Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bepaalde IFIC-functies worden beter verloond in de sectoren van de gezondheidszorg in het Waals Gewest (PC 330)

Vanaf 1 juli 2024 geldt een verhoogd barema voor de functies van zorgkundige en medisch secretaris in de sectoren van de gezondheidszorg van het Waals Gewest (PC 330.401, 330.404 en 330.406). Hier lees je waar het over gaat, wat je moet doen en waarom dit belangrijk is voor jouw organisatie.

5 juli 2024

Is dit nieuwe barema voor jou van toepassing?

De herwaardering is van toepassing in de volgende zorginstellingen:

  • Rustoorden voor ouderen, rust- en verzorgingstehuizen, dagverzorgingscentra, assistentiewoningen, dagopvangcentra, centra voor kortverblijf voor ouderen (PC 330.401),
  • Centra voor functionele revalidatie (PC 330.404),
  • Initiatieven voor beschut wonen (PC 330.406)

Ze heeft betrekking op de volgende IFIC-functies:

  • Zorgkundige (code 6272 of 6372) die valt onder IFIC-categorie 11
  • Medisch secretaris (code IFIC 1076) die valt onder IFIC-categorie 12.

Wat zijn de voorwaarden van deze herwaardering?

Voor deze functies worden twee nieuwe verhoogde barema’s van kracht op 1 juli 2024, respectievelijk een barema “IFIC 11 + WG” en “IFIC 12+ WG”

Deze verhoogde specifieke barema’s lopen vooruit op de uitvoering van de nieuwe weging van de functies van zorgkundige onder barema IFIC 12 en die van medisch secretaris onder barema IFIC 13. Ze zijn niet langer van toepassing zodra deze nieuwe wegingen volledig geactiveerd zijn.

En in jouw instelling?

De betrokken werknemers zullen voor de eerste keer worden verloond volgens deze nieuwe barema’s in juli 2024.

Wat met de werknemers die nog niet worden verloond volgens het IFIC-systeem?

Deze werknemers hebben het recht om jou een baremieke vergelijking te vragen tussen hun huidige loonvoorwaarden en het loon dat ze zouden ontvangen onder het verhoogde specifieke barema. Indien ze, naar aanleiding van deze vergelijking, beslissen de IFIC-barema’s te volgen, dan wordt het IFIC-barema toegepast vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin ze deze keuze hebben gemaakt.

Lees meer op: "IFIC wallon (if-ic.org)"

Ons advies

Informeer je werknemers die in aanmerking komen en die nog niet worden betaald volgens het IFIC-barema. Het is in hun belang, maar ook in het jouwe. Deze maatregel wordt immers volledig gefinancierd door het Waals Gewest. Dat is een groot voordeel in deze tijd van personeelsschaarste in de sector van de gezondheidszorg.

Wat doet Securex voor jou?

Onze diensten voeren de aanpassingen aan het nieuwe barema automatisch uit voor jouw werknemers die in aanmerking komen en die al verloond worden volgens het IFIC-systeem.

Geef ons de eventuele werknemers door die ervoor hebben gekozen toe te treden tot het IFIC-systeem, zodat wij hun loonvoorwaarden kunnen aanpassen. Bezorg deze informatie aan jouw Securex Client Advisor via MyHR@securex.be.

 

Bron

Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juni 2024 tot organisatie van een specifiek barema voor zorgkundigen en medisch secretarissen die worden verloond volgens de IFIC-barema’s in Wallonië