Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Nacht- en ploegenarbeid: zo behoud je de fiscale vrijstelling na 1 april 2024

Vanaf 1 april geldt voor de vrijstelling voor nacht- en ploegenarbeid een extra voorwaarde: de toekenning van de nacht-/ploegenpremie moet zijn opgenomen in een cao, het arbeidsreglement of een arbeidsovereenkomst. Je brengt dit best nu al in orde, zo loop je vanaf 1 april geen fiscaal voordeel mis.

In 2022 werd de vrijstelling voor nacht-/ploegenarbeid (volcontinu) ingrijpend hervormd. Deze vrijstelling werd opgesplitst in twee aparte vrijstellingen, wat niet alleen grote gevolgen heeft voor de bepaling van de één derde-norm, maar ook voor de berekening van de vrijstelling.

Lees meer over de hervorming van deze vrijstelling ons artikel van 28 februari 2022 op Lex4You

Wat houdt de maatregel precies in?

Als je werknemers tewerkstelt in een nacht- en/of ploegenregeling kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing van 22,8% (25% bij volcontinuarbeid).

Een van deze voorwaarden is de toekenning van een nacht-/ploegenpremie.

Raadpleeg voor meer informatie over de toepassingsvoorwaarden van deze vrijstellingen ons thema op Lex4You.

Ploegenpremie en nachtpremie

Sinds 1 april 2022 moeten nacht-/ploegenpremies een minimumbedrag bereiken. Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, moet je je werknemers bovenop het contractuele bruto uurloon een minimumpremie van 2% voor ploegenarbeid en van 12% voor nachtarbeid betalen. Voor de verhoogde vrijstelling in een regeling van volcontinuarbeid moet het bedrag van de ploegenpremie ook ten minste gelijk zijn aan 2% van het contractuele bruto uurloon.

Alle werknemers die nacht-/ploegenarbeid verrichten (waaronder ook volcontinuarbeid valt) moeten dus deze minimale nacht/ploegenpremie ontvangen.

Voor werknemers die ‘s nachts ploegenarbeid verrichten, zal de fiscus echter een minimumpremie van 2% per uur aanvaarden. Ploegenarbeid ‘s nachts wordt immers als ploegenarbeid beschouwd.

Er is echter een uitzondering op deze regel: voor bedrijven in de bouwsector en aanverwante sectoren (werken in onroerende staat) wordt een bruto uurloon van minimaal 16,67 euro (geïndexeerd bedrag voor 2024) gelijkgesteld met een ploegenpremie.

Nieuwe verplichting vanaf 1 april 2024

Vanaf 1 april 2024 zal de toekenning van de nacht-/ploegenpremie afhangen van een bijkomende voorwaarde: ze moet opgenomen zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst, in het arbeidsreglement of in de arbeidsovereenkomst. Zo niet, wordt deze premie niet in aanmerking genomen en kan je niet rekenen op de vrijstelling.

Een premie die vanaf 1 april 2024 wordt betaald of toegekend, kan voor de toepassing van de belastingvrijstelling alleen worden beschouwd als een nacht- of ploegenpremie als ze is vastgelegd in een cao, in het arbeidsreglement of door een arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer.

Om te kunnen blijven rekenen op de vrijstelling, moet je ervoor zorgen dat deze premies uiterlijk tegen april 2024 zijn opgenomen in een cao, het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst van je werknemers.

Ook hier geldt deze nieuwe verplichting niet voor de vrijstelling voor ploegenarbeid in de bouw.

Wat moet je concreet doen?

Ben je een bouwonderneming/ een onderneming in aanverwante sectoren waar werken in onroerende staat worden verricht?

Dan hoef je niets te doen.

In jouw onderneming wordt een bruto uurloon van minimaal 16,67 euro (geïndexeerd bedrag voor 2024) gelijkgesteld met een ploegenpremie. De nieuwe verplichting om ploegen- en nachtpremies vanaf 1 april 2024 op te nemen in een cao, het arbeidsreglement of een arbeidsovereenkomst geldt bijgevolg niet voor jouw onderneming.

Wordt in jouw onderneming ploegen- of nachtarbeid verricht, maar ben je geen bouwonderneming/ onderneming in aanverwante sectoren?

Als jouw sector niets bepaalt en de premie die je toekent nog niet is opgenomen in een van de drie bovengenoemde documenten, dan heb je tot en met 31 maart 2024 de tijd om deze premie op te nemen in een cao, arbeidsreglement of arbeidsovereenkomst. De premie moet ook ten minste gelijk zijn aan het vastgelegde minimumbedrag.

Let op: de bovenstaande percentages zijn minimumbedragen voor de toepassing van de vrijstelling. Als de sectorale cao voorziet in een hoger bedrag dan dit percentage moet de premie die je toekent dus gelijk zijn aan het hogere bedrag dat in de sectorale cao staat.

Ken je een ploegen-/nachtpremie toe die al in een sectorale cao is vastgelegd en die het minimumbedrag naleeft waarin die sectorale cao voorziet? Dan hoef je niets te doen.

Wat doet Securex voor jou?

Wij berekenen voor jou de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor nacht-/ploegenarbeid (en volcontinuarbeid).

Denk eraan dat je ons elke maand informatie stuurt over de werknemers die nacht-, ploegen- en/of volcontinuarbeid doen en de tijd die ze eraan besteden.

Zorg ervoor dat nachtarbeid, ploegenarbeid en/of volcontinuarbeid in jouw bedrijf aan alle voorwaarden voldoen. Zo vermijd je latere terugvorderingen.

Wij kunnen je helpen om jouw arbeidsreglement/ arbeidsovereenkomst aan te passen. Neem hiervoor zeker contact op met jouw Legal Advisor via myHR@securex.be

Bron