Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Premie van 5.000 euro voor het aanwerven van een werkzoekende met een handicap in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil de doeltreffendheid van de werkgelegenheidssteunmaatregelen die jij als werkgever kunt genieten, verbeteren. In dit kader heeft het beslist om een eenmalige premie van 5.000 euro in te voeren om werkzoekenden met een arbeidshandicap in te schakelen in de reguliere arbeidsmarkt.

12 juni 2024

Invoering van een premie van  5.000 euro

Vanaf 1 juli 2024 kom je als werkgever in aanmerking voor een premie ten bedrage van 5.000 euro. Daartoe moet je een niet-werkende werkzoekende aanwerven met een arbeidsovereenkomst voor ten minste halftijds en voor onbepaalde tijd of ten minste zes maanden.

Voor welke werkgevers?

Je kunt deze premie genieten als je een niet-werkende werkzoekende aanwerft, d.w.z. een werkzoekende met verminderde arbeidsgeschiktheid, die niet langer voltijds of deeltijds leerplichtig is en die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt.

Onder een werkzoekende met verminderde arbeidsgeschiktheid wordt verstaan:

  • Een niet-werkende werkzoekende die voldoet aan de medische voorwaarden om een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratieuitkering te ontvangen.
  • Een niet-werkende werkzoekende die als werknemer van de doelgroep tewerkgesteld was bij een werkgever die onder het Paritair Comité voor de ondernemingen voor de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven valt.
  • Een niet-werkende werkzoekende met een handicap die recht heeft op verhoogde kinderbijslag op grond van een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van minstens zesenzestig procent.
  • Een niet-werkende werkzoekende die in het bezit is van een attest van de Directie-Generaal voor Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid voor de toekenning van sociale en fiscale voordelen.
  • Een niet-werkende werkzoekende die is toegelaten tot de dienst Personnes Handicapées Autonomie Recherchée (PHARE) of die de maatregelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) geniet.
  • Werkzoekenden die kunnen bewijzen dat ze voor minstens 33% blijvend arbeidsongeschikt zijn, zoals erkend door een arts erkend door de RVA.

Wat dekt deze premie?

De premie kan al je uitgaven in verband met de aanwerving dekken, behalve het loon, en in het bijzonder de volgende uitgaven: 

  • Inrichting van de werkpost van de werknemer om de professionele integratie te bevorderen
  • Aankoop van materiaal, specifiek om de werknemer in staat te stellen zijn dagelijkse taken correct uit te voeren
  • Inrichting van de lokalen van de werkgever om voorzieningen aan te brengen of te versterken die de veiligheid van de werknemer kunnen verbeteren
  • Opleiding van de nieuwe werknemer of sensibiliseringsacties rond het thema handicaps die worden gegeven aan al het personeel van het bedrijf waar de werknemer in dienst is.
  • Alle andere uitgaven gericht op het ondersteunen, vergemakkelijken en creëren van de voorwaarden voor een succesvolle indiensttreding bij de onderneming of om de werknemer te begeleiden bij het uitvoeren van zijn of haar taken.

Kan de premie worden geweigerd?

Als werkgever moet je op bepaalde situaties letten. Actiris kan immers in de volgende gevallen weigeren om de premie toe te kennen:

  • Je werft een niet-werkende werkzoekende aan ter vervanging van en in dezelfde functie als een personeelslid dat ontslagen werd in de zes maanden voorafgaand aan de aanwerving.
  • Je werft een werknemer aan die je in een periode van twaalf maanden voorafgaand aan de datum van aanwerving al eens in dienst hebt genomen.

Hoe dien je de premieaanvraag in?

Je moet je premieaanvraag uiterlijk twee maanden na het begin van de arbeidsovereenkomst van je werknemer bij Actiris indienen. Daartoe bezorgt Actiris je een formulier dat minstens de volgende gegevens en documenten bevat:

  • Je identiteit of je naam, het adres van de maatschappelijke zetel en je ondernemingsnummer, evenals de identiteit van de werknemer, zijn woonplaats en zijn identificatienummer voor de sociale zekerheid
  • Een kopie van de arbeidsovereenkomst
  • Een verklaring op erewoord dat je hebt voldaan aan de voorwaarden met betrekking tot de kosten die kunnen worden gemaakt

Wanneer wordt de premie betaald?

Actiris betaalt het bedrag van de financiële tegemoetkoming uiterlijk twee maanden nadat de volledige premieaanvraag is ingediend.

Kan de premie worden gecumuleerd?

De premie kan worden gecombineerd met de volgende steunmaatregelen:

  • De kennismakingsstage
  • De omscholingsovereenkomst
  • De begeleidingspremie
  • De inclusiesensibiliseringspremie
  • De inschakelingspremie
  • De installatiepremie
  • De aanpassing van de werkpost en de werkomgeving
  • De tegemoetkoming in de vervoerskosten

Goed om te weten

Cumulatie is mogelijk, maar het totale bedrag van de steunmaatregelen mag niet hoger zijn dan de werkelijke kosten die jij als werkgever moet dragen.

Verplichte opstelling van een activiteitenverslag

Als werkgever moet je binnen twaalf maanden na ontvangst van de betaling van de premie een activiteitenverslag indienen bij Actiris. Dit verslag moet een gedetailleerd overzicht geven van de ondernomen stappen om de beroepsinschakeling van de werknemer in je onderneming te ondersteunen, met inbegrip van de verstrekte begeleiding en het bewijs van de kosten die hiervoor zijn gemaakt. 

Actiris zal een model van activiteitenverslag opstellen.

Terugvordering van de premie

Na afloop van een periode van twaalf maanden na de betaling zal Actiris het niet bestede deel van de premie terugvorderen.

Inwerkingtreding

Het besluit van de Regering is verschenen op 15 mei 2024. De premie van 5.000 euro treedt in werking met ingang van 1 juli 2024.

Wat doet Securex voor jou?

Wens je meer te vernemen over deze nieuwe premie van 5.000 euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Neem contact op met je Securex Legal Advisor op het adres myHR@securex.be

Bron

 

 

 

Brussel