Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er allemaal in Europa?

Op 31 maart werden Bulgarije en Roemenië lid van de Schengen-zone. Verder werden er ook afspraken gemaakt over de due diligence, de platformwerkers, het gebruik van artificiële intelligentie en nog een aantal dingen. Je leest er hier meer over.

17 april 2024

Due diligence wordt goedgekeurd

De due diligence richtlijn, of de zorgplicht voor bedrijven werd goedgekeurd. Deze richtlijn verplicht bedrijven om mensenrechten, arbeidsrechten en milieunormen in hun volledige productieketens te respecteren en schending te voorkomen.

De inwerkingtreding van de zorgplichtregels wordt gespreid in de tijd: de meeste bedrijven zullen daardoor pas vanaf 2029 aan de vereisten moeten voldoen.

Betere bescherming voor platformwerkers

De Europese Lidstaten hebben een akkoord bereikt over de richtlijn platformwerk. Deze richtlijn moet platformwerkers een betere bescherming geven en moet schijnzelfstandigheid tegengaan. Het is nu aan de individuele landen om daar zelf criteria voor op te stellen.

In België bestaat er al regelgeving voor de platformwerkers, ingevoerd door de arbeidsdeal.

Artificiële intelligentie

In maart keurde het Europees parlement ook de AI-wet goed. Deze wet bevat regels voor het gebruik van artificiële intelligentie in de EU.  De AI-systemen die in de EU worden gebruikt moeten veilig, transparant, traceerbaar, niet-discriminerend en milieuvriendelijk zijn. 

Naar een Europees diploma

De Europese Commissie heeft plannen voor een Europees diploma.

Voor studenten zal het de mogelijkheid bieden om aan verschillende universiteiten in verschillende EU-landen te studeren en af te studeren met één universeel erkend diploma.

Voor werkgevers zal het de aanwerving van hooggekwalificeerden vergemakkelijken.
Het gaat hier om een blauwdruk die nog verder uitgewerkt moet worden.

Bronnen