Waarom werden steunzones in het leven geroepen?
Steunzones zijn “ontwrichte” zones die door de Gewesten worden afgebakend. Ze zijn ontwricht omdat er in het verleden diverse sluitingen en collectieve ontslagen plaatsvonden.
Ondernemingen die investeren in zo’n steunzone, krijgen onder voorwaarden een verlaging van hun loonkost. Op die manier dragen steunzones bij tot het boosten van de economie en de bescherming van de tewerkstelling.
Hoe ziet die loonkostenvermindering eruit?
De loonkostenvermindering bestaat uit een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing van 25% gedurende twee jaar voor werkgevers die:
- Investeren in een afgebakende steunzone
- En hierdoor nieuwe jobs creëren
Welke steunzones zijn er in Vlaanderen?
De huidige steunzones
Vandaag de dag zijn volgende drie steunzones in Vlaanderen afgebakend:
- Steunzone rond Ford Genk
- Steunzone rond de Philips-site in Turnhout
- Steunzone rond Zaventem- Vilvoorde
De steunzones rond Genk en Turnhout zijn van toepassing tot 31 oktober 2024.
De steunzone rond Zaventem en Vilvoorde tot 31 mei 2028.
Lees meer over de geldigheidsduur van de huidige steunzones
De voorgestelde steunzones vanaf 1 november 2024
Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns wil de procedure opstarten om nieuwe steunzones af te bakenen, omdat het einde van de toepassingsperiode van twee van de drie Vlaamse steunzones nadert.
De vier nieuwe zones zullen zich situeren zich in:
- Limburg (zone rond Lanaken)
- De Kempen (zone rond Turnhout-Beerse)
- De as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde)
- West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke)
Nieuw in vergelijking met de bestaande steunzones, is dus de introductie van een vierde steunzone in West-Vlaanderen. De andere steunzones worden hertekend.
En wat met de steunzones in Wallonië?
Momenteel zijn er geen voorstellen tot afbakening van nieuwe steunzones in Wallonië. De steunzones gelegen in het Waals Gewest hebben namelijk nog een geldigheidsduur tot 30 april 2027.
Ligt mijn onderneming in een steunzone?
Het Vlaamse Gewest integreert de afbakening van de steunzones in de webapplicatie geopunt. Deze applicatie biedt de mogelijkheid om op te zoeken of een bepaald adres of kadastraal perceelnummer binnen een steunzone valt.
Wat doet Securex voor jou?
Ligt jouw onderneming binnen een steunzone? Dan is het interessant om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet van de fiscale vrijstelling voor steunzones. Securex kan dan deze vrijstelling voor jou berekenen
Heb je nog vragen over deze fiscale vrijstelling? Mail dan naar jouw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be en we helpen je graag verder.
Bron