutfits. 

Moet je schoenen verstrekken? 

Nee, je bent niet verplicht om de schoenen en sokken van je werknemers te verstrekken of te onderhouden. Zelfs niet als ze deel uitmaken van hun werkkledij of uniform. Je kunt echter wel bepalen welk type en/of kleur schoenen of sokken je werknemers moeten dragen. 

Afhankelijk van de risico's en na overleg met je bevoegde preventieadviseur kan het echter nodig zijn om persoonlijke beschermende schoenen te verstrekken (bijvoorbeeld schoenen met antislipzolen of gesloten schoenen). In dat geval worden deze schoenen beschouwd als persoonlijke beschermingsmiddelen en niet als uniformen of werkkledij. In die situatie ben je verplicht om veiligheidsschoenen te bezorgen. Je kunt in plaats daarvan geen vergoeding betalen. 

Wat zijn de sancties als je de bepalingen over de werkoutfits niet naleeft? 

Niet-naleving van de verplichtingen over het verstrekken van werkkledij is een strafbare inbreuk van niveau 2. 

Je kunt twee soorten boetes oplopen: 

  • Ofwel een administratieve geldboete van 200 tot 2.000 euro 

  • Ofwel een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro 

Deze boetes worden vermenigvuldigd met het aantal werknemers waarop de overtreding betrekking heeft. 

Wat doet Securex voor jou? 

We stelden een volledige bijlage bij het arbeidsreglement op, die verkrijgbaar is bij je Securex Legal Advisor. Je kunt via Officient melden of we voor je personeelsleden een kledijvergoeding moeten berekenen. 

Bronnen 

  • Collectieve arbeidsovereenkomst van 3 juli 2024, geregistreerd onder het nr. 189.038