Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Nieuwe kilometervergoedingen voor beroepsverplaatsingen vanaf 1 juli 2024

Gebruiken je werknemers hun eigen wagen, motor of bromfiets voor beroepsverplaatsingen? Dan kun of moet je hun kosten compenseren met een kilometervergoeding. Zolang je een bepaald maximum respecteert, zijn er geen belastingen of RSZ verschuldigd. Vanaf 1 juli 2024 geldt een hoger bedrag, ongeacht je sector een kwartaal- of jaarindexering hanteert.

26 juni 2024
Deze pagina is bijgewerkt naar aanleiding van de omzendbrief nummer 741.

Nieuwe bedragen vanaf 1 juli 2024

In deze tabel kan je de huidige en vorige bedragen zien voor professionele verplaatsingen (dienstreizen), met de periode waarin ze geldig zijn:

Indexerings-systeem

Huidig bedrag (€/km) en geldigheidsperiode

Vorig bedrag (€/km) en geldigheidsperiode

Kwartaalindexering

0,4297 

(1 jul. 2024 tot 30 sept. 2024)

0,4265

(1 april 2024 en 30 juni 2024)

Jaarindexering

0,4415

(1 jul. 2024 tot 30 jun. 2025)

0,4280

(1 jul. 2023 tot 30 jun. 2024)

Betaal je niet meer dan het maximumbedrag volgens het indexeringssysteem van jouw sector (zie verder)? Dan mag je de kilometervergoeding zien als een ‘kost eigen aan de werkgever’. Er zijn dan geen RSZ of belastingen verschuldigd.

Hoe weet je welk systeem jouw sector hanteert?

In bepaalde sectoren geldt een verplichte terugbetaling van beroepsmatige verplaatsingen met een privévoertuig. Sommige sectoren passen het bedrag ieder kwartaal aan, anderen houden het op een jaarlijkse aanpassing.

Het is ook mogelijk dat jouw sector geen verplichte terugbetaling voorziet, maar dat je als werkgever toch beslist om tussen te komen. In dat geval heb je de keuze, want de fiscus en RSZ aanvaarden zowel de kilometervergoeding met kwartaalindexering als de kilometervergoeding met jaarindexering.

Zo zoek je het op in Lex4You

Als jouw sector een tussenkomst verplicht, vind je het bedrag terug onder Paritaire comités > Jouw nummer van paritair comité >  Vervoerskosten > Bedragen van de vervoerskosten > Professionele dienstverplaatsingen.

Vind je daar niets terug? Dan is er in jouw sector geen verplichting om tussen te komen.

Waarom zijn er twee indexeringssystemen?

Het systeem van kilometervergoeding voor dienstreizen werd traditioneel slechts één keer per jaar aangepast op 1 juli. Maar dat bleek onvoldoende om snel te reageren op schommelingen in brandstofprijzen. Daarom besloten beleidsmakers om vanaf 1 oktober 2022 een tweede systeem in te voeren waarbij de kilometervergoeding elk kwartaal wordt aangepast. Beide systemen bestaan nu naast elkaar, zodat elke sector het systeem kan kiezen dat het beste bij hen past.

Bronnen

Vervoerskosten
Fiscaal nieuws