Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De Federal Learning Account in 10 vragen en antwoorden

Tegen 1 december moeten de opleidingsrechten en de opleidingen die je werknemers sinds 1 januari 2024 gevolgd hebben in de Federal Learning Account (FLA) geregistreerd zijn. Wat de FLA is, wie deze moet invullen en wat je moet invullen lees je hier in 10 vragen en antwoorden.

18 juni 2024

Wat is de FLA en op wie is de FLA van toepassing?

De FLA is een digitale toepassing die de opleidingen en de opleidingsrechten van werknemers beheert.

Alle werkgevers uit de privésector die onder het toepassingsgebied van de wet van 5 december 1968 vallen, moeten de FLA gebruiken.

Zowel grote als kleine bedrijven moeten dus met de FLA aan de slag. Dat is ook zo als je werknemer geen individueel wettelijk of sectoraal opleidingsrecht heeft.

"Lees meer over de Federal Learning Account op careerpro.be"

Wat is het doel van de FLA?

Elke werknemer heeft sinds 2023 een individueel opleidingsrecht. Jouw werknemers kunnen hun opleidingsrecht en de gevolgde opleidingen in de toekomst opvolgen in een digitale individuele opleidingsrekening via mycareer.be.

Om de digitale opleidingsrekening te kunnen opstarten, moet jij als werkgever in de FLA de opleidingsrechten en opleidingen registreren die werknemers sinds 1 januari 2024 hebben gevolgd.

Vanaf wanneer moet je de opleidingen registreren in de FLA?

Als werkgever, moet je de gevolgde opleidingen van 1 januari 2024 tot en met 30 september 2024 (het 1e tot en met 3e kwartaal van 2024) uiterlijk op 30 november 2024 registreren.

Daarna is het belangrijk om de opleidingen per werknemer ieder kalenderkwartaal en ten laatste binnen één maand na afloop van het kwartaal te registreren. De opleidingen die in het 4e kwartaal van 2024 zijn gevolgd, moeten uiterlijk op 31 januari 2025 worden ingevoerd.

Tegen wanneer moet je de opleidingsrechten registreren?

Het aantal opleidingsdagen waarop je werknemers recht hebben in 2024 moeten in principe op 30 november 2024 geregistreerd zijn.

Vul je deze niet aan tegen deze datum, dan zal Sigedis deze zelf opvoeren op 1 december 2024 met de gekende gegevens uit DMFA en Dimona

Sigedis zal vanaf 1 januari 2025  via de FLA op de eerste werkdag van elk kalenderjaar automatisch  opnieuw een voorstel van opleidingsrechten opladen..
Jij moet dan wel nog deze automatisch berekende gegevens nakijken en aanpassen/aanvullen indien nodig en dit binnen de 30 kalenderdagen vanaf de bekendmaking.

Welke individuele opleidingsrechten moet je registreren?

Er zijn drie verschillende individuele opleidingsrechten die je in de FLA moet registreren:

  • Het wettelijk opleidingsrecht
    Zoals bepaald in de wet op de arbeidsdeal (in principe 5 dagen) of in de cao van jouw sector volgens het overeengekomen groeipad. Zo hebben werknemers uit het PC 200 in ondernemingen vanaf 20 werknemers in 2024 recht op 3 individuele opleidingsdagen.
  • De aanvullende sectorale opleidingsrechten
    Dit zijn aanvullende opleidingsrechten, zoals bepaald in de cao van jouw sector, zij komen dus bovenop de wettelijke opleidingsrechten. Zo hebben werknemers uit het PC 200 in ondernemingen van minder dan 10 werknemers,  recht op 1 dag opleiding
  • De aanvullende werkgeversrechten
    Dit zijn bijkomende individuele opleidingsrechten die jij als werkgever eventueel binnen jouw onderneming toeken.

De collectieve opleidingsrechten, zoals deze nog bestaan op sectoraal vlak, moet je niet registreren in de FLA.

Ga dus zeker na wat er in jouw sector werd bepaald via careerpro.be - Federal Learning Account - Training Hours Calculation

Wat moet ik registreren als mijn werknemer geen opleidingen volgt?

Hoewel het belangrijk is dat jouw werknemers zich verder ontwikkelen door het volgen van opleidingen, gaat het om een opleidingsrecht en dus niet om een opleidingsplicht.

Maar ook al volgt jouw werknemer geen enkele opleiding, dan nog moet je zijn opleidingsrechten registreren in de FLA.

Als jij van jouw werknemer verwacht dat hij bepaalde opleidingen volgt, dan maakt dit deel uit van de correcte uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Volgens de wet op de arbeidsovereenkomsten moet jouw werknemer zijn arbeidsovereenkomst immers nauwkeurig uitvoeren en dit volgens de opdrachten en instructies die jij hem geeft.

Onze tip

Informeer je werknemers regelmatig en schriftelijk over de mogelijkheid om opleidingen te volgen, motiveer ze en leg uit waarom opleidingen belangrijk zijn.
Kijk zeker ook eens wat het opleidingsaanbod is van jouw sectoraal opleidingsfonds.
Maar ook Securex biedt opleidingen aan – meer info : Securex opleidingen.

En wat met nieuwe medewerkers?

Wanneer je nieuwe werknemers in dienst neemt, moet je hun gegevens registeren binnen de 60 kalenderdagen vanaf de indiensttreding. De persoonsgegevens die bekend zijn bij de overheid, zullen ook door Sigedis worden aangevuld in de FLA.

Wat is de sanctie als ik niet tijdig registreer?

Sigedis stelt elk kwartaal een lijst op van werkgevers die hun registratie- en/of informatieverplichtingen niet hebben nageleefd. Die lijst wordt gedeeld met het Paritair comité, de NAR en de FOD WASO. De FOD WASO publiceert deze naming § shaming lijst.

Sigedis zal op zijn beurt de betrokken werkgevers via hun eBox informeren over de tekortkomingen. Als werkgever heb je 30 kalenderdagen om de tekortkomingen recht te zetten.
Bij tijdige rechtzetting wordt de werkgever van de lijst geschrapt. Als de werkgever niet rechtzet vóór de lijstpublicatie, blijft hij/zij op de lijst staan tot de volgende lijst (elk kwartaal) wordt opgemaakt.

Wat als mijn werknemer niet alle opleidingsdagen heeft opgenomen op het einde van het jaar?

Het aantal opleidingsdagen waarop je werknemer recht op heeft, is een gemiddelde over een periode van vijf jaar. De huidige periode loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2028. Indien het aantal opleidingsdagen in een bepaald jaar niet werd opgebruikt, kan dit saldo worden overgedragen naar een volgend jaar en dit tot eind 2028.
Vanaf 2029 begint er een nieuwe periode van 5 jaar en wordt de teller terug op 0 gezet

Wat gebeurt er met de opleidingsrechten als mijn werknemer uit dienst gaat?

Het openstaand opleidingskrediet kan enkel worden overgedragen naar een volgend jaar bij dezelfde werkgever. Gaat je werknemer uit dienst, dan kan het saldo niet worden overgedragen naar de nieuwe werkgever.

Wordt je werknemer ontslagen, dan kan het opgebouwde opleidingskrediet opgenomen worden voor het einde van de arbeidsovereenkomst.
Indien de werknemer wordt ontslagen met een opzeggingsvergoeding, dan wordt het resterende opleidingskrediet beschouwd als een verworven voordeel uit hoofde van de arbeidsovereenkomst.

Wat doet Securex voor jou ?

Het nieuws over de FLA  en de praktische uitvoering roept heel wat vragen op. Securex bouwt momenteel aan een oplossing voor iedere werkgever. Van zodra deze klaar is, brengen we je hiervan op de hoogte.

Heb je nog vragen over de opleidingen of het opleidingsrecht, neem dan zeker contact met je legal advisor via myHR@securex.be.

Bronnen

Werkgever worden