Wat is de CSRD richtlijn?
De CSRD-richtlijn vervangt de Non Financial Reporting Directive (NFRD) en breidt het toepassingsgebied uit. Deze richtlijn werd nu recent omgezet in Belgisch recht.
Deze richtlijn verplicht bedrijven om te rapporteren over duurzaamheidskwesties, ook wel bekend als ESG-thema's. ESG staat voor Enviromental, social, governance, en beoordeelt de duurzaamheid en maatschappelijke impact van bedrijven.
ESG lijkt sterk op wat in Vlaanderen en Nederland gekend is als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Beiden stimuleren het klimaatvriendelijke en sociaal-ethische ondernemerschap. De afkorting ESG is echter internationaal gekender. Bovendien bestaat er voor ESG meer gestandaardiseerde rapportage, wat het voor bedrijven makkelijker maakt om hierover te rapporteren.
Environmental, Social en Governance
- Environmental : hieronder valt alles wat te maken heeft met milieu en klimaat, denk hierbij aan de CO2- uitstoot van bedrijven, de lucht- en waterverontreiniging,…
- Social : dit is alles wat met mensenrechten en arbeidsomstandigheden te maken heeft, zoals de loonkloof, gendergelijkheid, diversiteit, recht op opleiding,…
- Governance : hier gaat het meer over hoe het bedrijf werkt en wordt bestuurt, zoals wat is de bedrijfsethiek, hoe is de raad van bestuur samengesteld,…
Op wie is de CSRD richtlijn van toepassing?
De CSRD richtlijn wordt over een periode van vier jaar in vier fases uitgerold. Het gaat om de volgende fases:
- Fase 1 (2025): Beursgenoteerde bedrijven en financiële instellingen met meer dan 500 werknemers
- Fase 2 (2026): Grote ondernemingen die niet onder de NFRD-verplichtingen vielen
- Fase 3 (2027): Beursgenoteerde Kmo’s, kleine niet-complexe kredietinstellingen en (her)verzekeringscaptives
- Fase 4 (2029): Bepaalde bijkantoren en dochtervennootschappen van niet-Europese ondernemingen
Wat moet je bedrijf exact doen?
Is je bedrijf beursgenoteerd, dan moet je duurzaamheidsinformatie opnemen in je jaarverslag. Dit doe je volgens de Europese duurzaamheidsstandaarden (ESRS). Daarbij moet je onder andere een dubbele materialiteitsanalyse uitvoeren om te bepalen welke informatie relevant is om openbaar te maken. Daarbij rapporteer je over hoe jouw bedrijf de wereld beïnvloedt en hoe duurzaamheidskwesties jouw bedrijf beïnvloeden, zodat je een volledig beeld geeft van de impact en risico's.
Een onafhankelijke externe audit moet de duurzaamheidsinformatie die je hebt opgesteld controleren. Die informatie voor aan de ondernemingsraad voor bespreking en advies.
Tot slot bereid je je voor op de gefaseerde invoering van de rapporteringsverplichtingen tussen 2025 en 2029.
Wat houdt de gefaseerd rapporteringsverplichting juist in?
Valt je onderneming onder deze richtlijn? dan moet je vanaf 2025 (over het boekjaar 2024) rapporteren over je ecologische en sociale impact, mensenrechten, de strijd tegen corruptie,…
Je moet daarbij onder andere rapporteren over de dubbele materialiteitsanalyse die je hebt uitgevoerd. Daarnaast moet deze informatie ook betrekking hebben op je hele waardeketen, inclusief leveranciers, transport en klanten.
En wat voor de andere ondernemingen?
Hoewel het niet verplicht is, wordt het sterk aanbevolen dat je als niet-beursgenoteerde KMO, micro-onderneming of non-profitorganisatie een ESG-strategie (milieu, sociaal en governance) ontwikkelt. Dit is belangrijk omdat je mogelijk gevraagd wordt om relevante informatie aan te leveren aan klanten en leveranciers die wel verplicht zijn om te rapporteren volgens de Europese duurzaamheidsstandaarden.
Onze tip : Door proactief een ESG-strategie te ontwikkelen, voldoe je niet alleen aan de verzoeken van je zakelijke partners, maar draag je ook bij aan een duurzamere en transparantere bedrijfsvoering.
Hoe Securex jou helpt
Vragen over deze duurzaamheidsrapportering of over het sociale gedeelte van ESG neem dan zeker contact met ons via consultinglegal@securex.be.