Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Sociale verkiezingen 2024: de referteperiode is gestart

De volgende sociale verkiezingen worden in mei 2024 georganiseerd. Dat lijkt misschien nog ver af. Maar de periode waarin het gemiddeld aantal werknemers wordt berekend, loopt al van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023. Van dat gemiddelde hangt af of je jouw werknemers naar de stembus moet laten gaan.

Vanaf nu wordt dus al bepaald of je verkiezingen moet organiseren.

Vanaf hoeveel werknemers moet je sociale verkiezingen organiseren?

Elke technische bedrijfseenheid waar gewoonlijk gemiddeld 50 werknemers werken, moet verkiezingen voor een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) organiseren. Werken er in jouw technische bedrijfseenheid gemiddeld 100 werknemers? Dan moet je jouw werknemers niet alleen een CPBW, maar ook een ondernemingsraad laten verkiezen.

Of jouw bedrijf een technische bedrijfseenheid met één of meerdere andere bedrijven vormt, hangt af van bepaalde sociale en economische criteria. Daarover lees je binnenkort meer op Lex4You.

Hoe bereken je het gemiddeld aantal werknemers?

Of je in jouw bedrijf sociale verkiezingen moet organiseren, hangt dus af van het gemiddeld aantal werknemers. Maar hoe bereken je dat gemiddelde?

Dat doe je door na te gaan hoeveel kalenderdagen jouw werknemers in de referteperiode bij jou werken. Die referteperiode loopt van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023. Op 1 oktober 2023 weet je dan of je in mei 2024 sociale verkiezingen moet organiseren.

 Zo weet je nog voor de start van de verkiezingsprocedure of jouw werknemers hun vertegenwoordigers mogen kiezen. De verkiezingsprocedure start immers 150 dagen vóór de verkiezingsdatum in mei 2024. Dat is al in december 2023.

Bij de berekening van het gemiddeld aantal werknemers moet je rekening houden met de volgende werknemers en personen:

  • Alle werknemers met een arbeidsovereenkomst. Je moet dus ook rekening houden met de leidinggevenden in jouw bedrijf. Werknemers met een vervangingsovereenkomst moet je niet meetellen
  • Alle leerlingen en personen die een individuele beroepsopleiding volgen
  • Alle uitzendkrachten die in het tweede trimester van 2023 (dat zijn de maanden april tot en met juni) bij jou aan de slag gaan. Je moet geen rekening houden met uitzendkrachten die een werknemer vervangen wiens arbeidsovereenkomst is geschorst

Lees meer over de telling van de uitzendkrachten

Je moet bij de telling ook rekening moet houden met langdurig zieke werknemers. En ook met andere werknemers die langdurig afwezig zijn. Denk maar aan werknemers die voltijds tijdskrediet of ouderschapsverlof opnemen.

Deeltijdse werknemers die minder dan 75% van een voltijdse werknemer werken, tellen maar voor de helft mee. Dat geldt ook voor uitzendkrachten die in het tweede trimester van 2023 minder dan 75% van een voltijdse werknemer presteren.

Wat doet Securex voor jou?

Het berekenen van het gemiddeld aantal werknemers is niet zo eenvoudig. Je moet voor elke werknemer rekening houden met het exacte aantal kalenderdagen waarvoor een Dimona-aangifte gebeurde. En je moet ook de impact van jouw deeltijdse werknemers en de uitzendkrachten correct inschatten.

Wil je graag hulp bij de berekening van dat gemiddeld aantal werknemers? Laat dan je gegevens achter op deze website. Onze specialisten contacteren je zo snel mogelijk.

Op deze website vind je meer informatie over ons aanbod voor de sociale verkiezingen

Bron