Wat is de fiscale werkbonus?
De fiscale werkbonus is een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor werknemers met een laag loon die recht hebben op een verlaging van het bedrag van de socialezekerheidsbijdragen (wat sociale werkbonus wordt genoemd).
Concreet komt deze vermindering van de bedrijfsvoorheffing overeen met 33,14% van het bedrag van de effectief toegekende sociale werkbonus. Tot nu toe was de vermindering echter beperkt tot 570 euro per jaar (te indexeren bovengrens). Het bedrag van de sociale werkbonus is dan weer gekoppeld aan het minimuminkomen (GMMI).
Wegens de huidige economische situatie wordt de bovengrens van de fiscale werkbonus echter verhoogd voor de aanslagjaren 2025 en 2026.
Verhoging vanaf 1 januari 2024
Na hun onderhandelingen in het kader van het sociaal akkoord 2021-2022 (IPA) kwamen de sociale partners een geleidelijke verhoging van het minimumloon (GGMI) overeen vanaf 1 april 2022. In het kader van het IPA zal het GGMI vanaf 1 april 2024 opnieuw stijgen met 35 euro bruto per maand.
De verhoging van het minimumloon leidt echter automatisch tot een verhoging van de sociale werkbonus en daarmee tot een verhoging van het maximumbedrag van de fiscale werkbonus.
Als gevolg van de verhoging van de sociale werkbonus was het fiscale maximumbedrag van 570 euro niet meer voldoende om werknemers die recht hebben op de maximale sociale werkbonus een fiscale werkbonus van 33,14% van het sociaal bedrag toe te kennen.
Daarom moest het maximumbedrag van de fiscale werkbonus worden verhoogd vanaf het aanslagjaar 2025. Er werd beslist om deze bovengrens vanaf 1 januari 2024 op te trekken tot 710 euro (te indexeren bedrag).
Bovendien zal de fiscale werkbonus vanaf het aanslagjaar 2026 verder stijgen naar 765 euro (te indexeren).
Verhoging van het percentage vanaf april 2024
Hoewel de bovengrens van de werkbonus vanaf 1 januari 2024 zal stijgen, zal het percentage van 33,14% in een eerste fase ongewijzigd blijven. De wet bepaalt echter dat dit percentage vanaf 1 april 2024 ook zal stijgen, maar alleen voor werknemers met "een zeer laag loon".
De wet voorziet er immers in dat de stijging van de loonkosten voor de werkgevers wordt gecompenseerd door het versterken van het onderdeel 'zeer lage lonen' van de structurele vermindering. Daartoe wordt de fiscale werkbonus voor werknemers met een laag loon gericht versterkt.
Concreet wordt de sociale werkbonus opgesplitst in twee componenten, afhankelijk van het bedrag van het maandloon van de werknemer: deel A en deel B.
Dit onderscheid zal geen impact hebben op het bedrag van de sociale werkbonus. Wel zal het de fiscus in staat stellen om verschillende percentages van de fiscale werkbonus toe te passen.
Het percentage blijft vastgesteld op 33,14% van het bedrag van deel A van de effectief toegekende sociale werkbonus. Het zal echter worden opgetrokken tot 52,54% van het bedrag van deel B van de effectief toegekende sociale werkbonus.
Dankzij de verhoging van het percentage van de fiscale werkbonus zullen uw werknemers met een laag loon in 2024 een hoger nettoloon kunnen genieten zonder bijkomende kosten voor jou.
Wat doet Securex voor jou?
Ons sociaal secretariaat berekent deze vermindering automatisch voor jouw betrokken personeel. Heb je vragen over deze maatregel? Aarzel niet om je Securex Legal Advisor te contacteren via het volgende e-mailadres: myhr@securex.be.
Bron: