Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Te laat op het werk door acties van landbouwers?

Vandaag manifesteren de landbouwers in Brussel. Maar wat als je werknemer daardoor te laat op het werk aankomt? Als het om een aangekondigde actie gaat, heeft die geen recht op gewaarborgd dagloon. Je werknemer moet in dat geval immers al het mogelijke doen om op tijd te komen.

1 februari 2024

Te laat door acties? 

Als je werknemer te laat of niet op het werk aankomt omwille van een onvoorziene gebeurtenis, maar wel op tijd vertrokken is, heeft die recht op gewaarborgd dagloon. Het gaat dan immers om een overmachtssituatie. 

Voor de manifestatie van vandaag in Brussel is dat echter niet het geval. Die werd immers vooraf aangekondigd. Er is dan ook geen sprake van overmacht. Je werknemers moeten daarom de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om op tijd te komen. Dat betekent dat ze eventueel vroeger moeten vertrekken. Je werknemers hebben dus geen recht op loon voor de niet gewerkte uren als ze te laat komen. 

In deze periode worden de wegen evenwel soms ook onaangekondigd geblokkeerd. Als je werknemer dan al vertrokken is en die stuit op een onaangekondigde wegblokkade, heeft je werknemer wel recht op gewaarborgd dagloon.

En wat met de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht? 

Als aan de voorwaarden voor een overmachtsituatie voldaan is, aanvaardt de RVA dat je als werkgever gebruik kan maken van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. Dat betekent dat het om een plotse en onvoorzienbare gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de partij die zich op de werkloosheid beroept, moet gaan. Bovendien moet die gebeurtenis de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdelijk volledig onmogelijk maken.

Een onverwachte blokkade die het onmogelijk zou maken dat je werknemer op het werk raakt, kan daarvoor dus in aanmerking komen. Je werknemer mag wel nog niet naar het werk vertrokken zijn. Als dat wel het geval is, heeft die immers recht op gewaarborgd dagloon.

Vraag je tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht aan? Dan moet je als werkgever ook de standaardprocedure voor de tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht volgen. Je vindt uitgebreide info over de te versturen mededeling en de andere elementen van de procedure in ons dossier op Lex4You.

Securex-klanten kunnen de mededeling via de MTW-tool naar de RVA versturen.

Bij de mededeling is het ook belangrijk om de nodige bewijsstukken te bezorgen. Zo kan de directeur van het lokale werkloosheidsbureau sneller een beslissing nemen.

Er staat geen termijn op het indienen van de mededeling, maar hoe sneller je de RVA informeerthoe sneller je dossier behandeld kan worden.

Wat doet Securex voor jou ?  

Heb je nog vragen over het gewaarborgd dagloon of de tijdelijke werkloosheid overmacht? Dan helpt je Securex Legal Advisor je graag verder via myHR@securex.be.    

Bron  

Vakantie & afwezigheid
Verlonen