Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Eerste keer juridische constructie aangeven? Vraag zeker uitstel tot 16 oktober aan

Geef je dit jaar voor de eerste keer een juridische constructie aan? Denk er in dat geval aan de voorziene termijn tot 16 oktober 2024 voor indiening van je aangifte aan te vragen. Personen die in 2023 reeds een juridische constructie hebben aangegeven, maken automatisch gebruik maken van deze specifieke termijn.

1 juli 2024

Wellicht krijg je jaarlijks de ietwat cryptische vraag van je boekhouder of jij, je partner of je kinderen de oprichters of begunstigden zijn van een juridische constructie. Antwoord je dit jaar voor het eerst "ja"? Dan raden we jou aan om een uitstel van aangifte te vragen aan de fiscus, via een vakje in je online aangifte. De reden hiervoor is dat je voor de aangifte een bijlage nodig hebt die momenteel nog niet beschikbaar is in Tax-on-web.

Juridische constructies aangeven is verplicht

De verplichting om een juridische constructie aan te geven bestaat al sinds het aanslagjaar 2014. Op die manier krijgt de fiscus eenvoudig zicht op alle financiële activiteiten binnen deze constructie. Sindsdien is elke persoon die een juridische constructie opricht, verplicht om die aan te geven bij de belastingadministratie.

Voorbeeld:

"Trusts" zijn juridische constructies waarbij individuen of bedrijven zich verenigen en activa of geld overdragen aan een andere juridische entiteit.

Deze activa worden gebracht onder de macht van een beheerder , ook "trustee" genoemd, om ze te besturen ten behoeve van één of meerdere begunstigden of voor een bepaald doel

De verplichting geldt niet alleen voor de oprichters, maar ook voor de potentiële begunstigden van een dergelijke structuur, d.w.z. degenen die voordeel zullen halen uit de juridische constructie.

Nieuwe verplichting in 2024: bijlage 276 CJC

Sinds dit jaar (aanslagjaar 2024) zijn de betrokken personen bovendien verplicht om bij hun aangifte, per juridische constructie, een bijlage 276 CJC met aanvullende informatie te voegen. Dit zijn bijvoorbeeld de in de aangifte opgenomen inkomsten die verkregen zijn door de juridische constructie en die belastbaar zijn in hoofde van de oprichter.

Deze verplichting is van toepassing voor belastingplichtigen: 

  • Die een juridische constructie hebben opgericht in 2023
  • Of die een dividend hebben verkregen van een juridische constructie in 2023
  • Of die enig ander voordeel hebben verkregen van een juridische constructie in 2023

Uitstel van aangifte mogelijk tot 16 oktober 2024

Hoewel deze bijlage 276 CJC verplicht is, is ze nog niet beschikbaar in Tax-on-web.

Het model van bijlage 276 CJC werd vastgelegd door het Koninklijk Besluit van 16 juni 2024.

Daarom heb je recht op een uitgestelde deadline, als je in 2023 een juridische constructie hebt opgericht of als je een dividend of ander voordeel van zo'n constructie hebt ontvangen. Je krijgt dan tijd tot 16 oktober 2024 om je aangifte in de personenbelasting in te dienen.

Hoe kan je uitstel aanvragen?

Heb je al een juridische constructie aangegeven in 2023 (inkomstenjaar 2022)? Zo ja, dan moet je niets doen om gebruik te maken van de termijn van 16 oktober 2024 om je aangifte in te dienen. Dit gebeurt automatisch.

Geef je dit jaar voor de eerste keer een juridische constructie aan? In dat geval kan je de termijn van 16 oktober 2024 aanvragen op het moment van indiening van je aangifte. Dit doe je door het hiervoor voorziene vakje aan te vinken op je onlineaangifte.

Wat doe je bij een voorstel van vereenvoudigde aangifte?

Heb je een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen? Denk er dan aan dat je ook de termijn van 16 oktober 2024 kan aanvragen. In dat geval moet je toch een aangifte indienen. Neem contact op met je bevoegde taxatiedienst vóór 15 juli 2024 om een eventuele inkohiering van je voorstel van vereenvoudigde aangifte tegen te houden.

Bronnen

 

Fiscaal nieuws