Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bouwverlof uitstellen door het slechte weer? Enkel met akkoord van de arbeiders

Het slechte weer van de afgelopen maanden veroorzaakt een grote achterstand in de bouwsector (PC 124). Maar liefst driekwart van de bouwondernemingen kampt met een achterstand van twee tot vier weken. Sommige bouwondernemingen overwegen daarom het bouwverlof uit te stellen. Maar mag dit zomaar?

27 juni 2024

Heb je het bouwverlof opgenomen in je arbeidsreglement?

Procedure

De periode voor het zogenaamde ‘bouwverlof’ wordt vastgelegd in regionale akkoorden, die slechts gelden als aanbeveling. Het regionale akkoord heeft pas juridische waarde als je de data van het voorgestelde bouwverlof opneemt in je arbeidsreglement.

Je kan de kalender voor 2024 consulteren op onze pagina Collectieve sluiting.

Als je hiervan gebruik wilt maken, moet je echter wel een aantal stappen naleven.

  • In de eerste plaats duidt je de gekozen data aan in je arbeidsreglement, bij voorkeur uiterlijk op 31 december van het jaar voorafgaand aan het bouwverlof.
  • Vervolgens moet je een voorafgaand akkoord bekomen van de ondernemingsraad, vakbondsafvaardiging, of je werknemers, afhankelijk van welk orgaan aanwezig is in je onderneming.
  • Tot slot deel je de gekozen data schriftelijk mee aan de sociale inspectie.

Je hebt ook de mogelijkheid om een andere periode van collectieve sluiting in je arbeidsreglement op te nemen.

Lees meer over de te volgen stappen in ons artikel Bouwkalender 2024 | Securex

Wat kan je doen om het bouwverlof uit te stellen?

Je arbeidsreglement wijzigen kan in principe nog. Je werknemers kunnen uiteraard wel opmerkingen maken. Komen jullie er onderling niet uit, dan moet een ambtenaar van het Toezicht op de Sociale Wetten komen bemiddelen.

Wens je je arbeidsreglement niet meer aan te passen, maar toch af te wijken van de daarin opgenomen periode van collectieve sluiting?  In dat geval heb je het uitdrukkelijk akkoord van je werknemers nodig.

Het is dus noodzakelijk om in overleg te gaan met je werknemers over het uitstel en latere opname van het verlof. Bevestig deze afspraken en het akkoord schriftelijk en bewaar het binnen de onderneming. Zo vermijd je discussies achteraf.

Heb je het bouwverlof niet opgenomen in je arbeidsreglement?

Het regionaal vastgelegde bouwverlof is slechts een aanbeveling. Als je deze periodes niet opneemt in je arbeidsreglement, hebben ze geen juridische waarde. Dit houdt in dat je werknemers kunnen kiezen wanneer ze verlof opnemen. Uiteraard heb je hier als werkgever nog inspraak in. Je werknemer kan zijn vakantiedagen niet eenzijdig vastleggen.

Er kan dus worden gewerkt tijdens het bouwverlof, maar een overleg met je werknemers over een uitstel van de vakantie blijft natuurlijk belangrijk.

Onze twee tips

Tijdig opnemen dagen jaarlijkse vakantie

Ons eerste advies is om de wettelijke vakantiedagen van je arbeiders niet uit het oog te verliezen. Zelfs wanneer je hun akkoord verkrijgt om tijdens het collectief verlof te werken, moeten zij tegen 31 december 2024 hun 20 dagen wettelijke vakantiedagen kunnen opnemen. Anders riskeer je een administratieve of strafrechtelijke geldboete van sanctieniveau 2. Het gaat om geldboetes tussen €200 en €4.000, verhoogd met de opdeciemen (x8) en vermenigvuldigd met het aantal betrokken werknemers.

Kennisgeving aan inspectie en arbeidsongevallenverzekeraar

Een tweede raad die we jou graag meegeven, is om de concrete periode van tewerkstelling tijdens het voorziene bouwverlof en het aantal betrokken werknemers mee te delen aan de sociale inspectie en de arbeidsongevallenverzekeraar. Zo voorkom je discussies in geval van inspectie of in geval zich een arbeidsongeval voordoet tijdens deze periode.

Ter herinnering: wat met de inhaalrustdagen?

De 12 inhaalrustdagen per jaar worden vastgesteld via sectorale cao (6 dagen) en koninklijk besluit (6 dagen). Ze zijn onmiddellijk van toepassing in de onderneming en er mag niet gewerkt worden tijdens deze dagen, behoudens enkele uitzonderingen.

Hou dus zeker rekening met deze vaste inhaalrustdagen bij het inplannen van de jaarlijkse vakantie op een later moment dit jaar.

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen hierover? Of wens je hulp bij het opstellen van een akkoord met je werknemers? Neem dan zeker contact op met jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be.

Bouwsector