Neem zeker een kijkje op onze indexlijst.
De evolutie van de indexcijfers kan u hier volgen.
Dit is ook het geval voor het paritair comité 200 (het aanvullend paritair comité voor de bedienden) waar de lonen met 3,58% stijgen.
Het PC 200 is met zijn +/-60.000 bedrijven en meer dan 500.000 bedienden de grootste sector van het land.Maar ook de lonen van andere sectoren zoals de bouw, de horeca, de voedingsnijverheid,… worden geïndexeerd op 1 januari 2022.Naast de loonindexatie, zijn er ook heel wat sectoren waar de lonen in januari verhoogd worden. Deze verhogingen zijn het resultaat van de loononderhandelingen 2021-2022 die afgelopen maanden in de sectoren werden gevoerd.
Spilindex overschreden
Ook de spilindex werd in december opnieuw overschreden.
De hoge inflatie heeft ervoor gezorgd dat de spilindex die nog maar recentelijk in augustus 2021 werd overschreden, opnieuw voor een tweede keer in december 2021 werd overschreden.Dit heeft voor gevolg dat de lonen van de ambtenaren, het GMMI, evenals de lonen van de werknemers uit de social profit (dit zijn o.m. de ziekenhuizen en rusthuizen) in januari of februari met 2% stijgen.Ook heel wat uitkeringen volgen de spilindex en worden dus geïndexeerd.U leest er hier meer over.
Ook het flexiloon verhoogt
In een aantal sectoren is het mogelijk om beroep te doen op flexijobs.In het kader van een flexi-job heeft de werknemer recht op een specifiek loon (bruto is netto aangezien er geen inhoudingen zijn). Samen met ieder loon, wordt er ook flexi-vakantiegeld uitbetaald.
Door een aanpassing die voortvloeien uit de indexoverschrijding, bedraagt vanaf 1 januari 2022 het minimumbedrag van het flexi-uurloon 9,93 EUR en het flexi-vakantiegeld 0,76 EUR per uur (totaal dus 10,69 EUR).
Het federaal planbureau voorziet opnieuw een overschrijding van de spilindex in februari 2022..
En het einde is nog niet in zicht.
Op de site van het federaal planbureau lezen we : “Overeenkomstig onze maandvooruitzichten voor de gezondheidsindex zou de spilindex (momenteel 113,76) bereikt worden door de afgevlakte gezondheidsindex) in februari 2022.Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in maart 2022 en de wedden van het overheidspersoneel in april 2022 met 2% aangepast worden aan de gestegen levensduurte.”
Hou de indexprognose van uw sector goed in de gaten
De aanhoudende hoge inflatie heeft uiteraard een impact op alle sectoren.De hoge inflatie zorgt er
- Enerzijds voor dat in de sectoren met een vast indexpercentage, maar een veranderlijk tijdstip, de lonen sneller worden geïndexeerd dan verwacht.Zo zien we dat er in de chemiesector (PC 116 en 207) een index van 2% wordt verwacht in de maanden februari en september 2022.
- Anderzijds voor dat in de sectoren met een veranderlijk indexpercentage, maar een vast tijdstip, de index hoger uitvalt dan verwacht.Zo zien we dat in de metaalsector (PC 111 en 209) er in juli 2022 een index van 5,79% wordt verwacht.
Meer nettoloon door minder bedrijfsvoorheffingDit alles kan u maandelijks opvolgen via onze indexprognose op L4Y.
Niet alleen de brutolonen zullen stijgen, maar we zullen ook netto meer overhouden.
Dit komt omdat de schalen van de bedrijfsvoorheffing meer werden aangepast aan de realiteit.
Daarnaast ligt de verhoging van de belastingschalen door de hoge inflatie iets hoger dan andere jaren.
Een werknemer zal in 2022 gemiddeld zo’n 128 euro extra loon overhouden. Meer info vindt u hier.
Loonoptimalisatie een goed idee?
Hoewel de sectorale verhogingen en indexaties uiteraard verplicht moeten worden toegepast – kan het geen kwaad om eens na te gaan of een loonoptimalisatie niet aangewezen is.Geïnteresseerd ? Bezoek dan zeker onze website en download het e-book loonoptimalisatie.
Wat doet Securex voor U?
Heeft u nog bijkomende vragen neem dan zeker contact met uw legal advisor op myHR@securex.be..