Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Stopzetting tijdskrediet met motief of thematisch verlof tijdens minimumduur niet langer financieel gesanctioneerd

Momenteel wordt je werknemer die in onderling akkoord met jou een einde maakt aan diens tijdskrediet of aan thematisch verlof financieel gesanctioneerd. Toch als de vroegtijdige beëindiging gebeurt voordat de minimumduur verstreken is. Dit is voortaan niet langer het geval. De minimumduur wordt wel volledig aangerekend op het maximumsaldo.

14 juni 2024

Welk tijdskrediet of thematisch verlof komt in aanmerking?

Het betreft alle types van tijdskrediet met motief (zorg voor een kind jonger dan acht jaar, palliatieve zorg, zorg voor zwaar ziek gezins-of familielid, zorg voor een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar, zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind van het gezin, volgen van een erkende opleiding). De nieuwe regel is bovendien ook van toepassing op drie thematische verloven: ouderschapsverlof, mantelzorg en bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins-of familielid.

Deze verloven hebben zowel een maximumduur als een minimumduur die per keer moet worden opgenomen. Dit om jou als werkgever toe te laten een correcte planning te maken en om oneigenlijk gebruik door je werknemer te vermijden.

Indien je werknemer vervroegd een einde wil maken aan deze verloven, moet hij hierover eerst jouw akkoord als werkgever verkrijgen. Daarna moet je werknemer dit ook melden aan diens werkloosheidsbureau. De vervangingsuitkering van de RVA wordt dan stopgezet.

Indien deze vroegtijdige stopzetting gebeurde voordat de minimumduur van het thematisch verlof of tijdskrediet verstreken was, werden niet alleen de uitkeringen stopgezet. Daarnaast werden alle al betaalde uitkeringen door de RVA teruggevorderd. Voortaan zal dit laatste niet langer het geval zijn.

Wel zal de minimumduur (die opgenomen had moeten worden) in rekening gebracht worden bij de maximumduur voor opname van deze verloven gedurende de ganse loopbaan.

De maximumduur voor tijdskrediet bedraagt 36 maanden (tijdskrediet opleiding), 48 maanden (tijdskrediet zorg kind met uitkering) of 51 maanden (tijdskrediet met andere zorgmotieven) . Voor de themaverloven vind je de minima en maxima in onderstaande tabel.

Hoe de verrekening concreet moet gebeuren tussen de verschillende types tijdskrediet vind je hier.

Tussen tijdskrediet en themaverlof onderling gebeurt er geen verrekening voor het bepalen van de  maximumduur tijdens de loopbaan.

Minimumduur en maximumduur tijdskrediet met motief/themaverloven per aanvraag in de privésector

Tijdskrediet met motief

Minimumduur per aanvraag

Maximumduur per aanvraag

 Zorg kind <8j.

3 maanden / 6 maanden bij vermindering met 1/5de

 

Tot 51 maanden  

(* slechts 48 maanden uitkeringen)

** voltijds TK enkel mogelijk indien kind < 5 j)

 Palliatieve zorg

1 maand per patiënt

2 maanden per persoon (51 maanden gedurende loopbaan)

Zorg zwaar ziek gezins-/familielid

1 maand

3 maanden (51 maanden gedurende loopbaan)

Zorg gehandicapt kind < 21 j.

3 maanden / 6 maanden bij vermindering met 1/5de

Tot 51 maanden

Zorg zwaar ziek minderjarig kind van gezin

1 maand

3 maanden (51 maanden gedurende loopbaan)

Opleiding

3 maanden / 6 maanden bij vermindering met 1/5de

Maximaal duur opleiding en absoluut maximum 36 maanden

Thematisch verloven

Minimumduur per persoon

Maximum per persoon loopbaan

Ouderschapsverlof

*Volledig: 1 maand

**Halftijds: 2 maanden

1/5de : 5 maanden

1/10de : 10 maanden

(* kan ook in weken - ** kan ook in maanden met akkoord van de werkgever)

Volledig: 4 maanden

Halftijds: 8 maanden

1/5de : 20 maanden

1/10de : 40 maanden

 

Mantelzorg

Volledig: 1 maand

Halftijds: 2 maanden

1/5de : 2 maanden

Volledig: 3 maanden

Halftijds: 6 maanden

1/5de : 6 maanden

Bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins-of familielid.(medische bijstand)

 

*Volledig: 1 maand

Halftijds: 1 maand

1/5de : 1 maand

(* uitzonderingen per week mogelijk)

*Volledig: 12 maanden

*Halftijds: 24 maanden

1/5de : 24 maanden
(* bij verzorging kind < 16 jaar wordt dit maximum verdubbeld als ouder alleenstaand is)

 

Het thematisch palliatief verlof valt niet onder deze nieuwe regeling. Dit is immers weinig zinvol vermits er gedurende de loopbaan geen maximumduur is vastgelegd voor palliatief verlof. Er is dan ook geen basis waarmee een minimumduur kan worden verrekend. De werknemer die thematisch palliatief verlof opneemt zal wel het recht krijgen dit verlof vroegtijdig stop te zetten in overleg met zijn werkgever zonder dat er evenwel een “aanrekening” of terugvordering gebeurt.

Enkele voorbeelden

Jan heeft in overleg met zijn werkgever voltijds tijdskrediet genomen gedurende 12 maanden om mee de zorg en de opvoeding op zich te nemen voor zijn 4-jarig dochtertje. Zijn tijdskrediet start op 1 januari en loopt in principe tot 31 december van hetzelfde jaar.

Situatie 1:

Na een kleine twee maanden wordt de vervanger van Jan langdurig ziek. Jan en zijn werkgever zijn beiden akkoord dat Jan terug begint te werken vanaf 1 maart.

Voor deze wetswijziging zou Jan de tussenkomst van de RVA van twee maanden moeten terugbetalen omdat hij vroeger dan de minimumduur (drie maanden) terug aan het werk ging. Voortaan zal hij deze vergoeding van de RVA mogen houden. Er zullen wel drie maanden (minimumduur per aanvraag voor dit tijdskrediet) worden aangerekend op zijn loopbaanrekening van 48 maanden tijdskrediet met uitkering.

 Situatie 2:

In dit geval onderbreekt Jan zijn tijdskrediet slechts vanaf 1 mei om terug aan de slag te gaan bij zijn werkgever. Hij moet geen RVA-vergoedingen terugbetalen. Dit zou ook zonder wetswijziging het geval zijn, omdat de minimumduur van drie maanden werd nageleefd. Er wordt, net zoals voordien, vier maanden tijdskrediet in rekening gebracht op zijn loopbaanrekening.

Inwerkingtreding

De wet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 juni 2024.

Deze wet zal in werking treden op de eerste dag van de derde maand na die waarin ze is bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad. Dit is dus op 1 september 2024.

Wat doet Securex voor jou?  

Indien je hierover nog vragen hebt, aarzel niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via myHr@securex.be . Hij kan je tevens informeren en begeleiden bij je sociaalrechtelijke formaliteiten en verplichtingen wanneer je werknemer tijdskrediet of thematisch verlof wenst te nemen.

Meer informatie hierover vind je in onze themafiches over tijdskrediet met motief en thematisch verlof .

Bron

 

 

Thematische verloven
Tijdskrediet
Tijd voor gezin en zorg
Tijd voor de werknemer