Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

De steunmaatregelen ‘Impulsion’ en ‘Tremplin 24 mois +’ blijven behouden

Elk jaar worden de steunmaatregelen ‘Impulsion’ en ‘Tremplin 24 mois +’ verlengd door een begrotingsdecreet. Om deze jaarlijkse verlenging te vermijden, heeft de Waalse Regering beslist deze steunmaatregelen te verlengen voor onbepaalde duur vanaf 1 januari 2025. De toekenningsvoorwaarden en de bedragen van de steun blijven dezelfde.

Onderstaand overzicht vermeldt de verschillende steunmaatregelen die het voorwerp zijn van deze verlenging van onbepaalde duur. 

Wat zijn de verschillende types ‘Impulsion’-steun?

De verlenging voor onbepaalde duur heeft betrekking op drie types van Impulsion-steun: voor langdurig werkzoekenden, werkzoekenden jonger dan 25 jaar en werknemers ouder dan 55 jaar.

Langdurig werkzoekenden: ‘Impulsion 12 mois +’

De steun die wordt toegekend aan werkzoekenden die reeds meer dan 12 maanden werkloos zijn, ‘Impulsion 12 mois +’ genoemd, neemt de vorm aan van een activering van hun werkloosheidsuitkeringen.

Concreet ontvangt de werknemer gedurende maximaal 24 maanden een maandelijkse degressieve werkuitkering.

Vervolgens kan je die uitkering in mindering brengen van het nettoloon, zodat je je loonkost fors kan verminderen tijdens de volledige toekenningsduur van de activering.

Werkzoekenden jonger dan 25 jaar: ‘Impulsion – 25 ans’

De steun die wordt toegekend aan werkzoekenden jonger dan 25 jaar die kort of middellang geschoold zijn, ‘Impulsion - 25 ans’ genoemd, neemt de vorm aan van een activering van hun werkloosheidsuitkeringen.

Concreet ontvangt de jongere gedurende maximaal 36 maanden een maandelijkse degressieve werkuitkering.

Vervolgens kan je die uitkering in mindering brengen van het nettoloon, zodat je je loonkost fors kan verminderen tijdens de volledige toekenningsduur van de activering.

Werknemers ouder dan 55 jaar: ‘Impulsion 55 ans +’

Als werkgever kom je in aanmerking voor een vermindering van je basiswerkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid als je een werknemer van 55 jaar of ouder aanwerft of tewerkstelt met een kwartaalloon lager dan 17.335,73 euro.

Wat is de steunmaatregel ‘Tremplin 24 mois +’

De verlenging voor onbepaalde duur heeft ook betrekking op de maatregel ‘Tremplin 24 mois +’, die bedoeld is om werkzoekenden die sinds meer dan 24 maanden ingeschreven zijn bij de Forem aan een baan te helpen. Deze maatregel streeft een dubbel doel na:

  • Inschakeling van kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt
  • Inspelen op de behoefte aan werknemers in essentiële sectoren.

Deze steunmaatregel is een driemaandelijkse subsidie (1.000 euro per maand voor een voltijdse baan).

Goed om te weten

Wacht niet te lang om deze steunmaatregel aan te vragen, want de Waalse overheid betaalt de premie slechts voor een beperkt aantal werknemers. In 2024 is de regeling beschikbaar voor ongeveer 2.200 voltijds equivalente werknemers.

Inwerkingtreding

Het nieuwe Waalse decreet treedt in werking op 1 januari 2025. Vanaf die datum zullen de verschillende steunmaatregelen dus worden verlengd voor onbepaalde duur.

Meer weten?

Wil je meer weten over de verschillende steunmaatregelen? Contacteer je Legal Advisor Securex via het adres myHR@securex.be of vind het antwoord op ons portaal MySecurex.

Je vindt ook heel wat informatie in de volgende thematische artikelen:

Bron